Τελευταία ενημέρωση 13:30
Κάτι λιγότερο από ένας μήνας απομένει για το κλείσιμο του έτους, με την «καρδιά» της εγχώριας αγοράς να χτυπά στο Λονδίνο, στο συνέδριο της Morgan Stanley - ΕΧΑΕ, παρουσία πρωθυπουργού και του οικονομικού του συμβούλου.
Τα φώτα στρέφονται στον κλάδο - «κλειδί» που δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό που έδειξε να ταλαιπωρείται τόσο από την «πλημμύρα» χαρτιών μετά τα placements, όσο και από τη διαρκή καλλιέργεια και συντήρηση σεναρίων περί έκτακτης φορολόγησης. Βέβαια, η υλοποίηση μιας τέτοιας κίνησης - όπως συνέβη στα διυλιστήρια - ενείχε υψηλό ρίσκο καθώς θα διέλυε την εικόνα της αγοράς και κυρίως το επενδυτικό κλίμα και προφίλ που προσπαθεί να χτίσει η κυβέρνηση ώστε να προσελκύσει κεφάλαια από μια μεγαλύτερη «δεξαμενή».
Ξεκάθαρη απάντηση έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στο private meeting που είχε με επενδυτές το πρωί στο Λονδίνο, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες, ενώ έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει, με την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών να μην είναι ανάμεσα σε αυτούς. Η κυβέρνηση φαίνεται να πιέζει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση προμηθειών, αύξηση επιτοκίων καταθέσεων και αύξηση των χορηγήσεων σε μικρές επιχειρήσεις.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σήμα που θα στείλει ο Κ. Μητσοτάκης και για άλλα θέματα - που αφορούν, απασχολούν τους ξένους οίκους - όπως είναι η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση των επενδύσεων και της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης, την αντιμετώπιση του εξαιρετικά δυσμενούς δημογραφικού προφίλ και άλλων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αργότερα θα συνομιλήσει με τον αντιπρόεδρο του Investment Banking EMEA της Morgan Stanley, Luigi Rizzo.
Στο συνέδριο της Morgan Stanley, μετά την εναρκτήρια συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, την σκυτάλη θα πάρει fireside chat με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο της Metlen και τον Michael O'Dwyer, Managing Director, Oil & Gas Investment Banking της Morgan Stanley. Θα ακολουθήσει πάνελ με τις πρόσφατες εισαγωγές εταιρειών στο ΧΑ (Διεθνής Αερολιμένας, Optima και Τράπεζα Κύπρου) και μετά το μεσημεριανό διάλειμμα, θα ακολουθήσουν οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Φ. Καραβίας - Eurobank, Χρ. Μεγάλου Τρ. Πειραιώς, Π. Μυλωνάς – Εθνική Τράπεζα, Β. Ψάλτης – Alpha Bank).
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα κλείσει με συζήτηση που θα έχει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης με τον γνωστό Mike Wilson, επικεφαλής στρατηγικής για τις αμερικανικές μετοχές και Διευθυντή Επενδύσεων της Morgan Stanley και την Ellen Zentner, επικεφαλής Οικονομικής Στρατηγικής και Θεματικών και Μακροοικονομικών Επενδύσεων στο Wealth της Morgan Stanley.
Οι κορυφαίες ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις παρουσιάζονται στους 100 ισχυρότερους επενδυτικούς οίκους και funds του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι JP Morgan, Morgan Stanley, Fidelity, Lazard, Fiera Capital, Schroders, Amundi, Intercapital, Millenium Partners κ.ά.. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες , συν την Optima bank και την Τράπεζα Κύπρου, καθώς και οι εταιρείες ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΔΑΑ, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Metlen, Ελλάκτωρ, Aegean Airlines, Motor Oil, Ιντρακάτ, Viohalco, Άβαξ, Τιτάν, Lamda Development, Intralot, ΚΡΙ ΚΡΙ, Profile, Sarantis, Helleniq Energy, Trade Estates, Fourlis, Autohellas, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Austriacard και βεβαίως η ΕΧΑΕ έχουν κλεισμένα ραντεβού με τους θεσμικούς επενδυτές, τετ – α - τετ ή σε γκρουπ.
Όπως εύστοχα σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «ο τραπεζικός κλάδος είναι και ο κύριος υπαίτιος για την άσχημη εικόνα του τελευταίου διαστήματος μιας και στον αέρα πλανάται ότι μπορεί να έρθει έκτακτή φορολογία σε υπέρ κέρδη στον κλάδο. Το θέμα είναι ότι μπορεί το Χρηματιστήριο να κάνει «τζιζ» στο σύνολο των κυβερνήσεων την τελευταία 20ετία λόγω του 1999, από την άλλη όμως είναι και η κότα με τα χρυσά αβγά που θα πρέπει να προσέχεται σαν κόρη οφθαλμού.
Όσο δεν καταλαβαίνουμε ότι η αγορά είναι μοχλός ανάπτυξης τόσο μπροστά μας θα συναντάμε στασιμότητα και προβλήματα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Αν την αγορά την βλέπουμε σαν μέσο πολιτικών σκοπιμοτήτων και εισπράξεων χωρίς να σκεφτόμαστε τα επακόλουθα τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό θα πληρώνεται πολλαπλάσια σε δεύτερο χρόνο. Από την άλλη δεν μπορούμε να προσκαλούμε ξένους επενδυτές σε roadshow διαφημίζοντας τα καλά των Ελληνικών εταιριών και δίνοντας σημαντικά πακέτα και αμέσως μετά να βάζουμε έκτακτους φόρους. Αν υποθέσουμε ότι για όποιο λόγο πρέπει να βάλουμε έκτακτο φόρο αυτό θα πρέπει να γίνει με σχέδιο και με σοβαρότητα και όχι να αφήνουμε τον χρόνο να περνάει και οι επενδυτές να αναρωτιούνται τι θα κάνει η κυβέρνηση ετεροχρονισμένα και ξαφνικά.. Το ίδιο ισχύει και σε ένα σωρό άλλες περιπτώσεις που αποφασίζονται και διατάζονται στο πόδι ή δεν δίνονται λύσεις πετώντας την μπάλα στην εξέδρα χωρίς να υπολογίζουμε το τι ζημιά μπορεί να προκύψει στην ανάπτυξη της οικονομίας το επόμενο διάστημα αλλά και το πόσο εύκολα μπορούν να απομακρυνθούν εν δυνάμει επενδυτές.. βλέπε ανάκληση οικοδομικών αδειών και θέματα πολεοδομίας το τελευταίο μεγάλο διάστημα».
Τεχνικά θα πρέπει αν μη τι άλλο και σε πρώτη φάση να δούμε ένα νέο υψηλό κλείσιμο από τις 1.434 μονάδες μιας και μέχρι στιγμής η όποια προσπάθεια σταματάει σε χαμηλότερο υψηλό της προηγούμενης προσπάθειας. Πλέον το μεγάλο πτωτικό μας trend που ακολουθούμε πιστά όλο το 2024 έχει κατέλθει στις 1.460 μονάδες. Ο τραπεζικός έχει το πολύ σημαντικό επίπεδο των 1.123 μονάδων που πρέπει να συντηρήσει, αν δεν θέλει να δει τα χειρότερα, ενώ ο Γενικός συνεχίζει να έχει στηρίξεις στην ζώνη των 1.370 μονάδων.
Ένας ακόμη λόγος πίσω από την κάπως προβληματική συμπεριφορά του Χρηματιστήριου εδώ και σχεδόν δέκα μήνες συσσώρευσης (αν και στην τριετία έχει προσφέρει σημαντικές αποδόσεις) είναι πως δε βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ακόμη και για μικρομεσαία ξένα χαρτοφυλάκια, από τη στιγμή που όλο το χρήμα κατευθύνεται προς την αμερικανική και τα κρυπτονομίσματα. Μιλάμε άλλωστε για μια ρηχή αγορά με χαμηλή στάθμιση ακόμη και στο EM που δε βλέπουν τα ξένα κεφάλαια λόγω και των χαμηλών κεφαλαιοποιήσεων. Όταν η αγορά καταφέρει να κεντρίσει ξανά, για κάποιο λόγο (μετά την επενδυτική βαθμίδα και τα placements των τραπεζών) το ενδιαφέρον μερίδας ξένων διαχειριστών τότε θα υπάρξει κινητικότητα και βελτίωση των δεδομένα ελκυστικών αποτιμήσεων. Η πολύμηνη άλλωστε συσσώρευση στα επίπεδα 1.350 - 1.450 μονάδων μπορεί να αποτελέσει μια μεσομακροπρόθεσμη βάση στήριξης, καθώς έχει απορροφηθεί από μεγάλους ξένους παίκτες και θεσμικούς σημαντικός όγκος χαρτιών.
Όσοι δεν πείθονταν από τα σενάρια περί έκτακτης φορολογήσης των τραπεζών και τραβούσαν χαρτιά στην τριήμερη τραπεζική πτώση αρχίζουν σταδιακά να δικαιώνονται, καθώς παρατηρείται αντίδραση «ελατηρίου» στον κλάδο, με άνοδο 4,25%. Την ίδια στιγμή απεγκλωβίζονται κεφάλαια που ήθελα να αποεπενδύσουν από ελληνικούς τίτλους με καλύτερους όρους.
Η Eurobank «πατά γκάζι» με άνοδο 5,85%, στα 2,117 ευρώ, με την Εθνική στο 3,63% και τα 6,908 ευρώ, την Πειραιώς στο 3,87% και τα 3,599 ευρώ και την Alpha στο 4,02% και τα 1,5255 ευρώ. Ήπια άνοδο για την Κύπρου στο 0,23% και τα 4,41 ευρώ.
Σημαντική κινητοποίηση χαρτοφυλακίων στη Metlen με άνοδο 2,7%, αλλά και σε ΔΕΗ (1,92%), ΕΛΠΕ (2,21%), Motor Oil (2,19%), Jumbo (1,62%). Σημαντικά κέρδη για Autohellas, Aegean, Cenergy και Viohalco, Coca Cola. Συνεχίζουν να σπάνε τα κοντέρ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Titan που φτάνουν τα 18,82 και τα 39,40 ευρώ αντίστοιχα, που σηματοδοτούν πολυετή και νέα ιστορικά υψηλά.
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,96% στις 1.420,76 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 2,54% στις 3.442,18 μονάδες.