UBS: Μήπως οι ΗΠΑ οδεύουν σε «no landing»; - Στόχος για τον S&P 500 στις 6.600 μέχρι τα τέλη 2025

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
UBS: Μήπως οι ΗΠΑ οδεύουν σε «no landing»; - Στόχος για τον S&P 500 στις 6.600 μέχρι τα τέλη 2025
Στις 6.600 μονάδες αναμένει τον S&P 500 μέχρι τα τέλη του 2025. Αναβαθμίζει τη σύσταση για τις αμερικανικές και παγκόσμιες μετοχές.

Οι αγορές τιμολογούν ως κεντρικό σενάριο το «soft landing» για την αμερικανική οικονομία, δηλαδή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς τον στόχο της Fed, με ήπια υποχώρηση της ανάπτυξης. Οι αναλυτές στρατηγικής της UBS διερωτώνται εύλογα μετά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, μήπως οι ΗΠΑ βαδίζουν στο «no landing» σενάριο, το ιδανικό δηλαδή σενάριο για τη Fed.

Σύμφωνα με τη UBS, το 2022, η Fed ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι αυξήσεων στα επιτόκια που ήταν και το ταχύτερο από τη δεκαετία του 1980, καθώς αντιμετώπιζε μια αμερικανική οικονομία με ισχυρή ανάπτυξη και πληθωρισμό σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών.

«Παρομοίασα την κατάσταση με ένα διαστημόπλοιο που επέστρεφε από τη σεληνιακή τροχιά και χάραξα δύο πιθανά μονοπάτια. Η πιο ευνοϊκή πορεία «ήπιας προσγείωσης» (soft landing) θα έβλεπε τον πληθωρισμό να υποχωρεί γρήγορα, ενώ η ανάπτυξη θα υποχωρούσε μετρίως χαμηλότερα από την τάση. Η πιο απαιτητική «σκληρή προσγείωση» θα έβλεπε τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνεται απότομα, με κίνδυνο ύφεσης», αναφέρει ο Mark Haefele, επικεφαλής του επενδυτικού γραφείου της UBS Global Wealth Management.

Η συζήτηση για το αν η Fed θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ήπια προσγείωση ή να προκαλέσει ύφεση απασχολεί έκτοτε τους επενδυτές. «Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανώς να βρισκόμαστε και να εξετάζουμε προσεκτικά ένα εναλλακτικό σενάριο αυτό της «μη προσγείωσης» (no landing), στο οποίο ο πληθωρισμός είναι κοντά στον στόχο της Fed, αλλά η ανάπτυξη παραμένει στα επίπεδα ή υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις τάσης. Η ουσία είναι ότι η βελτιωμένη μακροοικονομική προοπτική αυξάνει τον βαθμό βεβαιότητάς μας σχετικά με τη θετική μας άποψη για τις μετοχές», συμπληρώνει ο έμπειρος αναλυτής.

Στη βάση των πιο θετικών προοπτικών, η UBS αλλάζει σε «Attractive» από «Neutral» τη σύσταση για τις αμερικανικές μετοχές και αυξάνει τον στόχο για τον S&P 500 μέχρι τον Ιούνιο του 2025 στις 6.300 και εισάγει στόχο στις 6.600 μέχρι τα τέλη του 2025. Επίσης, αναβαθμίζει τις παγκόσμιες μετοχές (MSCI All Country World) σε «Attractive» από «Neutral». Θεωρεί πίσης τον χρυσό ως ελκυστικό ενώ αντίθετη θέση προκρίνει για το δολάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider