Απαξίωση επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τους αγοραστές να εμφανίζονται όλο και χαμηλότερα και τους πωλητές να συνεχίζουν να χτυπούν τράπεζες αλλά και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές. Το ΧΑ δεν βρίσκεται πλέον σε κάποιο σημείο του κάδρου των διαχειριστών και με τις αποδόσεις που έχουν βγει στη τριετία πολλοί σπεύδουν να αποχωρήσουν αναζητώντας άλλους επενδυτικούς προορισμούς.
Ο κλάδος - «κλειδί» που δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό συνεχίζει να ταλαιπωρείται, με το κλίμα να έχει βαρύνει υπερβολικά τόσο από την «πλημμύρα» χαρτιών μετά τα placements, όσο και από τη διαρκή καλλιέργεια και συντήρηση σεναρίων περί έκτακτης φορολόγησης. Βέβαια, η υλοποίηση μιας τέτοιας κίνησης - όπως συνέβη στα διυλιστήρια - ενέχει υψηλό ρίσκο καθώς θα χαλάσει εντελώς την εικόνα της αγοράς και κυρίως το επενδυτικό κλίμα, στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να προσελκύσει ξένα κεφάλαια.
Η κυβέρνηση φαίνεται να πιέζει με αυτό τον τρόπο τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση προμηθειών, αύξηση επιτοκίων καταθέσεων και αύξηση των χορηγήσεων σε μικρές επιχειρήσεις. Θα φανεί λοιπόν, στο αμέσως προσεχές διάστημα ποια λύση θα προκριθεί και τι σήμα θα στείλει ο Κ. Μητσοτάκης από το συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο, εάν και εφόσον ερωτηθεί επί του θέματος.
Παράλληλα, πληθώρα βαριών χαρτιών βρίσκονται στο φάσμα υψηλών ρευστοποιήσεων τη στιγμή που όλοι αναζητούν την αιτία αυτής της πλαγιοπτωτικής κίνησης στην πορεία των ευρωαγορών και τους δασμούς Τραμπ στην Ευρώπη. Το ζήτημα στο ΧΑ είναι ξεκάθαρα δομικό και δεν έχει να κάνει με τα παραπάνω, όταν οι ευρωαγορές (βλ. CAC 40, DAX) κινούνται υψηλότερα παρά τα χίλια δύο πολιτικοοικονομικά προβλήματα, ενώ ο S&P 500 συνεχίζει με το πόδι στο γκάζι. Παράλληλα με τους πενιχρούς τζίρους που καταγράφονται η αγορά μπορεί να πάει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μέσω market making.
Στις δημοπρασίες βγήκε νέο κύμα πωλήσεων σε τίτλους και εκτός τραπεζών. Ο Γενικός Δείκτης πέρασε ξανά χαμηλότερα των 1.400 μονάδων με τις τράπεζες να αποτελούν κατά βάση το μεγάλο βαρίδι της αγοράς γράφοντας ένα αρνητικό σερί τριών συνεδριάσεων . Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 0,87% με τον τραπεζικός να υποχωρεί κατά 1,14%. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε χαμηλό ημέρας απόρροια των πωλητών που εμφανίστηκαν στις δημοπρασίες.
Ο τραπεζικός διολίσθησε κατά 3,10% στην εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,58% και τον δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 1,36%.
Η Εθνική ήταν αυτή που βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών με απώλειες 2,11% πέφτοντας σήμερα κατά 2,11% στα 6,666 ευρώ. Απώλειες 0,88% για την Alpha στα 1,4665 ευρώ, με την Πειραιώς στο -0,77% και τα 3,465 ευρώ και την Eurobank στο -0,5% και τα 2 ευρώ. Σταθερή η Κύπρου στα 4,40 ευρώ, ενώ απώλειες 0,79% κατέγραψε η Optima.
Βαριές απώλειες 2,11% για την Coca Cola, -1,12% η ΔΕΗ, -1,86% η Aegean και -2,14% η Ελλάκτωρ. Στο κόκκινο παρέμεινε η Metlen, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν σε ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ και ΔΑΑ. Άμυνες προσπάθησε να βγάλει η Motor Oil με οριακές απώλειες 0,10%, ενώ με κέρδη έκλεισαν τα ΕΛΠΕ στο 0,67%, αλλά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που χτύπησε νέο πολυετές υψηλό στα 18,62 ευρώ. Ισχυρή άνοδο 1,63% για την ElvalHalcor, 1,7% για τη Lamda και 1,26% για τη Fourlis. Ήπια ανοδικά Cenergy και ΕΥΔΑΠ.