Ως πιθανό «βαρίδι» για την μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική των ΗΠΑ αναμένεται να εξελιχθούν οι πολιτικές του νέου Αμερικανού προέδρου, όπως εκτιμά η Capital Economics, χωρίς ωστόσο να οδηγούν σε υποαπόδοση έναντι άλλων τις επόμενες δεκαετίες.
Οι αναλυτές του οίκου έχουν επισημάνει τις απειλές για τη μακροπρόθεσμη οικονομική υπεραπόδοση των ΗΠΑ υπό τη νέα προεδρία Τραμπ. Σύμφωνα με τους ίδιους, πρώτον, ο Τραμπ μπορεί να ωθήσει τις ΗΠΑ προς τον απομονωτισμό, ο οποίος θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη για την οικονομία τους από το εμπόριο και τις μεταναστευτικές ροές. Δεύτερον, αποτυγχάνοντας να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο Τραμπ θα μπορούσε να αυξήσει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς κινδύνους. Και τρίτον, μπορεί να διαλύσει το θεσμικό πλαίσιο που έχει διευκολύνει την οικονομική άνοδο των ΗΠΑ.
Ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους ήδη αποκρυσταλλώνονται. Ο Τραμπ έχει διευρύνει τις δασμολογικές απειλές του εντάσσοντας μερικούς από τους συμμάχους των ΗΠΑ. Φαίνεται επίσης έτοιμος να τηρήσει την υπόσχεσή του να μειώσει τη νόμιμη και παράνομη μετανάστευση και να αυξήσει τις απελάσεις.
Ωστόσο, η πολιτική πραγματικότητα θα αποτρέψει ένα μεγάλο δημοσιονομικό boost, το οποίο, ενώ περιορίζει οποιαδήποτε ώθηση στη ζήτηση βραχυπρόθεσμα, μειώνει τον κίνδυνο ενός πιο επιζήμιου κινδύνου από την περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα ο Τραμπ να ακολουθήσει ορισμένες από τις πιο ακραίες δεσμεύσεις του στην προεκλογική του εκστρατεία, όπως η κατάργηση της ανεξαρτησίας της Fed», αναφέρει η Capital Economics.
Βραχυπρόθεσμα, οι δασμοί θα μπορούσαν ακόμη και να ωφελήσουν την οικονομία των ΗΠΑ και ένα τυχόν μακροπρόθεσμο κόστος θα είναι σχετικά περιορισμένο, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι μια σχετικά κλειστή οικονομία και δεν χρειάζεται να βασίζεται σε άλλες οικονομίες για την τεχνολογική πρόοδο. Και από την πλευρά της προσφοράς η οικονομία θα μπορούσε να λάβει ώθηση από τις προτάσεις απορρύθμισης του Τραμπ, αν και στην πράξη αυτές είναι απίθανο να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Ωστόσο, η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αποδυναμωθεί βραχυπρόθεσμα, κυρίως ως αποτέλεσμα των προτεινόμενων περιορισμών της μετανάστευσης.
«Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η μεγαλύτερη, πιο εύρωστη και πιο κυρίαρχη οικονομία στο άμεσο μέλλον. Όχι μόνο θα ηγηθεί όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ (στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να διευρύνει το χάσμα με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ), αλλά θα παραμείνει και ο παγκόσμιος τεχνολογικός και οικονομικός ηγέτης. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη οικονομική υπεραπόδοση των ΗΠΑ δεν σημαίνει διατήρηση του εξαιρετισμού της αμερικανικής αγοράς μετοχών» αναφέρει η Capital Economics.
Ομολογουμένως, βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αμερικανικές μετοχές θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν από αυτές στον υπόλοιπο κόσμο. Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί, αλλά θα παραμείνει ισχυρότερη από αλλού. Οι φόβοι ότι οι πολιτικές του Τραμπ θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό και θα προκαλέσουν αυξήσεις επιτοκίων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις αμερικανικές μετοχές είναι υπερβολικοί. Και η φούσκα που τροφοδοτείται από τον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη μάλλον θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο. Αν και το ασφάλιστρο κινδύνου για τις αμερικανικές μετοχές φαίνεται ήδη χαμηλό, η CE βλέπει περιθώρια περαιτέρω συρρίκνωσης του.
«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η φούσκα θα σκάσει τελικά, πιθανώς κατά το 2026, σηματοδοτώντας το τέλος της υπεραπόδοσης των αμερικανικών μετοχών. Και όταν η σκόνη τελικά καταλαγιάσει, πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι παράγοντες που οδηγούν στην υπεραπόδοση των μετοχών των ΗΠΑ θα έχουν ξεθωριάσει, και επομένως ότι οι μετοχές στις ΗΠΑ θα έχουν παρόμοιες αποδόσεις με αυτές στον υπόλοιπο κόσμο» καταλήγει η Vicky Redwood, Senior Economic Adviser της Capital Economics.