Βουτάει το Χρηματιστήριο με τζίρο στα τάρταρα - Πλήρης απαξίωση και απώλειες άνω του 1%

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βουτάει το Χρηματιστήριο με τζίρο στα τάρταρα - Πλήρης απαξίωση και απώλειες άνω του 1%
Ζήτημα για το Χρηματιστήριο παραμένει η επιστροφή στα θεμελιώδη μεγέθη.

Τελ. ενημέρωση 12:20

Ζήτημα για το Χρηματιστήριο παραμένει η επιστροφή στα θεμελιώδη μεγέθη και στις προοπτικές των εταιρειών, αφήνοντας πίσω τα βαριά placements και τις ΑΜΚ.

Μετοχές στις οποίες διενεργήθηκε placement ή πραγματοποιήθηκε ΑΜΚ συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται στο ταμπλό της Λ. Αθηνών, προσπαθώντας να αποβάλλουν το γρήγορο χρήμα και να επιστρέψουν σε υψηλότερα επίπεδα. Βέβαια πολλά ευτράπελα που καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση στη μετοχή της Attica Bank δεν φαίνεται να πείθουν την επενδυτική κοινότητα πως η αγορά έχει αφήσει πίσω της τα διάφορα δομικά ζητήματα, πόσο μάλλον να αναβαθμιστεί σε αναπτυγμένη αγορά.

Η εκτίμηση του Η. Ζαχαράκη της Fast Finance δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Όπως ανέφερε «ξύπνησε μετά από μεγάλο διάστημα η αγορά και έκλεισε με σημαντικά κέρδη της εβδομάδα δοκιμάζοντας πάλι το 1450 επίπεδο. Θυμίζουμε ότι το 1.470 είναι το μεγάλο make or break για τον ΓΔ. Το 1.430 γίνεται και πάλι κοντινή στήριξη ενώ έδωσε αγοραστικό σήμα και ο τραπεζικός που ουσιαστικά ήταν και ο αδύναμος κρίκος του προηγούμενου διαστήματος. Πάντα σε ένα ανοδικό κύκλο μεγάλο η μικρό τα δεικτοβαρή χαρτιά έχουν τον πρώτο λόγο και ειδικά ο τραπεζικός κλάδος. Οι εκροές από αμοιβαία και ξένους θεσμικούς έχουν πάντα ουρές στην ανοδική κίνηση με την διαφορά ότι πλέον υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά».

«Τα αποτελέσματα βοηθάνε προς την θετική κατεύθυνση ενώ μόνο αναβαθμίσεις μπορούμε να έχουμε μπροστά μας. Τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται να είναι πιο ελκυστικά από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες ενώ ότι Ελληνικό βγαίνει προς πώληση απορροφάτε εύκολα σε πρώτο χρόνο» συμπληρώνει ο έμπειρος χρηματιστής.

Στο ταμπλό εκτός από την αντίδραση του τραπεζικού συνεχίζει να ξεχωρίζει ο τίτλος της ΔΕΗ που πλέον πλησιάζει και τα υψηλά έτους. Ο όμιλος Στασινόπουλου φαίνεται να ξυπνά μετά και την τοποθέτηση στην Cenergy ενώ αγοραστικό σήμα μας έδωσε και ο τίτλου του Μυτιληναίου. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ συνεχίζει την σταθερότητα και την επαφή με το 18 επίπεδο ενώ η Eurobank στον τραπεζικό συνεχίζει να έχει και την καλύτερη συμπεριφορά στον κλάδο. Ο ΟΤΕ με τον ΟΠΑΠ συνεχίζουν να διαπραγματεύονται πέριξ του 16 περιμένοντας την ευκαιρία για υψηλότερα, αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης.

Το χορό των αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο άνοιξε η Παπουτσάνης, καταγράφοντας άλμα κερδοφορίας 41% στο εννεάμηνο. Ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνης ανήλθε στα 49,6 εκατ. ευρώ (έναντι 47,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023), σημειώνοντας αύξηση κατά 5%, με την αξία των εξαγωγών να αντιπροσωπεύει το 53% του συνολικού κύκλου εργασιών. Τα EBITDA της εισηγμένης ανήλθαν στα 8,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 21% σε ετήσια βάση.

Αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα η Σαράντης και την Πέμπτη το «βαρύ πυροβολικό» της Metlen.

Εντός του πρώτου 15νθημέρου του Δεκεμβρίου πρόκειται να ξεκινήσει η πιλοτική μονάδα της ανάκτησης χαλκού – ψευδαργύρου της Metlen Energy & Metals στη Σίνδο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρίας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η επένδυση ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ. Αν πετύχει ο «πιλότος», τότε θα προχωρήσει η επέκταση σε βιομηχανική κλίμακα, δηλαδή σε ένα εργοστάσιο με κατακόρυφα αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα.

Σημαντική συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της Quest και GLS για συμμετοχή της τελευταίας στο μετοχικό κεφάλαιο της ACS. Οι βασικοί όροι τou deal περιλαμβάνουν την πώληση και μεταβίβαση από την Εταιρεία στην GLS του 20% των μετοχών της ACS, έναντι τιμήματος 74 εκατ. ευρώ, δικαίωμα της GLS να αγοράσει («call option») το υπόλοιπο 80% των μετοχών της ACS, είτε στις 31-10-2025, ή στις 30-10-2026, έναντι προσυμφωνημένου ελάχιστου τιμήματος ύψους ευρώ 296 εκατομμυρίων.

Σε περίπτωση που η GLS δεν ασκήσει το παραπάνω δικαίωμα αγοράς, η Εταιρεία θα έχει το δικαίωμα επαναγοράς από την GLS του 20% των μετοχών της ACS, μέσω ενός προσυμφωνημένου μηχανισμού. Η Διοίκηση της ACS μέχρι την άσκηση του δικαιώματος από την GLS θα συνεχίσει να ασκείται από την Εταιρεία.

Στο ταμπλό, με μόλις 27 εκατ. ευρώ ο ΓΔ βουλιάζει κατά 1,04% στις 1.423,79 μονάδες, με τον FTSE 25 -1,3% και τον ΔΤΡ στο -1,61%.

Νέο sell off στις τράπεζες, με την Πειραιώς στο -2,12%, την Alpha στο -2%, την ΕΥΡΩΒ στο -2,41% και την ΕΤΕ στο -0,38%. Από την άλλη η Κύπρου κινείται κατά 0,71% υψηλότερα, ενώ η στέβλωση και η παράνοια στην Attica συνεχίζεται με τη μετοχή να βρίσκεται στα 7 ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται σε ΜΠΕΛΑ στο -2,01%, Τιτάν στο -1,5%, ΔΕΗ στο -1,47%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -1,24% και Metlen στο -1,18%.

Συνέχεια στο κόκκινο για Cenergy στο -1,8% με την Βιοχάλκο στο -2,07%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Αναθεωρεί τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες με φόντο τη νέα τροχιά στα επιτόκια

Επωάζεται ο νέος επιχειρηματικός ιστός της χώρας - Τι σηματοδοτεί η δημιουργία Venture Banking από την Eurobank

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider