Η ενίσχυση του δολαρίου είναι δίκοπη για την Ευρώπη καθώς μπορεί τόσο να την ωφελήσει όσο και να την βλάψει, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, που περιμένουν περαιτέρω αποδυνάμωση των βασικών νομισματικών «αντιπάλων» του το 2025 καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο και η οικονομική αβεβαιότητα παραμένει.
Καθώς το δολάριο κινείται ανοδικά αγγίζοντας υψηλά 26 μηνών, τα ευρωπαϊκά νομίσματα κατρακυλούν σε πολυετή χαμηλά, με το ευρώ να καταλαμβάνει τη χαμηλότερη τιμή του έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τον Αύγουστο του 2022. Η στερλίνα που πιέζεται από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και τις ανησυχίες για τη βρετανική οικονομία - υποχώρησε 0,8% στα 1,2125 δολάρια, χαμηλό 12 μηνών.
Το αμερικανικό δολάριο είναι πιθανό να παραμείνει στα ύψη καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει και πάλι τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, με τα ευρωπαϊκά νομίσματα να αγωνίζονται να αποκτήσουν δυναμική, σύμφωνα με τον Μπαρτόζ Σαγουίκι, αναλυτή αγοράς στην Conotoxia.
«Βλέπω μεγάλη πιθανότητα οι αγορές να συμπεριφέρονται όπως κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, δηλαδή με απότομες, ασταθείς κινήσεις, αλλά χωρίς πραγματικά ισχυρές τάσεις, επομένως το δολάριο των ΗΠΑ πιθανότατα θα παραμείνει ισχυρό βραχυπρόθεσμα στη συναλλαγματική ισοτιμία», υπογράμμισε.
Μακροπρόθεσμα, ο αναλυτής προβλέπει ότι το δολάριο μπορεί να διολισθήσει ιδιαίτερα από τις προσδοκίες για μεγάλες μειώσεις επιτοκίων από την Fed, ωστόσο όπως έσπευσε να συμπληρώσει, μία πτώση δεν συνεπάγεται απαραίτητα με καλά νέα για τα νομίσματα της Ευρώπης.
«Τα επόμενα δύο τρίμηνα θα είναι δύσκολα τόσο για το ευρώ όσο και για τη στερλίνα, που μπορεί να αποτύχουν να προσελκύσουν επενδυτές και εισροές κεφαλαίων λόγω του γεγονότος ότι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την προοπτική εμπορικών πολέμων και αβεβαιότητας», εκτίμησε.
Ο Γιώργος Σαραβέλος, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας FX στη Deutsche Bank, είναι «bearish» τόσο για το ευρώ όσο και για τη στερλίνα, με τους πιθανούς νέους δασμούς από τον Τραμπ να αποτελούν έναν από τους παράγοντες κινδύνου. «Στην Ελβετία ανεβάζουμε το φράγκο», ανέφερε, τονίζοντας ως θετικό στοιχείο τη διαρκή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την SNB.
Ο Άλεξ Κινγκ, πρώην trader FX και ιδρυτής της πλατφόρμας χρηματοδότησης Generation Money, επεσήμανε πως η άνοδος της αξίας του δολαρίου θα έχει επιπτώσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέες αυξήσεις τιμών.
«Η ισχύς του δολαρίου των ΗΠΑ καθιστά τις εισαγωγές πιο ακριβές, καθώς η Βρετανία είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας — συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών LNG και πετρελαίου των ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, που θα προστεθεί στις ανησυχίες για τους πιθανούς αμερικανικούς δασμούς» δήλωσε.
Αυτό θα μπορούσε να βάλει την βρετανική οικονομία σε επισφαλή θέση, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) έχει «μικρό περιθώριο ελιγμών για να μετριάσει τον επίμονο πληθωρισμό» εν μέσω του αυξανόμενου κόστους δανεισμού, των πιέσεων στις τιμές και της αύξησης του μισθολογικού κόστους.
Ομοίως, η Γερμανία έχει γίνει σημαντικός εισαγωγέας αμερικανικού LNG τα τελευταία χρόνια, επομένως ένα ασθενέστερο ευρώ θα μπορούσε να αυξήσει το ενεργειακό κόστος, με τον μεταποιητικό τομέα της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης να «χτυπηθεί» περισσότερο.
«Πολλοί Γερμανοί κατασκευαστές έχουν ματώσει από το υψηλό ενεργειακό κόστος για αρκετό καιρό, επομένως οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει τον όλεθρο», διαπίστωσε ενώ προέβλεψε πως η Νορβηγία θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα ισχυρό δολάριο.
«Μικρός Ευρωπαίος παίκτης σε μέγεθος, η Νορβηγία πρόκειται να είναι στους νικητές από την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ καθώς είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου. Με τις κύριες εξαγωγές της να τιμολογούνται σε δολάρια, τα έσοδα της Νορβηγίας θα αυξηθούν. Ταυτόχρονα, το τεράστιο κρατικό επενδυτικό ταμείο της έχει σημαντική έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία και θα δει μια άνοδο στην αξία των asset της» κατέληξε.