Υποχώρησαν την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές ανέλυσαν μία πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων, μία υψηλότερη από το αναμενόμενο μέτρηση πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς «γύρω στο» 25% αυτή τη φορά σε αυτοκίνητα, ημιαγωγούς και φαρμακευτικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε 0,98%, υποχωρώντας σημαντικά από το υψηλότερο κλείσιμο όλων των εποχών της Τρίτης. Ο EuroStoxx 50 έχασε 1,31% στις 5.461 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες 1,86% στις 22.437 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,63% και τις 8.711 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 με -1,17% έπεσε στις 8.110 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έχασε 0,52% στις 38.353 μονάδες ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε στο -1,66% στις 12.927 μονάδες.
- Διαβάστε επίσης: BofA: Αρχίζουν να «αγαπούν» την Ευρώπη οι επενδυτές - Κορυφαία επιλογή οι τράπεζες
Στο ταμπλό, η μετοχή της Philips σημείωσε «βουτιά» πάνω από 11%, καθώς τα αποτελέσματά της για το δ' τρίμηνο απογοήτευσαν τους αναλυτές. Πιο συγκεκριμένα, ο ολλανδικός όμιλος τεχνολογιών υγείας δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση των πωλήσεων το δ' τρίμηνο εξαιτίας μιας κάμψης στην αγορά της Κίνας.
Η HSBC ανακοίνωσε την επαναγορά μετοχών ύψους έως και 2 δισ. δολαρίων, καθώς τα ετήσια προ φόρων κέρδη της αυξήθηκαν κατά 6,5%, με ώθηση από την πώληση της τραπεζικής της δραστηριότητας στον Καναδά. Πιο συγκεκριμένα, για το σύνολο του έτους, η βρετανική τράπεζα κατέγραψε έσοδα ύψους 65,85 δισ. δολαρίων, από 66,1 δισ. δολάρια το 2023. Η μετοχή της υποχώρησε κατά 0,2%.
Η BAE Systems σημείωσε άνοδο 0,6%, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 14% στα ετήσια έσοδα για το 2024, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών της να έχει αυξηθεί 11% σε επίπεδο ρεκόρ στο τέλος του προηγούμενου έτους. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 4% σε 2,69 δισ. στερλίνες (3,39 δισ. δολάρια) την περίοδο αυτή.
Στα μάκρο της ημέρας, στο 3% αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στην Βρετανία τον Ιανουάριο, περισσότερο από το αναμενόμενο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 2,8%. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρώντας τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, ενέργειας, αλκοόλ και καπνού, επιταχύνθηκε στο 3,7% τον Ιανουάριο, υψηλότερα από το 3,2% τον Δεκέμβριο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2024.