Επωάζεται ο νέος επιχειρηματικός ιστός της χώρας - Τι σηματοδοτεί η δημιουργία Venture Banking από την Eurobank

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επωάζεται ο νέος επιχειρηματικός ιστός της χώρας - Τι σηματοδοτεί η δημιουργία Venture Banking από την Eurobank
Κινούμενη στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών, η Eurobank συστήνει την πρώτη μονάδα Venture Banking στην Ελλάδα. Το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσεται ραγδαία και τα επόμενα 2–5 χρόνια θα έχει υπερ-πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα βρίσκονται στο επόμενο επενδυτικό στάδιο και θα έχουν νέες ανάγκες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

«Ομπρέλα» στήριξης που θα αγκαλιάσει όλο το οικοσύστημα των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, παρέχοντας end to end χρηματοδοτικές και άλλες υπηρεσίες από το στάδιο των startup μέχρι και τις επιχειρήσεις που έχουν περάσει σε ένα προηγμένο επενδυτικό στάδιο, δημιουργεί η Eurobank. Κινούμενη στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών, η Eurobank συστήνει την πρώτη μονάδα Venture Banking στην Ελλάδα, με στόχο τη χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής, την αποτελεσματικότερη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της, σε έναν τομέα που αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της οικονομίας.

Η Τράπεζα, παραμένοντας πιστή στη στρατηγική της δέσμευση για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, το οποίο υποστηρίζει τα τελευταία 12 χρόνια μέσω του επιχειρηματικού επιταχυντή EGG – Enter Grow Go, περνάει πλέον πολύ ενεργά και στοχευμένα στο επόμενο στάδιο των startup, προκειμένου να καταστεί η κύρια τράπεζα προτίμησης των νέων επιχειρηματιών. Όπως διαπιστώνεται, το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσεται ραγδαία και τα επόμενα 2 – 5 χρόνια θα έχει υπερ - πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα έχουν να παρουσιάσουν σημαντική εμπορική δραστηριότητα και επέκταση σε περισσότερες αγορές, επομένως θα βρίσκονται στο επόμενο επενδυτικό στάδιο και θα έχουν νέες ανάγκες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι που θα αποτελέσουν τον καταλύτη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και μελλοντικά τον κορμό της, όπως έχει επισημάνει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας παλαιότερα για τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Η στρατηγική της Eurobank για τη δημιουργία της νέας μονάδας Venture Banking αποβλέπει αυτή να αποτελέσει το ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας και διαμεσολάβησης του οικοσυστήματος καινοτομίας, με τις επιχειρηματικές μονάδες της Τράπεζας. Με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων, συνδυαστικών λύσεων και υπηρεσιών για την ενίσχυση των ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων, η μονάδα Venture Banking θα αποτελέσει ομπρέλα συνεργασίας των μονάδων Large Corporate Banking, Commercial Banking, Structured Finance, Investment Banking & Principal Capital Strategies και Transaction Banking. Ο επιχειρηματικός επιταχυντής EGG – Enter Grow Go, εντάσσεται πλέον στο Venture Banking με απώτερο στόχο να μετεξελιχθεί ως ένας επιταχυντής ανάπτυξης (growth accelerator) όλων των επενδυτικών σταδίων.

Λόγω του παραπάνω σχεδιασμού, η μονάδα Venture Banking υπάγεται στον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο και Επικεφαλής του Corporate & Investment Banking της Eurobank, Κωνσταντίνο Βασιλείου, ενώ επικεφαλής της νέας μονάδας είναι η κα Ρούλα Μπαχταλιά, μέχρι πρότινος επικεφαλής του EGG – Enter Grow Go.

Με τη δημιουργία του Venture Banking, η Eurobank θα στηρίξει τις νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και με εξατομικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής και λύσεων, με στόχο την περαιτέρω εξέλιξή τους.

