Χρηματιστήριο: Οι αντιδράσεις βγαίνουν αλλά οι παγίδες παραμένουν

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Οι αντιδράσεις βγαίνουν αλλά οι παγίδες παραμένουν
Η πολύμηνη πλάγια κίνηση και το ατασικό περιβάλλον του ΧΑ δεν ευννοεί το trading εγκλωβίζοντας έτσι μερίδα επενδυτών που προβαίνει σε αναδιαρθρώσεις θέσεων.

Τελευταία ενημέρωση 10:50

Η πολύμηνη πλάγια κίνηση και το ατασικό περιβάλλον του Χρηματιστήριο Αθηνών δεν ευννοεί το trading εγκλωβίζοντας έτσι μερίδα επενδυτών που προβαίνει σε αναδιαρθρώσεις θέσεων με βάση τους πρωταγωνιστές των ημερών ή των εβδομάδων.

Η διήμερη αντίδραση (2,25%) μετά το πενθήμερο ταρακούνημα (4,56%) έφερε ξανά την αγορά προς τις 1.400 μονάδες, με τη συναλλακτική δραστηριότητα ωστόσο να υποχωρεί αισθητά έναντι των επιπέδων που καταγράφηκαν στη πλαγιολίσθηση.

Μέσω της αντίδρασης κατάφεραν να απεγκλωβιστούν όσα χαρτοφυλάκια το επιθυμούσαν σε όσο το δυνατόν καλύτερους όρους. Παράλληλα, οι μεν αγοραστές κινούνται αρκετά προσεκτικά και οι εν δυνάμει πωλητές περιμένουν σε υψηλότερα επίπεδα - προς τις 1.425 μονάδες - χωρίς να έχει ξεγραφτεί το σενάριο μιας περαιτέρω διόρθωσης (ειδικά αν δεν ψηλώσει η συναλλακτική δραστηριότητα) υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης της γεωπολιτικής έντασης, της αναδιαμόρφωσης των επενδυτικών στρατηγικών που επιφέρει σταδιακά η έλευση Τραμπ στον Λ. Οίκο και της ανάγκης αποφόρτισης των διεθνών αγορών από το ισχυρό bull run.

Να θυμίσουμε πως και όταν η αγορά βυθίστηκε στις 1.320,77 μονάδες στις 5 Αυγούστου, κατάφερε να φτάσει μέχρι και στις 1.474,67 μονάδες στις 26 Σεπτεμβρίου, ώστε να υποχωρήσει εκ νέου εν συνεχεία.

Τα macro funds αποτελούν τους βασικούς πωλητές στο Χρηματιστήριο (και σε Ευρώπη με τους δείκτες PMI σήμερα να επιβεβαιώνουν την περαιτέρω αδυναμία της περιοχής), τη στιγμή που η διενέργεια σειράς placements που προκάλεσαν stock overhang («πλημμύρισε» η ρηχή αγορά από χαρτιά) δε βοήθησε - βοηθά την αγορά. Με την ευρωπαϊκή οικονομία να διέρχεται σε μια δύσκολη καμπή, τη γεωπολιτική ένταση να αυξάνεται και τον Τραμπ να υπόσχεται δασμούς, η συγκεκριμένη κατηγορία των funds αποεπενδύουν εδώ και ένα τρίμηνο. Παράλληλα, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά χάρη στους πόρους του RRF και την εκτίναξη των τουριστικών εσόδων, μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή «το τελευταίο διορθωτικό κύμα έριξε και πάλι την συνολική κεφαλαιοποίηση των ελληνικών εισηγμένων χαμηλότερα από το ορόσημο των 100 δις Ευρώ. H ψυχολογία της αγοράς συνεχίζει να βαραίνει από την μεταβλητότητα των τραπεζικών αποτιμήσεων, σε μία συγκυρία στην οποία ούτε η πλειονότητα άλλων αξιόλογων τίτλων δείχνει να συγκινεί τους επενδυτές.

