Ως «συμπιεσμένο ελατήριο» αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη σημερινή συνεδρίαση, αφότου ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεδιάλυνε πλήρως το τοπίο αναφορικά με τα σενάρια περί έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών, σενάρια που είχαν καλλιεργηθεί και συντηρούνταν το τελευταίο διάστημα.
Η υλοποίηση μιας τέτοιας κίνησης - όπως συνέβη στα διυλιστήρια - ενείχε υψηλό ρίσκο καθώς θα διέλυε την εικόνα της αγοράς και κυρίως το επενδυτικό κλίμα και το προφίλ που προσπαθεί να χτίσει η κυβέρνηση ώστε να προσελκύσει κεφάλαια από μια μεγαλύτερη «δεξαμενή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο private meeting που είχε με επενδυτές το πρωί στο Λονδίνο, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες, ενώ έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει, με την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών να μην είναι ανάμεσα σε αυτούς. Η κυβέρνηση φαίνεται να πιέζει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση προμηθειών, αύξηση επιτοκίων καταθέσεων και αύξηση των χορηγήσεων σε μικρές επιχειρήσεις.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη λειτούργησαν ως μοχλός αποσυμπίεσης για την αγορά καθώς χαρτοφυλάκια, που συνεχίζουν να «τριμάρουν» θέσεις, απεγκλωβίζονται με καλύτερους όρους και ξένοι θεσμικοί συνεχίζουν να χτίζουν θέσεις σε άκρως ελκυστικές αποτιμήσεις.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σήμα που θα στείλει ο Κ. Μητσοτάκης και για άλλα θέματα - που αφορούν, απασχολούν τους ξένους οίκους - όπως είναι η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση των επενδύσεων και της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης, την αντιμετώπιση του εξαιρετικά δυσμενούς δημογραφικού προφίλ και άλλων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλία με τον αντιπρόεδρο του Investment Banking EMEA της Morgan Stanley, Luigi Rizzo.
Στο συνέδριο της Morgan Stanley, μετά την εναρκτήρια συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, την σκυτάλη πήρε fireside chat με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο της Metlen και τον Michael O'Dwyer, Managing Director, Oil & Gas Investment Banking της Morgan Stanley, ενώ ακολούθησε πάνελ με τις πρόσφατες εισαγωγές εταιρειών στο ΧΑ (Διεθνής Αερολιμένας, Optima και Τράπεζα Κύπρου) και εν συνεχεία πάνελ αναφορικά με τις προοπτικές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τη συμμετοχή των CEOs (Φ. Καραβίας - Eurobank, Χρ. Μεγάλου Τρ. Πειραιώς, Π. Μυλωνάς – Εθνική Τράπεζα, Β. Ψάλτης – Alpha Bank).
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ολοκληρώνεται με συζήτηση που θα έχει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης με τον γνωστό Mike Wilson, επικεφαλής στρατηγικής για τις αμερικανικές μετοχές και Διευθυντή Επενδύσεων της Morgan Stanley και την Ellen Zentner, επικεφαλής Οικονομικής Στρατηγικής και Θεματικών και Μακροοικονομικών Επενδύσεων στο Wealth της Morgan Stanley.
Οι κορυφαίες ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις παρουσιάζονται στους 100 ισχυρότερους επενδυτικούς οίκους και funds του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι JP Morgan, Morgan Stanley, Fidelity, Lazard, Fiera Capital, Schroders, Amundi, Intercapital, Millenium Partners κ.ά.. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες , συν την Optima bank και την Τράπεζα Κύπρου, καθώς και οι εταιρείες ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΔΑΑ, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Metlen, Ελλάκτωρ, Aegean Airlines, Motor Oil, Ιντρακάτ, Viohalco, Άβαξ, Τιτάν, Lamda Development, Intralot, ΚΡΙ ΚΡΙ, Profile, Sarantis, Helleniq Energy, Trade Estates, Fourlis, Autohellas, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Austriacard και βεβαίως η ΕΧΑΕ έχουν κλεισμένα ραντεβού με τους θεσμικούς επενδυτές, τετ – α - τετ ή σε γκρουπ.
Όπως εύστοχα σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «ο τραπεζικός κλάδος είναι και ο κύριος υπαίτιος για την άσχημη εικόνα του τελευταίου διαστήματος μιας και στον αέρα πλανάται ότι μπορεί να έρθει έκτακτή φορολογία σε υπέρ κέρδη στον κλάδο. Το θέμα είναι ότι μπορεί το Χρηματιστήριο να κάνει «τζιζ» στο σύνολο των κυβερνήσεων την τελευταία 20ετία λόγω του 1999, από την άλλη όμως είναι και η κότα με τα χρυσά αβγά που θα πρέπει να προσέχεται σαν κόρη οφθαλμού.
Όσο δεν καταλαβαίνουμε ότι η αγορά είναι μοχλός ανάπτυξης τόσο μπροστά μας θα συναντάμε στασιμότητα και προβλήματα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Αν την αγορά την βλέπουμε σαν μέσο πολιτικών σκοπιμοτήτων και εισπράξεων χωρίς να σκεφτόμαστε τα επακόλουθα τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό θα πληρώνεται πολλαπλάσια σε δεύτερο χρόνο. Από την άλλη δεν μπορούμε να προσκαλούμε ξένους επενδυτές σε roadshow διαφημίζοντας τα καλά των Ελληνικών εταιριών και δίνοντας σημαντικά πακέτα και αμέσως μετά να βάζουμε έκτακτους φόρους. Αν υποθέσουμε ότι για όποιο λόγο πρέπει να βάλουμε έκτακτο φόρο αυτό θα πρέπει να γίνει με σχέδιο και με σοβαρότητα και όχι να αφήνουμε τον χρόνο να περνάει και οι επενδυτές να αναρωτιούνται τι θα κάνει η κυβέρνηση ετεροχρονισμένα και ξαφνικά.. Το ίδιο ισχύει και σε ένα σωρό άλλες περιπτώσεις που αποφασίζονται και διατάζονται στο πόδι ή δεν δίνονται λύσεις πετώντας την μπάλα στην εξέδρα χωρίς να υπολογίζουμε το τι ζημιά μπορεί να προκύψει στην ανάπτυξη της οικονομίας το επόμενο διάστημα αλλά και το πόσο εύκολα μπορούν να απομακρυνθούν εν δυνάμει επενδυτές.. βλέπε ανάκληση οικοδομικών αδειών και θέματα πολεοδομίας το τελευταίο μεγάλο διάστημα».
Τεχνικά θα πρέπει αν μη τι άλλο και σε πρώτη φάση να δούμε ένα νέο υψηλό κλείσιμο από τις 1.434 μονάδες μιας και μέχρι στιγμής η όποια προσπάθεια σταματάει σε χαμηλότερο υψηλό της προηγούμενης προσπάθειας. Πλέον το μεγάλο πτωτικό trend που ακολουθούμε πιστά όλο το 2024 έχει κατέλθει στις 1.460 μονάδες.
Ένας ακόμη λόγος πίσω από την κάπως προβληματική συμπεριφορά του Χρηματιστήριου εδώ και σχεδόν δέκα μήνες συσσώρευσης (αν και στην τριετία έχει προσφέρει σημαντικές αποδόσεις) είναι πως δε βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ακόμη και για μικρομεσαία ξένα χαρτοφυλάκια, από τη στιγμή που όλο το χρήμα κατευθύνεται προς την αμερικανική και τα κρυπτονομίσματα. Μιλάμε άλλωστε για μια ρηχή αγορά με χαμηλή στάθμιση ακόμη και στο EM που δε βλέπουν τα ξένα κεφάλαια λόγω και των χαμηλών κεφαλαιοποιήσεων. Όταν η αγορά καταφέρει να κεντρίσει ξανά, για κάποιο λόγο (μετά την επενδυτική βαθμίδα και τα placements των τραπεζών) το ενδιαφέρον μερίδας ξένων διαχειριστών τότε θα υπάρξει κινητικότητα και βελτίωση των δεδομένα ελκυστικών αποτιμήσεων. Η πολύμηνη άλλωστε συσσώρευση στα επίπεδα 1.350 - 1.450 μονάδων μπορεί να αποτελέσει μια μεσομακροπρόθεσμη βάση στήριξης, καθώς έχει απορροφηθεί από μεγάλους ξένους παίκτες και θεσμικούς σημαντικός όγκος χαρτιών.
Η σημερινή αντίδραση της αγοράς οδήγησε μερίδα εγκλωβισμένων χαρτοφυλακίων να αποεπενδυθεί με καλύτερους όρους από την αγορά, ενώ στο τελευταίο διορθωτικό μοτίβο που «παιζόταν» εντόνως το σενάριο της έκτακτης φορολόγησης, ξένοι θεσμικοί απορροφούσαν μεγάλο όγκο προσφοράς σε τράπεζες και αλλού, σε τιμές ευκαιρίες.
Από την άλλη, το πολιτικοοικονομικό σκηνικό σε Γαλλία (η Λεπέν μπλοκάρει τον προϋπολογισμό) και Γερμανία είναι ιδιαιτέρως εύθραστο, φοβίζοντας τα macro funds που τοποθετούνται μέχρι και στο Χρηματιστήριο Αθηνών («ουρά» πιέσεων ευρύτερα στην Ευρωζώνη από Γαλλία - Γερμανία).
Παράλληλα, η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ και των πολιτικών που θα εφαρμόσει δεν είναι αυτά που φοβίζουν την Ευρώπη και συνάμα τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο φόβος απορρέει από το ότι ο νέος ένοικος του Λ. Οίκου ετοιμάζεται να αποκαλύψει με τον πιο δυσάρεστο τρόπο το πόσο εύθραυστο είναι το ευρωπαϊκό πολιτικοοικονομικό οικοδόμημα. Οι αναλυτές συντείνουν ξεκάθαρα σε αυτή τη γραμμή σημειώνοντας ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με το δικό της κακό εαυτό σε μια δυσχερή συγκυρία. Ούσα, δηλαδή, αθωράκιστη και εκτεθειμένη σε κάθε μορφής πόλεμο - πραγματικό και οικονομικό - και εγκλωβισμένη σε χρόνιες παθογένειες που πλέον δε μπορούν να κρύβονται κάτω από το χαλί. Ο Τραμπ απλά φέρνει πιο μπροστά και πιο επιτακτικά το ερώτημα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»...
Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα - με εταιρείες πολλών ευρωπαϊκών κλάδων να μην υποστηρίζονται στο βαθμό που γίνεται στις ΗΠΑ και αλλού - η υπερβολική γραφειοκρατία, η έλλειψη ηγεσίας και συντονισμού για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων και η απουσία βαθιών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κρατούν εδώ και χρόνια μακριά τους επενδυτές.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,21% στις 1.424,33 μονάδες, με τον τζίρο να επανέρχεται σε υψηλά επίπεδα, ήτοι στα 124,4 εκατ. ευρώ, που αποτελεί θετικό δείγμα κινητοποίησης των αγοραστών. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,83% στις 3.451,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε καταγράφοντας «άλμα» 4,67% στις 1.202,88 μονάδες.
Κατά 5,6% ενισχύθηκε η Eurobank στα 2,112 ευρώ και τζίρο άνω των 24 εκατ. ευρώ, με την Alpha στο 4,94% και τα 1,539 ευρώ με τζίρο 18,25 εκατ. την Πειραιώς στο 4,76% και τα 3,63 ευρώ, με τζίρο 16,89 εκατ. και την Εθνική στο 4,17% και τα 6,944 ευρώ με τζίρο 16,92 εκατ. Σταθερή στα 4,40 ευρώ η Κύπρου με την Optima να ενισχύεται κατά 0,79% στα 12,70 ευρώ. UBS, και Citi κινητοποιήθηκαν για πελάτες τους σε Eurobank και Alpha, ενώ μεγαλύτερη εμπλοκή στην Εθνική είχε η Morgan Stanley και την Πειραιώς η UBS που διασταύρωναν αγοραστές - πωλητές. Για την Alpha Bank από τα 1,63 ευρώ (πρόσφατο υψηλό) ξεκίνησε ένα καθοδικό σκέλος που έφτασε μέχρι τα 1,46 ευρώ, ήτοι χαμηλότερο χαμηλό από τα 1,50 ευρώ στις 19 Νοεμβρίου. Η βραχυπρόθεσμη κυματική προσέγγιση υποδεικνύει πως η τελευταία διόρθωση από τα 1,63 ευρώ έχει ολοκληρωθεί και είναι πιθανό να ξεκινάει νέο ανοδικό κύμα. Επίπεδα «make or brake» τα 1,54 και 1,58 ευρώ.
Αντίδραση και από τη Metlen που είχε βρεθεί υπό πίεση τους τελευταίους μήνες, με άνοδο 3,73% στα 32,22 ευρώ και τζίρο 6,7 εκατ. ευρώ. Σημαντική άνοδος για ΔΕΗ (2,79%), Motor Oil (2,5%), HelleniQ Energy (2,58%).
Σε νέα ιστορικά υψηλά η Titan, με άνοδο 2,71% στα 39,80 ευρώ και πολυετή υψηλά για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με άνοδο 1,07% στα 18,82 ευρώ. Κέρδη άνω του 3% για Viohalco, ElvalHalcor, ενώ άνω του 2% καταγράφηκαν για Cenergy, Aegean, Ελλάκτωρ. Θετικός βηματισμός για Coca Cola (1,91%), ΔΑΑ (1,24%), Jumbo (1,3%), ενώ σταθερός έκλεισε ο ΟΠΑΠ.