Σε ένα στενό εύρος κινήθηκε η αγορά στη σημερινή συνεδρίασης χωρίς δυναμική και ένταση κινήσεων από την πλευρά των long. Η μετοχή της Coca Cola επιστρατεύθηκε εκ νέου επαναφέροντας μαζί με τον ΟΠΑΠ την αγορά πάνω από τις 1.600 μονάδες, δίχως να πείθει η εικόνα της αγοράς.
Οι επενδυτές επιδόθηκαν σε ένα άχαρο trading καίγοντας περισσότερο χρόνο, σε μια διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση. Η αγορά συνεχίζει να υποαποδίδει στις τελευταίες συνεδριάσεις έναντι των ευρωπαϊκών στις οποίες και σήμερα καταγράφεται πάρτι, με ισχυρά κέρδη σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Ειδικά FTSE MIB και IBEX 25 βρίσκονται με το πόδι στο γκάζι το τελευταίο διήμερο. Ισχυρή επάνοδος των αγοραστών και στη Wall Street, με τον S&P 500 να ξεπερνά τις 6.000 μονάδες.
Η αγορά δεν έλαβε ώθηση ούτε από το ειρηνευτικό πλαίσιο που προωθείται στην Ουκρανία, μετά και τη συμφωνία της τελευταίας με τις ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες.
Η αγορά παραμένει προβληματισμένη για τις πωλήσεις μεγαλομετόχων (βλ. Πειραιώς, Lamda) αλλά φαίνεται πως χάνει το «δάσος» και τα θεμελιώδη των εισηγμένων.
Έτσι, παρότι καταγράφηκε επιτάχυνση του προσαρμοσμένου EBITDA(AL) στην Ελλάδα, στο +1,8%, για τον ΟΤΕ για το δ' τρίμηνο, η μετοχή πιέστηκε σημαντικά σήμερα κλείνοντας με νέες απώλειες 1,76% στα 14,50 ευρώ. Τα έσοδα επηρεάστηκαν από τη βάση σύγκρισης και την επιβράδυνση των εσόδων χαμηλού περιθωρίου κέρδους, οδηγώντας σε υψηλότερο ποσοστό κερδοφορίας, ενώ οι λειτουργικές επιδόσεις διατηρούν τη δυναμική τους. Ο Οργανισμός εμφανίζει ισχυρά έσοδα από υπηρεσίες τηλεόρασης αυξημένα κατά 11%, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής συνεχίζουν την ανοδική τους τάση κατά 1,4%.
Ο ΟΤΕ προτίθεται να διανείμει το 98% περίπου των αναμενόμενων ελεύθερων ταμειακών ροών για το 2025 ύψους 460 εκατ. ευρώ περίπου. Η συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2025 θα ανέλθει σε περίπου 451 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα αξίας 298 εκατ. ευρώ ή €0,7216 ανά μετοχή και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ περίπου.
Παράλληλα, σημαντική πρόσθετη αξία προς τους μετόχους της αναμένεται να «ξεκλειδώσει» η Alpha Bank κατά τη φετινή χρονιά, διατηρώντας και επαυξάνοντας το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων.
Η διοίκηση της τράπεζας έχοντας λάβει ήδη από πέρυσι την απόφαση να εντάξει πρώτη στο συνολικό μείγμα επιβράβευσης των μετοχων της, buyback, ύψους 61,1 εκατ. ευρώ (από τα κέρδη χρήσης 2023) φαίνεται να δρομολογεί ισχυρότερο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων. Στη βάση του payout του 35% που έχει καθοριστεί, η τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινητοποιήσει μεγαλύτερες δυνάμεις στο buyback έναντι της χρηματικής διανομής, «κλίνοντας» προς μια ποσόστωση 60% - 40% (21% buyback - 14% μέρισμα έναντι συνόλου 35%).
Στο ταμπλό ο ΓΔ έκλεισε με οριακή άνοδο 0,24% στις 1.600,17 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται στις δημοπρασίες στα 144 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,23% και ο τραπεζικός κλάδος παρέμεινε αδύναμος με οριακή άνοδο 0,04% στις 1.454,87 μονάδες.
Στις τράπεζες πιέσεις καταγράφηκαν μετά τις 16:00 στην Alpha με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 0,83% στα 1,844 ευρώ. Οριακές απώλειες 0,16% για ΕΥΡΩΒ, ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν ΕΤΕ (0,5%) και ΠΕΙΡ (0,18%). Υψηλότερα κατά 0,37% η Κύπρου.
Νέα υψηλά από την άλλη για Optima στα 14,38 ευρώ με άνοδο 0,84%. Εκτιναξη κατά 4,55% γα Σαράντης στα 12,88 ευρώ, με την ΕΕΕ στο 2,58% και τα 41,40 ευρώ. Κέρδη 2,29% για ΟΠΑΠ και 1,16% για ΔΑΑ.
Ήπια ανοδικά, ΕΛΧΑ και ΜΠΕΛΑ, ενώ στα 36,80 ευρώ έκλεισε η Metlen με κέρδη 0,49%. Βαριές απώλειες από την άλλη για ΔΕΗ στο 2,07%, με τη ΓΕΚ στο -1,08%, την Aegean στο 0,82% και τη Cenergy ακόμη πιο χαμηλά κατά 0,88%. Αρνητικό γύρισμα και νέες απώλειες για Lamda.