Θετικό ξεκίνημα για το Χρηματιστήριο Αθηνών στο νέο έτος με «ουρά» αγοραστών σε τίτλους του ενεργειακού και μεταλλουργικού κλάδου.
Μπορεί η συναλλακτική δραστηριότητα να έχει περιοριστεί ενόψει εορτών και ελλιπών συνεδριάσεων, ωστόσο οι προθέσεις των διαχειριστών είχαν αρχίσει ήδη να γίνονται ορατές από το Δεκέμβριο, με το τοπίο να ξεκαθαρίζει από την επόμενη εβδομάδα με την επιστροφή των ξένων. Η τάση αυτονόμησης του Χρηματιστηρίου από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα βασίζεται και στο σκέλος του χρονισμού, καθώς όταν η αγορά συσσώρευε στο μεγαλύτερο μέρος της περσινής χρονιάς οι μεγάλες διεθνείς αγορές υπεραπέδιδαν.
Το «energy play» φαίνεται πως θα αποτελέσει λίγο ή πολύ ένα εκ των δομικών συστατικών στοιχείων των χαρτοφυλακίων στις στρατηγικές για το 2025, με βασικούς εκφραστές τη ΔΕΗ, τη Metlen και τα διυλιστήρια.
Ευρύτερα, η διαμόρφωση ενός πλέγματος μεικτών στρατηγικών με δόσεις υψηλού «growth», εξωστρέφειας, θεμελιωδών, ελκυστικών αποτιμήσεων και επιβράβευσης των μετόχων περνά στην πρώτη γραμμή, με γνώμονα όχι μόνο την «επίθεση» αλλά και την «άμυνα». Εκτός λοιπόν των τραπεζών που βρίσκονται μόνιμα στο ραντάρ των διαχειριστών, αναλυτές και διαχειριστές επιλέγουν μεταξύ κλασικών επιλογών, που έχουν λιγοστέψει, μάλιστα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Όπως έχει αναλύσει το insider.gr, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cenergy και Titan πληρούν τον συνδυασμό των παραπάνω κριτηρίων. Κάποιες εξ αυτών υπόσχονται ανάπτυξη με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια (ΔΕΗ, ΓΕΚ) και εντυπωσιακή βελτίωση του payout ratio. «Στοίχημα» της χρονιάς μπορεί να αποτελέσει η επάνοδος της Fourlis, ενώ στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η Lamda, λόγω Ελληνικού.
Ωστόσο, ένα εκ των βασικών προβληματικών σημείων της ρηχής εγχώριας αγοράς είναι η αδυναμία προσέλευσης νέων επενδυτικών κεφαλαίων, κάτι που αποτυπώνεται στα roadshows στα οποία συμμετέχουν οι ίδιοι διαχειριστές που κατά βάση έχουν «υπέρ - αγοράσει Ελλάδα» ειδικά μετά τα αλλεπάλληλα placements που έλαβαν χώρα τη φετινή χρονιά, προκαλώντας «stock digestion» (πλημμύρισε η ρηχή εγχώρια αγορά με χαρτιά που αδυνατούνταν να απορροφηθούν εύκολα). Γίνεται έτσι περισσότερο ορατή η ανάγκη ανοίγματος σε νέους διαχειριστές μετά τα όρια εξάντλησης του πελατολογίου των υφιστάμενων brokers - «καλωδίων».
Τράπεζες, blue chips και μετοχές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας διαπραγματεύονται μεν σε ελκυστικά επίπεδα και με υψηλά discounts σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας και κερδοφορίας έναντι των αντίστοιχων γκρουπ σε ευρωπαϊκές και αναδυόμενες αγορές αλλά παραμένουν «εγκλωβισμένες» στην ίδια δεξαμενή κεφαλαίων. Τα discounts και τα «stories αποτελούν το «τυράκι», το χρήμα όμως είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού και των αποτιμήσεων.
Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Αντώνης Κοφινάκος, Financial Trading Tutor, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Aegean College (Crypto Finance MBA Tutor στο University of Essex) «το γράφημα που μελετάμε ειναι ετήσιο, κάτι που σημαίνει πως κάθε ένα κερί έχει διάρκεια ενός έτους. Ο Γενικός Δείκτης εντός του 2024 διέσπασε την κορυφή του 2014 (1379,42 μονάδες) και ενεργοποίησε έναν (κοινό αποδεκτό από όλους) σχηματισμό αντιστροφής - διπλού πυθμένα . Η ενεργοποίηση του σχηματισμού θεωρείτε έγκυρη όταν διασπαστεί ανοδικά η κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα.
Συνεπώς η κορυφή αυτή ειναι η κορυφή του 2014. Το ετήσιο κερί έκλεισε, σήμερα στις 31 Δεκεμβρίου στις 1.469,67 μονάδες, πολύ υψηλότερα από τις 1379,42 μονάδες (υψηλό του 2014). Η ενεργοποίηση του σχηματισμού σύμφωνα με την θεωρία αναφέρει πως η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci (2.338 μονάδες). Αρα για το νέο έτος οι προσδοκίες μας είναι ιδιαίτερα υψηλές».
Από τη μεριά του, ο τεχνικός αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης, αναφέρει πως «η σημερινή συνεδρίαση, πρώτη του ετους για το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν σηματοδοτεί απαραίτητα ότι «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» για τους επενδυτές, καθώς πολλοί από τους εν δυνάμει συναλλασσόμενους θα προτιμήσουν να τηρήσουν στάση αναμονής αναλύοντας τους παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν (επιτέλους) να μετακινήσουν τον Γενικό Δείκτη από το γνωστό, περιορισμένο εύρος διακύμανσης των τελευταίων πολλών εβδομάδων, είτε προς τον ξεκάθαρο ανοδικό στόχο που θέτει το πολυετές υψηλό των 1.500 μονάδων του... περσινού Μαΐου είτε προς την εσωστρέφεια μιας βαθύτερης διόρθωσης.
Οι σημαντικότεροι «υποψήφιοι καταλύτες», στους οποίους έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα σχόλια, καλούνται να οδηγήσουν τη Λεωφόρο Αθηνών στις «ράγες του τρένου της ανατίμησης» για 5η συναπτή χρόνια, ένα ενδεχόμενο ιδιαίτερα συναρπαστικό για την αγορά μας, η οποία μέσω του εν εξελίξει bull market δείχνει να έχει αφήσει πίσω της τα... αλήστου μνήμης «πέτρινα χρόνια».
Ασφαλώς όλα θα κριθούν στο ταμπλό, με τα θετικά εγχώρια εταιρικά outlook, τη σύγκλιση του προφίλ του Χρηματιστηρίου προς τα αναπτυγμένα ευρωπαϊκά και την σταθερή αποκλιμάκωση του ελληνικού δημοσιονομικού ρίσκου να αντιπαρατίθενται πλέον ευθέως με τις «δεύτερες σκέψεις» που αφορούν σε «παρατραβηγμένο» διεθνές μετοχικό ράλι, παράταση των γεωπολιτικών αναταράξεων και μακροοικονομική αποδυνάμωση των «δυνατών κρίκων» της Ευρωζώνης.
Εντός αυτού του περίπλοκου επενδυτικού περιβάλλοντος, η θετική εποχικότητα του «φαινομένου του Ιανουαρίου» των παγκόσμιων σηματωρών Κεφαλαιαγορών θα υποδεχθεί εντός ολίγων ημερών τον νέο «ένοικο του Λευκού Οίκου», συνεχίζοντας να αποτιμά τις εξαγγελίες του περί αυστηρών δασμολογικών εμπορικών πολιτικών, μεγαλύτερο έλεγχο της πανίσχυρης Fed, περαιτέρω καθιέρωση των κρυπτονομισμάτων κ.ο.κ.».
«Ανακεφαλαιώνοντας, πιθανώς θα απογοητεύσουμε αρκετούς από τους αναγνώστες της στήλης αποφεύγοντας τις μεγαλεπήβολες προβλέψεις και τις «τιμές στόχους» για Γενικό Δείκτη και επιμέρους blue chips σε δωδεκάμηνο ορίζοντα. Σε κάθε περίπτωση, για ακόμη μία χρονιά θα επιστήσουμε την προσοχή των εν Ελλάδι ενεργών χαρτοφυλακίων τόσο στη συνετή θεμελιώδη ανάλυση των εταιρικών δημοσιεύσεων κερδοφορίας, ταμειακών ροών, μερισματικής διανομής, υποχρεώσεων, δραστηριοτήτων κλπ όσο και σε όσα πρεσβεύει η τεχνική ανάλυση, δηλαδή στην ανάλυση της ψυχολογίας της αγοράς μέσω των τιμών και όσων αυτές προεξοφλούν για το χρηματιστηριακό μέλλον», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,77% στις 1.480,98 μονάδες που ήταν και το ενδοσυνεδριακό υψηλό, με τον τζίρο στα 78,25 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,89% στις 3.602,08 μονάδες, με τον τραπεζικό να σημειώνει άνοδο 0,68% στις 1.294,78 μονάδες.
Πρωταγωνιστές της σημερινή συνεδρίασης οι μετοχές του «energy play», με τη Metlen να πατά γκάζι με άνοδο 34,48 ευρώ (stop long στα 34,18 ευρώ) με πρώτο στόχο τα 35,17 ευρώ, επίπεδο που αποτελεί αντίσταση. Αν το ξεπεράσει και υπερβεί και τα 36,44 ευρώ ανοίγει ο δρόμος για νέα υψηλά.
Από κοντά, με ισχυρό ανοδικό μομέντουμ (σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων) η ΔΕΗ, που ενισχύθηκε κατά 2,51% φτάνοντας στα 12,65 ευρώ. Σύμφωνα με τον Α. Κοφινάκο, η μετοχή της ΔΕΗ στις 23 Δεκεμβρίου 2024 ενεργοποίησε έναν τριγωνικό σχηματισμό, με διάσπαση της κορυφής των 12,09 ευρώ. Η θεωρία του σχηματισμού αναφέρει ότι όση ειναι η έκταση της πρώτης πλευράς του τριγώνου δηλαδή το Α, άλλο τόσο πρόκειται να ανέβει εφόσον ενεργοποιηθεί ο σχηματισμός. Η έκταση του Α είναι 1,04 πόντους - ευρώ και η ενεργοποίησε έγινε με την διάσπαση του 12,09. Εφόσον η θεωρία επιβεβαιωθεί, η τιμή θα εχει ξεπεράσει το πολύ σημαντικό επίπεδο των 12,75 μονάδων. Με τη διάσπαση του 12,75 ενεργοποιείται ένας μακροπρόθεσμος σχηματισμός αντιστροφής, διπλού πυθμένα (double bottom).
Ισχυρή άνοδο για Motor Oil (2,71%) και ΕΛΠΕ (1,46%), ενώ εκτίναξη κατά 6,07% και 6,25% κατέγραψαν Viohalco και ElvalHalcor φτάνοντας στα 5,77 και 2,04 ευρώ αντίστοιχα. Συνέχισε σε ρυθμούς ράλι η Ελλάκτωρ με άνοδο 4,93% στα 2,34 ευρώ και υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Στις τράπεζες, ξεχώρισε η Πειραιώς με άνοδο 2,34% στα 3,94 ευρώ. Υπέρβαση του επιπέδου θα ενεργοποιήσει σχηματισμό τριγώνου, όπως έχει αναδείξει το insider.gr, με στόχο τα 4,843 ευρώ. Άνοδος 1,21% στα 2,257 για την Eurobank, ενώ σταθερή έκλεισε η Alpha Bank στα 1,617 ευρώ. Ήπιες απώλειες 0,16% και 0,22% για Εθνική και Κύπρου στα 7,648 και 4,59 ευρώ αντίστοιχα.
Ξεχώρισαν από τα mid caps, Intracom (3,52%), Fourlis (3,23%) και ΕΧΑΕ (2,88%). Απώλειες πέριξ του 1% για Titan, ΟΤΕ, Lamda.