Στρατηγική stock picking με φόντο και τα εταιρικά αποτελέσματα επιστρατεύθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών προκειμένου να πλησιάσει εκ νέου προς τις 1.400 μονάδες.
Η συναλλακτική δραστηριότητα χαμήλωσε περαιτέρω καθώς από τη μία οι αγοραστές κινούνται αρκετά προσεκτικά προκειμένου να αποφύγουν τυχόν εγκλωβισμούς και από την άλλη, οι εν δυνάμει πωλητές κινούνται αρκετά χειρουργικά πλέον και ως επί πλείστον ενδέχεται να καραδοκούν σε υψηλότερα επίπεδα, έχοντας ήδη διώξει σημαντικό μέρος των χαρτιών που κατείχαν το τελευταίο διάστημα.
Τα δυνατά αποτελέσματα - που προκαλούν μέχρι και αντιδράσεις «ελατηρίου» όταν η προσφορά περιορίζεται αισθητά βλ. ElvalHalcor - αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται για τμήμα εισηγμένων τροφοδοτεί το αγοραστικό ενδιαφέρον, με τους διαχειριστές να παίρνουν ήδη θέσεις ενόψει του νέου έτους.
Η διαμόρφωση ενός πλέγματος μεικτών στρατηγικών με δόσεις υψηλού «growth», εξωστρέφειας, θεμελιωδών, ελκυστικών αποτιμήσεων και επιβράβευσης των μετόχων περνά στην πρώτη γραμμή, με γνώμονα όχι μόνο την «επίθεση» αλλά και την «άμυνα». Εκτός λοιπόν των τραπεζών που βρίσκονται μόνιμα στο ραντάρ των διαχειριστών, αναλυτές και διαχειριστές θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ κλασικών επιλογών, που έχουν λιγοστέψει, μάλιστα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή «το τελευταίο διορθωτικό κύμα έριξε και πάλι την συνολική κεφαλαιοποίηση των ελληνικών εισηγμένων χαμηλότερα από το ορόσημο των 100 δις Ευρώ. H ψυχολογία της αγοράς συνεχίζει να βαραίνει από την μεταβλητότητα των τραπεζικών αποτιμήσεων, σε μία συγκυρία στην οποία ούτε η πλειονότητα άλλων αξιόλογων τίτλων δείχνει να συγκινεί τους επενδυτές.
Κοιτώντας τα ενδότερα της λεωφόρου Αθηνών, ενώ η «βιτρίνα» που ακούει στο όνομα Γενικός Δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος για το έτος, πολλά αλλά χαρτιά, ακόμη και blue chips, σημειώνουν πολύμηνα χαμηλά. Δεδομένων μάλιστα των ιστορικά ισχυρών οργανικών επιδόσεων και του ευοίωνου outlook που ανακοίνωσε μεγάλο τμήμα του ταμπλό, η ανισορροπία που παρατηρείται μεταξύ μεσοπρόθεσμου momentum και θεμελιωδών δημιουργεί επιπλέον ανασφάλεια στους «πιστούς» του ΧΑ.
Διαγραμματικά, η παραμονή του «πενηντάρη» απλού ΚΜΟ του ΓΔ κάτω από τον ομόλογό του «διακοσάρη» έχει δημιουργήσει τον σχηματισμό «death cross», ο οποίος όχι μόνο απεικονίζει την πρόσφατη απώλεια δυναμικής αλλά και «αναγκάζει» τεχνικώς προσανατολισμένα θεσμικά χαρτοφυλάκια να κλείσουν μέρος των θέσεών τους. Σε αυτά τα πλαίσια, ο Γενικός Δείκτης παραμένει «εντός, εκτός και επί τα αυτά» των 1.400 μονάδων, κάνοντας - ας μας επιτραπεί να πούμε - «τσατάλια τα νεύρα» όσων ίσως εύλογα προσδοκούν μία νέα επίσκεψη στα φετινά και πολυετή υψηλά του Μαΐου. Η δε αύξηση του αριθμού εκείνων που εγκλωβίστηκαν στις πρόσφατες εταιρικές πράξεις εξασφάλισης χρηματοδότησης έχει δημιουργήσει «ουρά» επενδυτών οι οποίοι πλέον αποσκοπούν αποκλειστικά στο να «ρεφάρουν».
