Το Χ.Α. προεξοφλεί την αναβάθμιση και κερδίζει 2,17%

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Χ.Α. προεξοφλεί την αναβάθμιση και κερδίζει 2,17%

Σε άνοδο 2,17% οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αθηνών οι προσδοκίες για αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τη Standard & Poor's, μετά τις θετικές εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε ο οίκος την Πέμπτη, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο της αναβάθμισης.

Ώθηση έλαβε, επίσης, ο Γενικός Δείκτης τιμών από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και το ενδεχόμενο ανάληψης νέων μέτρων από την ΕΚΤ στις αρχές Μαρτίου που τροφοδότησαν την άνοδο και στις αγορές της Ευρώπης.

Η ανοδική αντίδραση της αγοράς πραγματοποιήθηκε με χαμηλό σχετικά τζίρο και στηρίχθηκε στο ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 6,94%. Από τις μετοχές των τραπεζών άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+14,09% στα 0,17 ευρώ), της Εθνικής (+10,67% στα 0,249 ευρώ) και της Eurobank (+8,66% στα 0,740 ευρώ).

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 534,34 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 64,895 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 136.736.355 τεμάχια. Ανοδικά κινήθηκαν 67 μετοχές, 39 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε πτώση 4,32%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 15,37%.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ Μάνο Χατζηδάκη τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε από τις 519 μονάδες, µια τιμή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στην «µέση του πουθενά» αφού η επόμενη στήριξη είναι τα χαμηλά του 2012 (471 µονάδες).

«Η αναζήτηση των λόγων της εκτόνωσης θα πρέπει να αναζητηθεί στο βαθμό πίεσης που είχαν υποστεί μετοχές και δείκτες. Ο Γενικός Δείκτης είχε στο σύνολο των ταλαντωτών περιέλθει σε υποτιμημένη ζώνες ενώ η εικόνα στα ωριαία διαγράμματα παρουσίαζε εντονότατες καθοδικές αποκλίσεις από τις αντίστοιχες τιμές της 7ης Δεκεμβρίου προϊδεάζοντας για την αντίδραση που έρχεται», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Κατά τον ίδιο οι 560 μονάδες αποτελούν το ιδανικό πέρας αυτής της κίνησης καθώς η πρόσφατη πτώση έχει διαμορφώσει ένα νέο πλαγιοκαθοδικό κανάλι µε πιο απότομη κλίση στο οποίο πλέον κινείται ο Γενικός Δείκτης. «Ο ορίζοντας θα αλλάξει µόνο σε ανοδική διάσπαση των 560 μονάδων όπου πλέον θα υπάρχουν ισχυρότερες τεχνικές προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο από µια βραχυπρόθεσμη αντιστροφή τάσης», αναφέρει.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 3,76%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,09%. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών πραγματοποίησαν η Πειραιώς και η Εθνική, διακινώντας 47.565.144 και 30.197.281 τεμάχια, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 20,170 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 7,968 εκατ. ευρώ.

Κατά την Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ οι επόμενες πέντε συνεδριάσεις θα κρίνουν και ένα ακόμα ρεκόρ της ελληνικής αγοράς. Τον χειρότερο Ιανουάριο όλων των εποχών, το Χ.Α. είχε κλείσει µε απώλειες 15,7% και υπενθυμίζεται ότι ήδη ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο -15,37%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider