Γλύτωσε τα χειρότερα στο κλείσιμο το Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γλύτωσε τα χειρότερα στο κλείσιμο το Χρηματιστήριο

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο περιόρισε τις απώλειες που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά, λόγω της ανάκαμψης των μετοχών των Πειραιώς (+1,69%) και Eurobank (+2,70%).

Αν και δεν τεκμηριώνεται από την άποψη συναλλαγών αλλά κατά κάποιους αναλυτές η παρουσία των Prem Watsa της Fairfax Financial Holdings και του John Paulson στην Ελλάδα για επαφές με την κυβέρνηση και τις τραπεζικές διοικήσεις στήριξαν τους δύο τίτλους.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών πάντως σημείωσε πτώση 1,83%, εν μέσω πιέσεων στις Alpha Bank (-3,21%) και Εθνική (-6,56%).

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 542,18 μονάδες και σημείωσε πτώση 0,57%. Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48,29 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν άνοδο καταγράψαν 43 μετοχές, 55 σημείωσαν πτώση και 42 ήταν αμετάβλητες.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Eurobank Equities οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών έχουν ακολουθήσει πτωτική πορεία από το Σεπτέμβριο του 2014, οδηγούμενες από αβεβαιότητα σε πολιτικό επίπεδο, ένταση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και αυξανόμενους συντελεστές ρίσκου.

Κατά την τραπεζική χρηματιστηριακή, με τις τρέχουσες τιμές να προεξοφλούν επιτόκιο μηδενικού ρίσκου στα επίπεδα του 13%, φαίνεται να υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου (άνω του 60%) μόνο από την αποκατάσταση της καμπύλης αποδόσεων ομολόγων. Ως αποτέλεσμα, η χρηματιστηριακή είναι θετική για την αγορά βασιζόμενη ωστόσο σε μια σημαντική παραδοχή, ότι δε θα υπάρξει σημαντική διαταραχή σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και του κουαρτέτου των δανειστών θα ολοκληρωθούν με επιτυχία εντός του πρώτου ή δευτέρου τριμήνου.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν πως η απώλεια των 540 μονάδων θα φέρει το ΧΑΑ πιο κοντά στις 471 μονάδες, ενώ η υπέρβαση των 560 μονάδων θα οδηγήσει την αγορά στις 585 μονάδες. Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 153,5 και 157 μονάδες, με αμέσως επόμενες τις 162 - 164 και 167 μονάδες.

Η Eurobank Equities σημειώνει πως με το πρώτο εξάμηνο να επηρεάζεται από σχετικά αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία, το 2016 αναμένεται να είναι ένα έτος δύο ταχυτήτων. Ως αποτέλεσμα, θεωρεί πως είναι πιθανό να παραμείνει η μεταβλητότητα εν μέσω της διαδικασίας της πρώτης αξιολόγησης και η μείωση του ρίσκου φαίνεται να είναι ο μόνος πιθανός καταλύτης για άνοδο.

«Υποθέτοντας ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θεωρούμε πως υπάρχει περιθώριο για αύξηση της κερδοφορίας λόγω βελτίωσης των μακροοικονομικών στοιχείων από το δεύτερο εξάμηνο. Σε αυτό το περιβάλλον, είμαστε επιλεκτικοί και προτιμούμε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη», τονίζουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider