Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις συνεδριάσεις της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές εξέτασαν τα εταιρικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν μέσα στην ημέρα, ενώ παράλληλα είχαν στραμμένη την προσοχή τους στην απειλή δασμών του Τραμπ και των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα.
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,51% στις 553,84 μονάδες, σημειώνοντας την 9η εβδομάδα κερδών, στο μακροβιότερο ανοδικό σερί εδώ και σχεδόν έναν χρόνο (από Μάρτιο 2024). Ο EuroStoxx 50 κέρδισε 0,32% στις 5.475 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,23% στις 22.264 μονάδες, καθώς η Γερμανία βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,04% στις 8.659 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 με +0,39% ανήλθε στις 8.154 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε 0,45% στις 38.421 μονάδες ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε 0,12% στις 12.951 μονάδες.
Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της Standard Chartered κέρδισε 3,8%, αφού η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες επιδίδονται στο καλύτερο ράλι τους από το 1997 (εδώ και 28 έτη) καθώς πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους με βάση τις ανακοινώσεις για τα οικονομικά τους μεγέθη, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούν και μαζικές επαναγορές μετοχών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται εδώ και εννέα συνεχόμενες εβδομάδες και έχει μακράν την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη φέτος, με άνοδο 18%, με επικεφαλής τη Societe Generale και την Banco de Sabadell.
Οι τράπεζες έχουν αποδείξει ότι η πτώση των επιτοκίων δεν επιβαρύνει τις δραστηριότητές τους, ενώ τα μεγάλα προγράμματα επαναγοράς μετοχών εντείνουν τη δυναμική τους, όπως επισημαίνει με δημοσίευμά του το Bloomberg.
Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Ferrexpo κέρδισε 11,4%, μία ημέρα αφότου έχασε σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της. Ειδικότερα, η μετοχή της μεταλλευτικής εταιρείας κατέρρευσε την Πέμπτη μετά την είδηση της απόφασης της ουκρανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην εθνικοποίηση του εργοστασίου εξόρυξης και επεξεργασίας της εταιρείας στην Πολτάβα.
Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρουσίασε «χλιαρή» ανάπτυξη τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας τους φόβους ότι η Γηραιά Ήπειρος παραμένει βυθισμένη στη στασιμότητα, με Γερμανία και Γαλλία σε αντίθετες πορείες (υψηλό 9 μηνών στο Βερολίνο - χαμηλό διετίας στο Παρίσι).