Κοιτώντας τα ενδότερα της λεωφόρου Αθηνών, ενώ η «βιτρίνα» που ακούει στο όνομα Γενικός Δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος για το έτος, πολλά αλλά χαρτιά, ακόμη και blue chips, σημειώνουν πολύμηνα χαμηλά. Δεδομένων μάλιστα των ιστορικά ισχυρών οργανικών επιδόσεων και του ευοίωνου outlook που ανακοίνωσε μεγάλο τμήμα του ταμπλό, η ανισορροπία που παρατηρείται μεταξύ μεσοπρόθεσμου momentum και θεμελιωδών δημιουργεί επιπλέον ανασφάλεια στους «πιστούς» του ΧΑ.

Διαγραμματικά, η παραμονή του «πενηντάρη» απλού ΚΜΟ του ΓΔ κάτω από τον ομόλογό του «διακοσάρη» έχει δημιουργήσει τον σχηματισμό «death cross», ο οποίος όχι μόνο απεικονίζει την πρόσφατη απώλεια δυναμικής αλλά και «αναγκάζει» τεχνικώς προσανατολισμένα θεσμικά χαρτοφυλάκια να κλείσουν μέρος των θέσεών τους. Σε αυτά τα πλαίσια, ο Γενικός Δείκτης παραμένει «εντός, εκτός και επί τα αυτά» των 1.400 μονάδων, κάνοντας - ας μας επιτραπεί να πούμε - «τσατάλια τα νεύρα» όσων ίσως εύλογα προσδοκούν μία νέα επίσκεψη στα φετινά και πολυετή υψηλά του Μαΐου. Η δε αύξηση του αριθμού εκείνων που εγκλωβίστηκαν στις πρόσφατες εταιρικές πράξεις εξασφάλισης χρηματοδότησης έχει δημιουργήσει «ουρά» επενδυτών οι οποίοι πλέον αποσκοπούν αποκλειστικά στο να «ρεφάρουν».

Σε διεθνές επίπεδο, η διαφαινόμενη αναζωπύρωση του γεωπολιτικού ρίσκου στην ανατολική Ευρώπη, το «ξεθώριασμα» του μετοχικού «Τραμπ ράλι», τα καταφανή σημάδια αδυναμίας της ευρωπαϊκής οικονομίας κλπ. πιέζουν τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου. Οι «γνωστοί άγνωστοι» είναι τέτοιοι που το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από τις κινήσεις όσων πανικόβλητα ή μη ψάχνουν την «πόρτα διαφυγής» δίχως να εντοπίζουν εύκολα εντολές bid για ματσάρισμα».

«Αυτές τις ώρες τα Χρηματιστήρια Αξιών αποτιμούν τα αποτελέσματα της Nvidia, εταιρείας - σηματωρού σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, market sentiment και νέων επενδυτικών τάσεων. Μένει να φανεί αν ο Nasdaq και ο S&P έχουν τα «καύσιμα» για να «ξαναχτυπήσουν» τα προ ολίγων ημερών ιστορικά υψηλά τους ή αν «το πάρτι τέλειωσε» και τον πρώτο λόγο θα έχουν εφεξής όσοι μιλούν για κορεσμό και υπερτίμηση τμημάτων της Αγοράς, με την άτυπη κόντρα Fed - Ντόναλντ Τραμπ να έχει ήδη ξεκινήσει» επισημαίνει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υπερβαίνει τις 1.400 μονάδες, με τον FTSE 25 να αποτελεί οδηγό της ανόδου μέσω Titan, Metlen και τα χαρτιά Στασινόπουλου. Ο τραπεζικός δείκτης από την άλλη παραμένει στάσιμο στις 1.199,83 μονάδες.

Οι αγοραστές επιμένους στις μετοχές που συνεχίζουν με φόρα, όπως στην Titan που καταγράφει νέο υψηλό στα 37,80 ευρώ με άνοδο 1,89%, την ΕlvalHalcor στο 2,11%, τον ΟΠΑΠ στο 1,18%, ενώ και τα διυιλιστήρια με τη ΔΕΗ και τη Metlen κινούνται ελαφρώς υψηλότερα.

Από την άλλη στις τράπεζες καταγράφεται νευρικότητα, με την ΕΤΕ να κινείται χαμηλότερα, με απώλειες 0,91%, έναντι της Πειραιώς (0,52%), της Κύπρου (0,23%) της Optima (0,31%) και της Alpha (0,06%). Κατά 0,83% υποχωρεί η Eurobank στα 2,023 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider