(upd: 14:53)
Για πέμπτη ημέρα υποχωρούν σήμερα Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κϊνας, μετά την απάντηση της δεύτερης, η οποία πέρασε στην αντεπίθεση με δασμούς 84% -από 34%- στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, απαντώντας άμεσα στους δασμούς 104% που επέβαλε ο Τραμπ. Πρόκειται για μία εξέλιξη που επανασχεδιάζει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου, βάζοντας τις ΗΠΑ και την Κίνα σε μία «τιτάνια» σύγκρουση, με απρόβλεπτο φινάλε και αχαρτογράφητες συνέπειες, και φυσικά μεγάλες πιθανότητες να μειωθεί η ζήτηση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχωρούν 6,42% στα 58,79 δολάρια το βαρέλι ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate χάνουν 6,70% στα 55,57 δολ. Και τα δύο συμβόλαια έφτασαν να υποχωρούν έως και 4% προτού μετριάσουν τις απώλειες.
Τόσο το Brent όσο και το WTI έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες πέντες συνεδριάσεις από τότε που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σαρωτικούς δασμούς στις περισσότερες εισαγωγές, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων.
Το εξάμηνο spread για το Brent υποχώρησε στα 98 σεντς, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου, έχοντας συρρικνωθεί από 3,53 δολάρια στις 2 Απριλίου, όταν ανακοινώθηκαν οι δασμοί και καθώς ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα έχει κλιμακωθεί.
Οι δασμοί 104% του Τραμπ στην Κίνα ξεκίνησαν την Τετάρτη, προσθέτοντας 50% περισσότερο στους δασμούς αφότου το Πεκίνο απέτυχε να άρει τους δασμούς αντιποίνων στα αμερικανικά προϊόντα μέχρι την προθεσμία της Τρίτης το μεσημέρι που όρισε ο Τραμπ. Το Πεκίνο δεσμεύτηκε να μην υποκύψει στον εκβιασμό των ΗΠΑ, αφού ο Τραμπ απείλησε με πρόσθετους δασμούς 50% στα κινεζικά προϊόντα, εάν η χώρα δεν άρει τα αντίποινα του 34%.
«Το αργό πετρέλαιο επέκτεινε τις απώλειές του εν μέσω ενδείξεων για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου», ανέφερε η ANZ σε ανάλυσή της. «Ο χαλκός έχει χάσει σχεδόν 10% από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε τους αμοιβαίους δασμούς σε μεγάλους εμπορικούς εταίρους». Ο χαλκός επέκτεινε σήμερα την πτώση του, με τις κινεζικές τιμές να αγγίζουν χαμηλό οκτώ μηνών.
Το πετρέλαιο έχει χάσει περίπου το ένα πέμπτο της αξίας του από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στις 2 Απριλίου.
«Τα επιθετικά αντίποινα της Κίνας μειώνουν τις πιθανότητες μιας γρήγορης συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, πυροδοτώντας αυξανόμενους φόβους οικονομικής ύφεσης σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Ye Lin, αντιπρόεδρος των αγορών πετρελαϊκών προϊόντων στη Rystad Energy.
«Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από 50.000 bpd έως 100.000 bpd της Κίνας κινδυνεύει εάν ο εμπορικός πόλεμος συνεχιστεί για περισσότερο, ωστόσο, ένα ισχυρότερο κίνητρο για την τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης θα μπορούσε να μετριάσει τις απώλειες», τόνισε.
Στην επιδείνωση της πτώσης του πετρελαίου «βοήθησε» η απόφαση του OPEC+ την περασμένη εβδομάδα, να αυξήσει την παραγωγή τον Μάιο κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα, μια κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πιθανό να ωθήσει την αγορά σε πλεόνασμα.
Η Goldman Sachs προβλέπει τώρα ότι το Brent και το WTI θα μπορούσαν να μειωθούν στα 62 και 58 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 και στα 55 και 51 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026.
Καθώς οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν, η τιμή του ρωσικού πετρελαίου ESPO Blend έπεσε τη Δευτέρα για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι της Δυτικής Ευρώπης.
Σε ένα θετικό σημάδι για τη ζήτηση, τα στοιχεία του βιομηχανικού ομίλου American Petroleum Institute έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 4 Απριλίου, σε σύγκριση με τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση περίπου 1,4 εκατ. βαρελιών.
«Βουτάει» και το φυσικό αέριο
Σημαντικές απώλειες σημειώνουν και οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, που αισθάνονται τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 7,7% την Τετάρτη, υποχωρώντας περίπου 40% από το υψηλότερο σημείο του Φεβρουαρίου.
Η ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο θα μπορούσε να μετριάσει τον ανταγωνισμό για φορτία, την ώρα που τα αποθέματα της περιοχής είναι εξαιρετικά χαμηλά μετά από έναν πιο κρύο χειμώνα και θα πρέπει να αναπληρωθούν πριν από την επόμενη περίοδο θέρμανσης. Οι εταιρείες ενέργειας ξεκίνησαν πρώιμες ενέσεις φορτίων τις τελευταίες ημέρες, με όγκους που ξεπερνούν τον μέσο όρο της πενταετίας.