Τελικά η ανοδική αντίδραση της Τρίτης δεν κράτησε, αποδεικνύοντας πως ήταν ένα πρόσκαιρο πυροτέχνημα, με την αγορά να συνεχίζει χαμηλότερα, βγάζοντας νέο τσουνάμι πωλήσεων προς τις τράπεζες.
Σε αυτή την αγορά που τη μία μέρα κάνει +0,88% και την επομένη -1,6% κάνουν έκκληση παράγοντες της αγοράς να επενδύσουν Έλληνες. Εύλογα ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, οι Έλληνες επενδυτές γυρνούν την πλάτη σε αυτη την απαξιωμένη και ρηχή αγορά, που θυμίζει κάτι άλλο παρά κεφαλαιαγορά. Η απαξίωση χτυπά κόκκινο κάτι που αποδεικνύεται και από τους λιγοστούς χρημ. κωδικούς.
Όσοι περίμεναν συνέχεια της χθεσινής αντίδρασης, εγκλωβίστηκαν περαιτέρω σε πολλές μετοχές της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες που μεταπηδούν από sell off σε sell off. Μάλλον το άλμα της Τρίτης αποτέλεσε ευκαιρία για ξεφόρτωμα χαρτιών παρά εφαλτήριο για μια νέα ανοδική κίνηση. Με χαρακτηριστική άνεση και χωρίς να αλλάζει κάτι σε θεμελιώδη, σειρά μετοχών βουλιάζει σε χρόνο dt. Για πολλοστή φορά φυσικά, το ΧΑ δεν ακολουθεί τις ξένες αγορές. Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρούν μεν σήμερα, αλλά με τάση μαζέματος και όχι στο βαθμό που γκρεμίστηκε το ΧΑ.
Το γρήγορο χρήμα πιεζόμενο κιόλας για να παρουσιάσει τις αποδόσεις του κατά τη φετινή χρονιά (κλείσιμο βιβλίων) πουλάει αρκετά άτσαλα. Συνεπώς άλλοι ξένοι αγοραστές κατεβάζοντας αισθητά το bid, τραβούν μεγάλο όγκο χαρτιών σε τιμές ευκαιρίας. Οι αναλύσεις Goldman Sachs και Morgan Stanley για τράπεζες αποτέλεσαν απλά ένα λόγο για κάποιους για να δικαιολογήσουν την πτώση. Ωστόσο κανείς δε πούλαγε λόγω των αναλύσεων των αμερικανικών οίκων - με τις τιμές στόχους να παραμένει στα ύψη - και γενικώς το θέμα δεν είναι γιατί πουλάει κάποιος αλλά ποιοι και γιατί τραβούν χαρτί στα τρέχοντα επίπεδα.
Ο τράπεζες γκρεμίστηκαν όπως και τα διυλιστήρια. Oι φθηνές Πειραιώς - Alpha έκλεισαν με απώλειες άνω του 3% με τη δεύτερη να περνάει χαμηλότερα ακόμη και από την τιμή που αγόρασαν οι Ιταλοί της UniCredit, ήτοι στα 1,39 ευρώ.
Βέβαια αυτό είναι το επίπεδο της αγοράς που δε μπορεί να αξιολογήσει τις προοπτικές μιας τράπεζας ή μιας εταιρείας πουλώντας χαρτιά από το παράθυρο. Ενδεικτικό επίσης πως η Jefferies πριν τα αποτελέσματα της ΕΥΡΩΒ αναβάθμισε την τιμή στόχο στα 2,90 ευρώ αλλά η μετοχή συνέχισε να βουλιάζει.
Στο ταμλό καταγράφηκαν νέες ακρότητες στις δημοπρασίες, με πολλές μετοχές που βρίσκονταν στο κόκκινο να κλείνουν τελικά με άνοδο και ο τζίρος στις τράπεζες να εκτοξεύεται.
Ο ΓΔ κατέγραψε βαριές απώλειες 1,38% στις 1.381,83 μονάδες, με τον τζίρο στα 135,1 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 1,28% και ο ΔΤΡ βούλιαξε κατά 1,99% στις 1.147,91 μονάδες.
Στις τράπεζες, πετάγανε χαρτιά από τα παράθυρα ειδικά σε ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, Κύπρου. Η πρώτη βούλιαξε κατά 3,42% στα 3,45 ευρώ, με τζίρο κοντά στα 18 εκατ., η δεύτερη κατά -3,66% στα 1,37 ευρώ και η Κύπρου κατά -2,78% στα 4,19 ευρώ. Μάζεψαν κάπως στις δημοπρασίες Eurobank και ΕΤΕ με απώλειες 1,4% και 1,02% αντίστοιχα, αλλά με εκρηκτικούς τζίρους. Κατά 0,16% υποχώρησε η Optima στα 12,60 ευρώ.
Μετά τις τράπεζες σειρά πήραν και τα διυλιστήρια που βούλιαξαν κατά 4,11% η ΜΟΗ στα 19,35 ευρώ, και κατά 1,68% τα ΕΛΠΕ κλείνοντας σε χαμηλό 52 εβδομ.
Αξιοπρόσεκτο πως η ΟΤΟΕΛ και ΜΥΤΙΛ ενώ διολίσθαιναν έκλεισε με ισχυρή άνοδο μετά το πέρας των δημοπρασιών, με την πρώτη στο 1,47% και τη δεύτερη στο 1,23%.
Κέρδη επίσης για Σαράντης στα 11 ευρώ αλλά και για ΓΕΚ και ΤΕΝΕΡΓ.
Βαριές απώλειες για ΟΠΑΠ (-1,65%), Τιτάν (-1,53%), ΕΕΕ (-1,29%), ενώ τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου επίσης βούλιαξαν με απώλειες κοντά στο 2,45%. Κατά 3,34% υποχώρησε η Ελλάκτωρ, ενώ άμυνα προσπάθησε να παίξει η Lamda.