Σε διεθνές επίπεδο, η διαφαινόμενη αναζωπύρωση του γεωπολιτικού ρίσκου στην ανατολική Ευρώπη, το «ξεθώριασμα» του μετοχικού «Τραμπ ράλι», τα καταφανή σημάδια αδυναμίας της ευρωπαϊκής οικονομίας κλπ. πιέζουν τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου. Οι «γνωστοί άγνωστοι» είναι τέτοιοι που το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από τις κινήσεις όσων πανικόβλητα ή μη ψάχνουν την «πόρτα διαφυγής» δίχως να εντοπίζουν εύκολα εντολές bid για ματσάρισμα».
«Αυτές τις ώρες τα Χρηματιστήρια Αξιών αποτιμούν τα αποτελέσματα της Nvidia, εταιρείας - σηματωρού σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, market sentiment και νέων επενδυτικών τάσεων. Μένει να φανεί αν ο Nasdaq και ο S&P έχουν τα «καύσιμα» για να «ξαναχτυπήσουν» τα προ ολίγων ημερών ιστορικά υψηλά τους ή αν «το πάρτι τέλειωσε» και τον πρώτο λόγο θα έχουν εφεξής όσοι μιλούν για κορεσμό και υπερτίμηση τμημάτων της Αγοράς, με την άτυπη κόντρα Fed - Ντόναλντ Τραμπ να έχει ήδη ξεκινήσει» επισημαίνει ο Π. Στεριώτης.
Ο τζίρος, αν εξαιρέσει κανείς τις τράπεζες, διαμορφώθηκε κυρίως μέσω της Titan - με τη μετοχή να συνεχίζει «με το πόδι στο γκάζι», φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά - αλλά και του γκρουπ ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ που βρίσκονται στο επίκεντρο των αγοραστών. Στις τράπεζες, ως επί το πλείστον αλλάζαν χέρια χαρτιά σε ένα πολύ στενό εύρος, με τη Eurobank να κάνει τη διαφορά. Προ δημοπρασιών ο τζίρος βρίσκονταν στα 71,72 εκατ. ευρώ τερματίζοντας στα 85,76 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης έκανε το 2x2 και επανήλθε προς τα επίπεδα των 1.400 μονάδων (1.397,63 μονάδες), μέσω της Titan, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Eurobank, του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, ενώ ακολούθησαν Lamda, ElvlaHalcor, ΕΛΠΕ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,96% και ο τραπεζικός κατά 0,81% στις 1.199,86 μοναδες.
Στις τράπεζες τη διαφορά έκανε η Eurobank με άνοδο 2,2% στα 2,04 ευρώ, με ήπιο τζίρο, ενώ ακολούθησαν Alpha Bank (0,48%) και Εθνική (0,29%). Σταθερή η Πειραιώς στα 3,63 ευρώ, με την Optima να ενισχύεται κατά 1,27% και την Κύπρου να υποχωρεί κατά 1,13%.
Την παράσταση έχει κλέψει - και δικαίως - για φέτος η μετοχή της Titan που κατέγραψε νέο ράλι 4,36% στα 37,10 ευρώ, με τζίρο 8,55 εκατ. ευρώ. Από κοντά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη 2,45% στα 17,58 ευρώ και τζίρο 2,07 εκατ.
«Αντίδραση ελατηρίου» σε ElvalHalcor, με εκτόξευση 9,36% στα 1,80 ευρώ και τζίρο 714 χιλ. ευρώ, άνοδος που συνεπήρε και τη Viohalco που έφτασε τα 5,17 ευρώ (3,4%). Ισχυρή άνοδο για ΟΠΑΠ (1,8%) και Ideal (3,49%) μετά τα αποτελέσματα, με τους αγοραστές να επανέρχονται και ΔΕΗ (1,64% στα 11,75 ευρώ). Άνοδος που ξεπέρασε το 2% για Sarantis, Lamda, ΕΛΠΕ, ΔΑΑ. Ήπιος θετικός βηματισμός για Metlen, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΕΕΕ. Ρευστοποιήσεις σε Cenergy, Ελλάκτωρ.