ΧΑ: Αυξάνουν τις τιμές στόχους...αλλά βγαίνουν πωλήσεις στο ταμπλό

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΧΑ: Αυξάνουν τις τιμές στόχους...αλλά βγαίνουν πωλήσεις στο ταμπλό
Σε επαφή με τα ρεκόρ οι διεθνείς αγορές. Πάνω - κάτω το ΧΑ που «καίει» σειρά θετικών αποτελεσμάτων και νέων.

Τελ. ενημέρωση 13:00

Μόνο οι λιγοστοί σταθεροί επενδυτές που δεν προβαίνουν σε αγοραπωλησίες μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι με το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι ξένοι οίκοι από τη μεριά τους αυξάνουν τις τιμές στόχους διαρκώς στις τράπεζες και σε blue chips αλλά την ίδια στιγμή βγαίνουν ισχυρές πωλήσεις...

Μια ρηχή και άκρως χειραγωγούμενη αγορά που δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε μερίδα επενδυτών κάτι που αποτυπώνεται και τους ελάχιστους κωδικούς που παραμένουν ενεργοί και κάνουν κινήσεις. Την ίδια στιγμή η εγχώρια κεφαλαιαγορά δε μπορεί να κινητοποιήσει το εγχώριο επενδυτικό κοινό που στρέφεται είτε σε ξένες αγορές είτε στο κόσμο των crypto. Τα ισχυρά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και μεγάλων εισηγμένων, όπως η ΔΕΗ, η Metlen, ο ΟΤΕ αλλά και άλλες που παίρνουν σειρά καίγονται με περισσή ευκολία στο βωμό του εύκολου και γρήγορου κέρδους που κυριαρχεί ως αντίληψη γύρω από το ΧΑ.

Όπως υποστηρίζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, «τα ισχυρά μεγέθη εννιαμήνου των συστημικών τραπεζών και η αισιοδοξία που οι διοικήσεις τους εξέφρασαν αναφορικά με την επίτευξη σημαντικών στόχων και υψηλών μερισματικών διανομών οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη σε ένα εντυπωσιακό σερί ανοδικών συνεδριάσεων από τις αρχές του μήνα. Η βραχυπρόθεσμη αυτή δυναμική των τραπεζικών μετοχών στήριξε και τον Γενικό Δείκτη επιβεβαιώνοντας αυτό που γνωρίζαμε, ότι δηλαδή ο εν λόγω κλάδος είναι το «βαρόμετρο» της λεωφόρου Αθηνών.

Σε ό,τι αφορά τον Γενικό Δείκτη, συνεχίζει να «κόβει βόλτες» εντός του στενού εύρους των τελευταίων μηνών, ενώ η σύγκλιση των μακροπρόθεσμων κινητών μέσων όρων του αποτελεί δείγμα ατασικότητας της ευρύτερης Αγοράς. Για να επιτύχει (επιτέλους) ο ΓΔ το ανοδικό ξέσπασμα που θα μπορούσε να τον φέρει και πάλι «ενώπιος ενωπίω» με το πολυετές υψηλό του Μαΐου και να αποχαιρετήσει έτσι την φετινή χρηματιστηριακή χρόνια με «χαμόγελα», απαιτείται βέβαια συμμετοχή και άλλων blue chips στην άνοδο.

Η φετινή απόδοση της τάξης του +10% στον Γενικό Δείκτη σίγουρα δεν είναι αμελητέα. Μάλιστα, βαδίζοντας προς το φινάλε του 2024, η εν δυνάμει καταγραφή του 4ου συνεχόμενου ανοδικού έτους παραμένει «κλειδί» ώστε η ελληνική Αγορά να επιστρέψει -με νέες αναβαθμίσεις ή χωρίς- στο «ραντάρ» ολοένα και περισσότερων ξένων επενδυτών.

Ωστόσο, κρίσιμη συνθήκη για να καρπωθούν στο ταμπλό του ΧΑ οι αποτιμήσεις την μεγάλη πρόοδο που παρατηρείται σε εταιρικά θεμελιώδη και μάκρο είναι η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς αξιολογότατες εισηγμένες, πέραν του «καρέ» των τραπεζικών. Σε μια Κεφαλαιαγορά που στο πρόσφατο παρελθόν έχει ταλανιστεί από δημοσιονομικά ζητήματα και συνεπακόλουθη αποστροφή των επενδυτών από τα ελληνικά «χαρτιά», θα είναι κρίμα να χαθούν κι άλλες ευκαιρίες επέκτασης του εγχώριου δομικού ράλι σε μια συγκυρία στην οποία το ελληνικό δεκαετές προσφέρει πλέον yield χαμηλότερο από τα αντίστοιχα άλλων χωρών της Ευρωζώνης, ένδειξη θετική για την αποτίμηση του country risk και την προεξόφληση εταιρικών κερδών και χρηματοροών, ενώ παράλληλα η κερδοφορία των εισηγμένων βαδίζει προς νέα ρεκόρ και οι τραπεζικοί ισολογισμοί εξυγιαίνονται.

Όλα αυτά βέβαια μέσα σε ένα περίπλοκο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, με την Αμερική να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και την Ευρώπη να τα έχει για την ώρα «χαμένα», καθώς οι traders αφουγκράζονται το νέο πολιτικό και δημοσιονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την εκλογή Τραμπ, την πολιτική αστάθεια στη Γερμανία, την ανασφάλεια σχετικά με τα πολεμικά μέτωπα κλπ.

«Σήμα» για ακόμη υψηλότερους στόχους για την επόμενη 3ετία αλλά και με ορίζοντα το 2030, κατά τα σημερινά αποκαλυπτήρια του Στρατηγικού Σχεδίου 2025-2027, δίνει η αλματώδης μεγέθυνση της ΔΕΗ που πιστοποιούν τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες.

Με το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ, θα αποτυπωθεί το στίγμα του επόμενου κεφαλαίου της αναπτυξιακής πορείας της επιχείρησης. Στίγμα το οποίο θα χαρακτηρίζεται από τη θετική ανατροπή του guidance που είχε δώσει μόλις τον περασμένο Ιανουάριο στο Investors Day και την παρουσίαση του business plan 2024-2026.

Αυξημένα κέρδη και σταθερή ανάπτυξη των εσόδων στην Ελλάδα παρουσιάζει το γ' τρίμηνο και ο όμιλος ΟΤΕ. Αναλυτικότερα, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE αυξήθηκαν κατά 1,8% και διαμορφώθηκαν σε 897,2 εκατ. ευρώ, χάρη σε θετικές επιδόσεις στην Ελλάδα.

Στο «μπαζούκα» υψηλής πλεονάζουσας ρευστότητας που διαθέτει η Εθνική Τράπεζα και που θα ενεργοποιήσει και θα στρέψει ως επί το πλείστον για την επιβράβευση των μετόχων της μέσω χρηματικών διανομών και προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων αναφέρει η Jefferies με τιμή στόχο για τη μετοχή στα 11 ευρώ.

Δείτε εδώ όλες τις τιμές

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης μετά το χθεσινό -0,8% επιμένει σε χαμηλότερα επίπεδα με ουρά πωλήσεων από χθες. Ο ΓΔ υποχωρεί κατά 0,26% στις 1.415,89 μονάδες, με τον τζίρο κοντά στα 42 εκατ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,51% και ο ΔΤΡ -1,10%. Και όλα αυτά όταν οι ευρωαγορές μάζεψαν σχεδόν όλες τις απώλειες χθες και σήμερα κινούνται έντονα ανοδικά...

Στις τράπεζες, αδυνατεί να σηκώσει κεφάλι η ΕΤΕ με νέες απώλειες 1,28% μετά το χθεσινό sell off, φτάνοντας στα 7,24 ευρώ. Οι ξένοι μετά τις αυξήσεις στις τιμές στόχους...βγάζουν πωλήσεις και στη Eurobank μετά την ΕΤΕ που υποχωρεί κατά 1,65% στα 1,967 ευρώ. Και αυτό μετά από μια άνοδο που ξεπέρασε το 1%...! Απώλειες άνω του 1,3% για Πειραιώς με την ΑΛΦΑ σταθερή. Κέρδη 0,44% Κύπρου στα 4,55 ευρώ.

Πωλήσεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ μετά τα αποτελέσματα που φτάνουν κοντά στο -1,84% για τον τελευταίο και στο 0,49% για τη ΔΕΗ. Κούφια και η αντίδραση της Metlen που γυρίζει χαμηλότερα στα 32,84 ευρώ.

Απώλειες 1,3% για ΜΠΕΛΑ και 0,54% για την ΕΕΕ. Χαμηλότερα Lamda, Ελλάκτωρ, ΟΤΟΕΛ.

Όρθια κρατά την αγορά μόνο η Τιτάν και η ΜΟΗ με την πτώση να καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο 3,83% κοντρά στο ρεύμα απαξίωσης της αγοράς και την ΜΟΗ στο 1,59%.

Ήπια ανοδικά ΑΡΑΙΓ, ΤΕΝΕΡΓ και ΓΕΚ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΤΕ: Aύξηση εσόδων κατά 2,5% στην Ελλάδα το γ' τρίμηνο - Στα 350 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα κέρδη -Ρεκόρ στους συνδρομητές TV

Το «μπαζούκα» της Εθνικής για μερίσματα, buybacks - Κορυφαία επιλογή της Jefferies

ΔΕΗ: Αποκαλυπτήρια του στρατηγικού σχεδίου 2025-2027 – Αναβαθμισμένους στόχους «δείχνουν» τα αποτελέσματα 9μηνου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider