Πετρέλαιο: Αναμένεται πτώση της τιμής λόγω της «λελογισμένης» ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Αναμένεται πτώση της τιμής λόγω της «λελογισμένης» ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν
Μείωση των τιμών στο άνοιγμα των αγορών της Δευτέρας βλέπουν οι αναλυτές, καθώς το Ισραήλ δεν έπληξε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να μειωθούν όταν ξαναρχίσουν οι συναλλαγές τη Δευτέρα, καθώς το χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ στο Ιράν δεν στόχευσε τις πετρελαϊκές και πυρηνικές υποδομές της Τεχεράνης και δεν διέκοψε τον ενεργειακό εφοδιασμό, ανέφεραν αναλυτές.

Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent και του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) σημείωσαν άνοδο 4% την περασμένη εβδομάδα σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, καθώς οι αγορές προέβαιναν σε εικασίες σχετικά με την έκταση της αντίδρασης του Ισραήλ στην ιρανική πυραυλική επίθεση την 1η Οκτωβρίου.

«Η αγορά μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση· το γνωστό - άγνωστο που ήταν η τελική απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν έχει αποσαφηνιστεί», δήλωσε ο Χάρι Τσιλινγκουιριάν, επικεφαλής του ομίλου έρευνας στο Onyx σε ανάρτησή του στο LinkedIn.

«Το Ισραήλ επιτέθηκε μετά την αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε καλύτερο αποτέλεσμα με τις αμερικανικές εκλογές σε λιγότερο από δύο εβδομάδες», πρόσθεσε.

«Το Ισραήλ δεν επιτέθηκε σε πετρελαϊκές υποδομές και οι αναφορές ότι το Ιράν δεν θα ανταποκριθεί στο χτύπημα αφαιρούν ένα στοιχείο αβεβαιότητας», δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς της IG στο Σίδνεϊ. Ο ίδιος υπολογίζει μια τιμή WTI στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Ο Τσιλινγκουιριάν από την πλευρά του αναμένει ότι το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου που είχε ενσωματωθεί στις τιμές του πετρελαίου θα αποπληθωριστεί γρήγορα, με το Brent να επιστρέφει στα 74-75 δολάρια το βαρέλι.

Ο αναλυτής εμπορευμάτων της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο, αναμένει επίσης πτώση των τιμών του πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν ήταν συγκρατημένη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider