Άνοδος στις ευρωαγορές - Κατρακύλα 26ετίας για Philips

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άνοδος στις ευρωαγορές - Κατρακύλα 26ετίας για Philips
Με κέρδη εισήλθαν στην νέα εβδομάδα οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές τη Δευτέρα αξιολόγησαν τη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Με κέρδη εισήλθαν στην νέα εβδομάδα οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές τη Δευτέρα αξιολόγησαν τη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τις πρόσφατες εξελίξεις των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ κατά του Ιράν, οι οποίες δεν επιβεβαίωσαν τους αρχικούς φόβους για στόχευση σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη διολίσθηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» περισσότερο από 5%, με τους αναλυτές της Citi να προεξοφλούν την πιθανότητα μιας κλιμάκωσης που θα διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,41% στις 520,96 μονάδες, ενώ οι μετοχές των ΜΜΕ και των κατασκευών σκαρφάλωσαν 1,6% και 2%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν 1,4%. Ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,56% στις 4.970 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 19.531 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 με +0,45% άγγιξε τις 8.285 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,79% στις 7.556 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ισχυροποιήθηκε 0,69% στις 35.016 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 αναρριχήθηκε 0,84% στις 11.912 μονάδες.

Στα ταμπλό, η μετοχή της Philips, διολίσθησε 16,8% που συνιστά χαμηλό 26 ετών καθώς προχώρησε σε υποβάθμιση του guidance για τις πωλήσεις του έτους, καθώς η μειωμένη ζήτηση στην Κίνα επιβαρύνει τις παραγγελίες για τα προϊόντα της. Ειδικότερα, αυτές μειώθηκαν κατά 2% το γ' τρίμηνο λόγω της ύφεσης στην Κίνα. Η Philips αναμένει ότι οι συγκρίσιμες πωλήσεις θα αυξηθούν μεταξύ 0,5% και 1,5% το 2024, από την προηγούμενη πρόβλεψη για 3% έως 5%.

Η Philips ανακοίνωσε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ύψους 516 εκατ. ευρώ (557 εκατ. δολάρια)για το γ΄ τρίμηνο, ανάλογα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. «Η εταιρεία πρέπει να προσαρμοστεί σε μια νέα ταχύτητα ανάπτυξης στην Κίνα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλός της Roy Jakobs στο CNBC.

Παραμένοντας στο μέτωπο των επιχειρηματικών εξελίξεων, το κλείσιμο τουλάχιστον τριών εργοστασίων της στη Γερμανία σχεδιάζει η Volkswagen, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για μείωση του κόστους ώστε η αυτοκινητοβιομηχανία να παραμείνει ανταγωνιστική. Τα σχέδια περιλαμβάνουν επίσης περικοπές μισθών κατά 10% και τη συρρίκνωση της δραστηριότητας όλων των υπόλοιπων εργοστασίων στη χώρα, δήλωσε η επικεφαλής του συμβουλίου εργαζομένων Daniela Cavallo, η οποία συμμετέχει επίσης στο εποπτικό συμβούλιο της VW.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider