Ήπια κατοχύρωση κερδών από βραχυπρόθεσμους παίκτες και μάζεμα της προσφοράς σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα επήλθε στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο, με βάση τον αντίκτυπο των κυβερνητικών μέτρων από τη μείωση των προμηθειών.
Το σύνολο της δέσμης των κυβερνητικών παρεμβάσεων διαμορφώνεται στα 350 εκατ. ευρώ περίπου. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση των προμηθειών για την πληρωμή λογαριασμών (ηλεκτρικού ρεύματος, σταθερής και κινητής, ύδρευσης, ασφαλιστικές, υποχρεώσεις προς το Δημόσιο) το κόστος διαμορφώνεται περί τα 35 εκατ. ευρώ. Η κατάργηση αφορά ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σε αυτές που διεξάγονται στο γκισέ, οι προμήθειες παραμένουν. Παράλληλα, επιβάλλεται πλαφόν 0,5 ευρώ (αποστολέα και λήπτη) στα εμβάσματα από φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες (όχι νομικά πρόσωπα) μέχρι 5.000 ευρώ (αλλά και σε όσους λαμβάνουν έμβασμα).
Επιπλέον, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα καταβάλουν εφάπαξ εισφορά 100 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή παλαιών σχολικών συγκροτημάτων ή την ανέγερση νέων καθώς και άλλα 100 εκατ. ευρώ για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Τέλος, ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι τράπεζες για τα οικιστικά ακίνητα που διαχειρίζονται θα διπλασιαστεί από το 2026.
Οι αναλυτές της Optima θα κινηθούν προς μείωση των εκτιμήσεών τους για τα EPS για το 2025 και τις τιμές στόχους κατά 5%, κατά μέσο όρο. Η δέσμη μέτρων αναμένεται να έχει χαμηλότερη επίδραση στην περίπτωση της Eurobank στη βάση της πλήρους ενοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας το 2025.
Στα μοντέλα της, η AXIA, θα θέσει τα 200 εκατ. ευρώ σε αυξημένες προβλέψεις ως one off, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αναμένεται να αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό για τον κλάδο, σε 5% έναντι του προβλεπόμενου, 8%. Σύμφωνα με τους αναλυτές της επενδυτικής ο αντίκτυπος από τα νέα μέτρα (στο σκέλος των προμηθειών) σε επίπεδο κερδών μετά φόρων μεταφράζεται σε μείωση περίπου 2% στις εκτιμήσεις της για τη χρήση του 2025.
Η ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων για τις τραπεζικές προμήθειες συνέπεσε χρονικά με το κλείσιμο βιβλίων από διαχειριστές. Συνεπώς, η επανατιμολόγηση από την αγορά και οι προθέσεις ξένων και εγχώριων κεφαλαίων θα αποτυπωθούν με την έλευση του νέου έτους. Μάλιστα, δεν αποκλείονται διαφοροποιήσεις σε επίπεδο τοποθετήσεων καθώς με την αποκλιμάκωση των καθαρών εσόδων από τόκους, οι προμήθειες περνούν στην πρώτη γραμμή. Βαρύνουσα σημασία αποκτά πλέον η μεγαλύτερη κινητοποίηση σε επενδυτικά - τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα για την κάλυψη του κενού από τις «λαϊκές» προμήθειες.
Καλύτερη εικόνα αναμένεται από την Eurobank λόγω Ελληνικής και συνεργειών σε wealth – asset management. Παράλληλα, υφίστανται κάποια μεταβλητότητα και θόρυβος από τους traders καθώς την Παρασκευή υλοποιείται triple witching (τα κυβερνητικά μέτρα για τις προμήθειες «βοηθούν» και στη διαμόρφωση κλίματος). Την ίδια ημέρα, αναμένεται το flow από το rebalancing του οίκου FTSE Russell, με την ένταξη της Optima στον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης (στη θέση της Autohellas που υποβιβάζεται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση) και τη μεταβολή της στάθμισης της Cenergy στο 29% (από 19%) μετά την ΑΜΚ. Προστίθεται επίσης στον mid cap η Noval (και η Autohellas) ενώ διαγράφεται η ΕΥΑΘ (και η Optima) λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας.
Η αγορά φαίνεται να περνά ξανά στη φάση του rotation καθώς παίκτες που έβγαλαν σημαντικές αποδόσεις από τις τράπεζες (από το πρόσφατο χαμηλό) στρέφονται προς τον ενεργειακό κλάδο και κυρίως προς ΕΛΠΕ και Metlen που βρίσκονταν σε μια πλαγιοπτωτική κίνηση. Το insider.gr είχε αναφερθεί στις περιπτώση των δύο μετοχών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αντώνη Κοφινάκο, Financial Trading Tutor, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας & University of Essex, τα ΕΛΠΕ στις 9 Ιουλίου σημείωσαν την πρόσφατη τοπική κορυφή (8,42 ευρώ), ενω στην συνέχεια διολίσθησαν με δομή 5 υποκυμάτων. Στις 19 Νοεμβρίου η μετοχή κατέγραψε χαμηλό στα 6,62 ευρώ. Έπειτα ακολούθησε μια ανοδική κίνηση 5 υποκυμάτων δηλαδή ενα κύμα Α ή κύμα 1. Αυτή η ανοδική κίνηση ενεργοποίησε και ενα σχηματισμό διπλού πυθμενα.
Συμφωνα με την θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci (μπλε χρώμα). Επιπρόσθετα η θεωρία των διορθωτικών κυμάτων αναφέρει ότι διορθώνουν, την προηγούμενη προωθητική κίνηση απο 38,2% μέχρι και 61,8%. Στο 61,8% (μαύρο Fibonacci), διακρίνουμε ότι βρίσκεται και το 200% της θεωρίας του διπλού πυθμένα.
Από την άλλη, η Metlen έχοντας ξεπεράσει το πρώτο σημαντικό επίπεδο των 33,26 (κορυφή που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο χαμηλότερους πυθμένες με απόκλιση) και εν συνεχεία τα 34 ευρώ, φαίνεται να βαδίζει προς τα 35,17 ευρώ, επίπεδο που αποτελεί αντίσταση. Αν το ξεπέρασει και υπερβεί και τα 36,44 ευρώ ανοίγει ο δρόμος για νέα υψηλά. Να σημειωθεί πως αίτηση για dual listing στο LSE, υπέβαλε η εταιρεία προς αξιολόγηση στην Financial Conduct Authority του Ηνωμένου Βασιλείου. Προβλέπεται ότι η Metlen Limited θα είναι η εισηγμένη εταιρεία της Metlen, εν αντιστοιχία προηγούμενων εγχειρημάτων στην ελληνική αγορά.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ελαφρώς, κατά 0,33% στις 1.464,48 μονάδες (χαμηλό στις 1.458,26 μονάδες), με τον τζίρο να χαμηλώνει στα 116,4 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε ελαφρως κατά 0,44% στις 3.568,59 μονάδες και ο τραπεζικός κατά 0,97% στις 1.285,80 μονάδες (χαμηλό στις 1.276,71 μονάδες)
Ήπιο μάζεμα της προσφοράς στις δημοπρασίες στις τράπεζες, με την Εθνική να υποχωρει κατά 1,66%, την Πειραιώς κατά 1,22%, την Alpha κατά 0,77% και την Eurobank κατά 0,41%, με υψηλούς τζίρους και στις τέσσερις. Σταθερή στα 4,54 ευρώ η Κύπρου, ενώ άνοδο 1,42% κατέγραψε η Optima στα 12,90 ευρώ με ικανοποιητικό τζίρο. Άνοδος 2,37% για τα ΕΛΠΕ στα 7,35 ευρώ, 0,70% για τη Metlen στα 34,36 ευρώ και 0,67% για τον ΟΤΕ στα 14,93 ευρώ. Ήπια ανοδικά Jumbo, Aegean, ElvalHalcor.
Από την άλλη, κατά 1,38% υποχώρησε ο ΟΠΑΠ στα 15,78 ευρώ, με την Coca Cola στο 0,88% και τη Viohalco στο 0,9%. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Titan, ΔΕΗ, Lamda έκλεισαν με ήπιες απώλειες.