Τελευταία ενημέρωση 12:22
Συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τρίτη σερί ημέρα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και εξετάζουν τα τελευταία βασικά εταιρικά κέρδη από την περιοχή.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολισθαίνει 0,59% στις 508,42 μονάδες, με τους περισσότερους τομείς και τις κύριες περιφερειακές αγορές να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, ενώ ο EuroStoxx 50 σημειώνει κάθοδο 0,84% στις 4.844 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,58% στις 19.155 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 χάνει 0,77% στις 8.097 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 αποδυναμώνεται 0,91% στις 7.360 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες 0,30% στις 34.398 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 με -0,20% αγγίζει τις 11.690 μονάδες.
Στα επιχειρηματικά νέα, η Shell πέτυχε προσαρμοσμένα κέρδη 6 δισ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Η μετοχή της κερδίζει σχεδόν 1,1%.
Η μετοχή της Stellantis καταγράφει άνοδο 2,9% παρά την ανακοίνωση για πτώση 27% στα καθαρά έσοδα του τρίτου τριμήνου. Τόνισε ωστόσο ότι σημειώνει πρόοδο στην αντιμετώπιση λειτουργικών ζητημάτων όπως τα αποθέματα στις ΗΠΑ.
Η μετοχή της Societe Generale σημειώνει «άλμα» σχεδόν 8% μετά την ανακοίνωση πως προχωράει σε αντικατάσταση κορυφαίων στελεχών της, καθώς επιδιώκει νέα δυναμική για το σχέδιο ανάκαμψης. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Philippe Aymerich, η Οικονομική Διευθύντρια Claire Dumas και η επικεφαλής της λιανικής τραπεζικής στη Γαλλία Marie-Christine Ducholet αποχωρούν.
Η Sabadell ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 503 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 452 εκατ. ευρώ, χάρη στα χαμηλότερα κόστη και προβλέψεις, ενώ συνεχίζει να απορρίπτει την επιθετική πρόταση εξαγοράς από τον τραπεζικό όμιλο BBVA. Παρόλα αυτά, η μετοχή της σημειώνει πτώση 1,4%.
Η BNP Paribas ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη για το τρίτο τρίμηνο, στο πλαίσιο των προσδοκιών των αναλυτών, καθώς η ανάπτυξη στην επενδυτική τραπεζική αντιστάθμισε την αδυναμία στη λιανική. Συγκεκριμένα, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Παρισιού ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας τα 2,87 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας την εκτίμηση των 2,86 δισ. ευρώ των αναλυτών. Η μετοχή της «βουτάει» 5,7%.
Στα «μάκρο» της ημέρας, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται στο 2% τον Οκτώβριο από 1,7% που ήταν τον Σεπτέμβριο με βασικούς οδηγούς της ανόδου τις υπηρεσίες που καταγράφουν αύξηση τιμών 3,9%, τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό με 2,9%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά υλικά με άνοδο 0,5%, ενώ αποκλιμάκωση συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές της ενέργειας (-4,6% από -6,1% τον Σεπτέμβριο).
Το μήνυμα πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατευθύνεται βιώσιμα προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, αλλά ο αγώνας δεν έχει ακόμη τελειώσει, εξέπεμψε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ. «Ο στόχος είναι ορατός, αλλά δεν πρόκειται να σας πω ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο», επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ σε συνέντευξή της στη Le Monde. «Γνωρίζουμε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες» έσπευσε να συμπληρώσει.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε εκ νέου πως «το μέγεθος και ο χρόνος των μειώσεων των επιτοκίων θα καθοριστεί από τα οικονομικά δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες». «Θέλω να δω ότι ο στόχος του 2% επιτυγχάνεται με βιώσιμο τρόπο. Αν μεσολαβήσει ένα μεγάλο σοκ, αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή το 2025» υπογράμμισε.
Ασιατικά χρηματιστήρια
Υποχώρησαν οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού την Πέμπτη, με τους επενδυτές να σταθμίζουν την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τα επιτόκια, καθώς και τα βασικά στοιχεία από την επιχειρηματική δραστηριότητα της Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,31% στις 20.317 μονάδες και ο κινεζικός CSI 300 ενισχύθηκε 0,41% στις 3.891 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 1,27%, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 0,66%. Από την άλλη, ο Ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,5% στις 39.099 μονάδες, ενώ Topix έχασε 0,3%. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας απώλεσε 0,25%.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκιά της στο 0,25%. Η απόφαση της BoJ που βάζει στον «πάγο» τα επιτόκια, έρχεται σε ένα περιβάλλον αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας και εύθραυστης εγχώριας ανάκαμψης. Ωστόσο, η BoJ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία θα κινηθεί γύρω από τον στόχο του 2% τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού εάν η οικονομία διατηρήσει μια μέτρια ανάκαμψη.
Σημάδια ανάκαμψης έδειξε η οικονομία της Κίνας, καθώς η εργοστασιακή δραστηριότητα επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες συρρίκνωσης, αφού το Πεκίνο πήρε τα πιο τολμηρά μέτρα τόνωσης από την πανδημία, αν και το αποτέλεσμα από τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ παραμένει παράγοντας γενικευμένης αβεβαιότητας.Ο ΡΜΙ ανήλθε στο 50,1, πάνω από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 49,9, ενώ βελτίωση καταγράφηκε στους τομείς των κατασκευών, της μεταποίησης και των υπηρεσιών.