Ειδικότερα, η επιχειρηματική μονάδα Venture Banking θα απευθύνεται σε:

  1. Γρήγορα αναπτυσσόμενες νέες επιχειρήσεις που έχουν περιορισμένο ιστορικό συναλλαγών και χαμηλό δείκτη κερδοφορίας, αλλά αποδεδειγμένο επιχειρηματικό μοντέλο με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.
  2. Καινοτόμες επιχειρήσεις που επεκτείνονται γρήγορα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και χρειάζονται τα κατάλληλα κεφάλαια και ολοκληρωμένες τραπεζικές υπηρεσίες, ώστε να εξασφαλίσουν την επόμενη φάση ανάπτυξής τους.
  3. Εταιρείες Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (Venture Capital Funds) που αναζητούν συνεργασίες συν-επένδυσης με τη συμμετοχή της Τράπεζας ως ιδιώτη επενδυτή, ώστε να υποστηρίξουν καινοτόμες επενδύσεις. Επιπρόσθετα, αναζητούν πληροφορίες, γνώση και εμπειρία συγκεκριμένων παραγωγικών κλάδων και αγορών, αλλά και τις συνδέσεις που μπορούν να ωφελήσουν το χαρτοφυλάκιο επενδύσεών τους, ενισχύοντας την πιθανότητα επιτυχημένων exits.
  4. Ιδιώτες επενδυτές, ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικά clusters που χρειάζονται περαιτέρω συμβουλευτική και παροχή εξατομικευμένων τραπεζικών υπηρεσιών

EGG – Enter Grow Go

Σημειώνεται ότι ο επιχειρηματικός επιταχυντής EGG – Enter Grow Go θα συνεχίσει να στηρίζει τις καινοτόμες επιχειρήσεις στο early stage, αλλά εντασσόμενος πλέον στο Venture Banking θα μετεξελιχθεί σε επιταχυντή ανάπτυξης (growth accelerator) όλων των επενδυτικών σταδίων.

Σήμερα, το EGG αποτελεί έναν από τους κορυφαίους κόμβους νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, καταλαμβάνοντας την 48η θέση μεταξύ 220 υποψηφίων ενώ, ταυτόχρονα, αποτελεί τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό επιταχυντή στην Ελλάδα και τον δεύτερο μεγαλύτερο στην Ανατολική Ευρώπη.

Στα 12 χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει 1.500 νέους επιχειρηματίες και έχει υποστηρίξει περισσότερες από 450 καινοτόμες startup (σ.σ. εντάχθηκαν στις πλατφόρμες του egg), ενώ υλοποιεί ένα πολυσχιδές πλάνο εξωστρέφειας διατηρώντας συνεργασίες με παγκόσμιους οργανισμούς, πανεπιστήμια του εξωτερικού και άλλους επιχειρηματικούς επιταχυντές σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας έτσι ευκαιρίες για δικτύωση και εξέλιξη στους νέους επιχειρηματίες.

Ο απολογισμός του EGG – Enter Grow Go περιλαμβάνει:

  • Επένδυση της Eurobank άνω των 12 εκατ. ευρώ τα τελευταία 12 χρόνια
  • 55,2 εκατ. ευρώ επενδύσεις από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (equity funding – Funds/ Business Angels) σε 76 εταιρείες egg
  • 3,3 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από την Eurobank σε 51 εταιρείες egg (χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό)
  • 49,2 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών 159 «αποφοίτων» εταιρειών (egg alumni)
  • 220 επιχειρηματικές ομάδες έχουν σήμερα νομική μορφή (εταιρείες)
  • 130 συνέργειες μεταξύ των εταιρειών egg alumni
  • 360 προσλήψεις ατόμων (μερική ή/και μόνιμη απασχόληση) στις startup του egg
  • 61 εταιρείες έχουν καταθέσει πατέντες & ευρεσιτεχνίες
  • 96 επιχειρηματικές ομάδες αποτελούν spin-off από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού
  • 80 εταιρείες του egg έχουν συμμετάσχει σε 15 επιχειρηματικά ταξίδια σε 10 οικοσυστήματα καινοτομίας του εξωτερικού μέσω του προγράμματος εξωστρέφειας
  • 75.000 ευρώ χρηματικά βραβεία Eurobank στις startup του egg
  • 45 γυναίκες CEO στις startup του egg
  • 100.000 ευρώ δωρεές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του egg alumni σε oργανισμούς και φορείς κοινωνικού χαρακτήρα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ομόλογο της ΔΕΗ – Η «πυρηνική συμμαχία» - Σε τελική ευθεία οι τράπεζες – Η σανίδα σωτηρίας της Ιntrum

Eurobank Equities: Υψηλή τιμή-στόχος στα €7,7 ανά μετοχή για τον Όμιλο Πλαστικά Θράκης

Επιτόκια: Πώς θα επηρεάσει δανειολήπτες και καταθέτες η μείωση του κόστους χρήματος από την ΕΚΤ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider