«Μαύρη Δευτέρα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρη Δευτέρα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με πτώση 7,87% έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων σε όλους τους κλάδους και ειδικά στις τράπεζες και υπό τη βαριά σκιά των διεθνών αγορών, όπου η διόρθωση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση έχοντας ξανά ως αρνητικούς πρωταγωνιστές τους τραπεζικούς τίτλους.

Η σημερινή «Μαύρη Δευτέρα» μπορεί να συγκριθεί μόνον με τη «Μαύρη Δευτέρα» της 3ης Αυγούστου 2015 όταν το Χρηματιστήριο άνοιξε μετά την παρατεταμένη αργία των capital controls. Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης απώλεσε 16,23%, ξεπερνώντας την κατάρρευση του 12,6% της 26ης Οκτωβρίου 1987. Ωστόσο, σήμερα η αγορά έχασε τις 471 μονάδες που αποτελούν τα ιστορικά χαμηλά της.

Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΕΠΕΥ μιλώντας στο insider.gr τονίζει πως η αγορά πλέον βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς η υποχώρηση στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθιστά σχεδόν αδύνατη την οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις καθοδικές στηρίξεις.

«Η απόσυρση επενδυτών από τις τραπεζικές μετοχές και το επιβαρυμένο διεθνές κλίμα είναι παράγοντες που δεν επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι», σημειώνει και προσθέτει πως η αβεβαιότητα που πηγάζει από τα γεγονότα που σχετίζονται με τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος λειτουργεί πρόσθετα επιβαρυντικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη η πτώση του ΧΑΑ δεν μπορεί να προσδιοριστεί ως προς το βάθος της και η μοναδική ορατή ανοδική αντίδραση αφορά στην ανάκτηση των 471 μονάδων.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, πίσω από τις μαζικές ρευστοποιήσεις βρίσκεται ο φόβος, κυρίως ο φόβος των ξένων επενδυτών, ο οποίος τροφοδοτείται από την εντεινόμενη πολιτική ανασφάλεια που κυριαρχεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Οι ρευστοποιήσεις αποδίδονται κυρίως σε ξένα funds, τα οποία κατέχουν το 60% της ελληνικής κεφαλαιοποίησης σήμερα, με επίκεντρο τους τραπεζικούς τίτλους που περιλαμβάνονται σε χαρτοφυλάκια με μόχλευση.

Ο κ. Χατζηδάκης δεν βλέπει «φρένο» στη νευρικότητα και εκτιμά ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα, ελλείψει θετικών καταλυτών για την ελληνική οικονομία και, πρωτίστως, το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Εν τω μεταξύ, η αγορά δεν μπορεί να λάβει στήριξη ούτε από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντικές απώλειες και στη σημερινή συνεδρίαση.

Ως εκ τούτου, ανακεφαλαιώνει ο κ. Χατζηδάκης, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πέσει «θύμα» μιας σειράς αρνητικών παραγόντων και οι επενδυτές θα πρέπει να δείξουν πολύ μεγάλη προσοχή τόσο στις πράξεις αγοράς όσο και στις πράξεις πώλησης, καθώς κανείς δεν μπορεί στην παρούσα φάση να αποκλείσει το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης.

Στα «αγκάθια» που καθυστερούν την αξιολόγηση και την κωλυσιεργία που παρατηρείται στη διαχείριση των κόκκινων δανείων εστιάζει τη νέα, βίαιη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ο Κώστας Μονογιός, αναλυτής της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή.

«Ο λόγος που οι επενδυτές “πετούν” έτσι τα τραπεζικά χαρτιά είναι αναμφίβολα η αβεβαιότητα και οι αρνητικές εξελίξεις που ενδεχομένως βλέπουν σε πολιτικό επίπεδο», σχολιάζει στο insider.gr, εστιάζοντας την απογοήτευση των –ξένων κυρίως– επενδυτών στην κατακρήμνιση της αξίας των τραπεζών τους τελευταίους μήνες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την Τράπεζα Πειραιώς, η κεφαλαιοποίηση της οποίας έχει υποχωρήσει στα 900 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ μετά την ανακεφαλαιοποίηση τον Νοέμβριο.

«Όλα τα θέματα (αξιολόγηση, κόκκινα δάνεια κ.α.) μένουν ανοιχτά και η αγορά τιμωρεί», εξηγεί ο κ. Μονογός, προειδοποιώντας ότι «όταν ένα παράθυρο [ευκαιριών] κλείσει, πολύ δύσκολα θα συντρέξουν οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ξανά».

Βασικό πρόβλημα της αγοράς, υποστηρίζει, είναι η απορροφητικότητα και η ρευστότητα που λείπουν από την ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα οι ρευστοποιήσεις εκ μέρους των ξένων funds που τοποθετήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να λαμβάνουν συστημικές διαστάσεις. Ο μεγαλύτερος φόβος των παραγόντων της αγοράς, αυτή τη στιγμή, είναι η μετάδοσης του πανικού και στους μη τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι στηρίζουν προς το παρόν την αγορά, καταλήγει ο κ. Μονογιός.

Σημειώνεται πως ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 464,23 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 7,87%.Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 460,56 μονάδες (-8,60%).Από τις αρχές του έτους, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει απώλειες 26,47%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 97,588 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 229.482.169 τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 3 δισ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί από τις αρχές του 2016 κατά 59,37%. Σήμερα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-29,20% στα 0,388 ευρώ), της Εθνικής (-29,06% στα 0,144 ευρώ), της Πειραιώς (-27,21% στα 0,099 ευρώ), της Alpha Bank (-17,65% στα 1,12 ευρώ).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 93.925.831 τεμάχια, Πειραιώς με 51.075.629, Alpha Bank με 31.479.040 και Eurobank με 21.972.837 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Alpha Bank με 36,683 εκατ. ευρώ, Εθνική με 15,234, Eurobank με 9,312 και ΟΤΕ με 9,127 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider