«Παγιδεύτηκαν» όσοι πόνταραν στην άνοδο του Χρηματιστηρίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παγιδεύτηκαν» όσοι πόνταραν στην άνοδο του Χρηματιστηρίου

Απογοήτευσε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, καθώς παρά τη δυναμική εκκίνηση του δεν μπόρεσε να διατηρήσει τα κέρδη που σημείωνε ενδοσυνεδριακά και τελικά η ανοδική αντίδραση λειτούργησε ως παγίδα εκείνων που μπήκαν στα υψηλά επίπεδα της συνεδρίασης.

Το γεγονός ότι η αρχική άνοδος της αγοράς δεν συνοδεύθηκε με υψηλούς τζίρους, σε αντίθεση με το ότι συνέβη σήμερα στην υπόλοιπη Ευρώπη, λειτούργησε ως καμπανάκι, κάτι που οξυδερκείς αναλυτές επεσήμαναν από την αρχή της συνεδρίασης.

Εξαιρουμένης της μετοχής της Alpha Bank η οποία σημείωσε άνοδο 3,57%, στα 1,1600 ευρώ και έκανε το 1/5 του συνολικού τζίρου της αγοράς, οι άλλες τραπεζικές μετοχές απογοήτευσαν, καθώς τα μεγάλα τους κέρδη προσέλκυσαν επενδυτές που τελικά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μετά τις πωλήσεις της τελευταίας ώρας που οδήγησαν σε αρνητικό έδαφος τις τιμές των Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. Η Πειραιώς υποχώρησε κατά 3,23% στα 0,090 ευρώ, η Εθνική έκλεισε με πτώση 2,31% στα 0,127 ευρώ και η Eurobank υποχώρησε 1,76% στα 0,335 ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε κάτω από τα επίπεδα των 450 μονάδων, στις 449,37 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,32%. Ενδοσυνεδριακά κατάγραψε υψηλότερη τιμή στις 464,18 μονάδες (+2,96%).Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 64,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 187.003.566 τεμάχια. Ανοδικά κινήθηκαν 45 μετοχές, 60 πτωτικά και 24 παρέμειναν σταθερές.

Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας, σημειώνει στο insider.gr πως το κλείσιμο της αγοράς στα χαμηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης και η επιδείνωση στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα εξαμήνου αποτελούν κακό οιωνό για τη συνέχεια.

«Θα πρέπει να δούμε τι θα ειπωθεί στο αυριανό Eurogroup. Εάν δεν υπάρξει μια συγκεκριμένη αναφορά για το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης τότε το ήδη βαρύ κλίμα ενδεχομένως να γίνει πιο βαρύ».

Όπως σχολίασε νωρίτερα στο insider.gr ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, η φύση της αντίδρασης σήμερα ήταν τεχνική μάλλον παρά θεμελιώδης, και ήταν δεδομένος ο βραχυπρόθεσμος χαρακτήρας της.

Όπως είχε προβλέψει, μάλιστα, αν δεν προκύψουν θεμελιώδεις θετικές ειδήσεις σε εγχώριο επίπεδο άμεσα, δύσκολα θα μπορούσε η άνοδος σήμερα να είναι βιώσιμη. «Η βασική κατεύθυνση της αγοράς είναι πτωτική και οι ενδείξεις παραμένουν αρνητικές, αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν μπορεί να ερμηνευτεί παρά ως ένα διάλειμμα μετά τη βίαιη πτώση των τελευταίων ημερών».

«Η αγορά βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη» και στο πρώτο αρνητικό σήμα δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε νέο γύρο ρευστοποιήσεων, είχε προειδοποιήσει ο Κωστής Μονογιός, αναλυτής της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή, εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε στο κλείσιμο της αγοράς.

Οι παράγοντες της αγοράς βρίσκονται σε στάση αναμονής και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου οι τράπεζες έχουν δεχθεί τελευταία ισχυρές πιέσεις εν μέσω ανησυχιών για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους (βλέπε Deutsche Bank), εκτιμά ο κ. Μονογιός.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,19%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,35%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+4,25% στα 16,68 ευρώ), του ΟΛΠ (+2,55% στα 10,84 ευρώ) και της Μυτιληναίος (+2,10% στα 2,92 ευρώ).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών πραγματοποίησαν η Εθνική και η Πειραιώς με 56.127.106 και 55.829.955 τεμάχια, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 14,101 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 8,554 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΒΙΣ +28,97%, Αθηνά +20%, Pasal +18,99% και Dionic +16,67%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Κλωστήρια Ναυπάκτου -29,29%, Εκτέρ -28,86%, Χατζηκρανιώτη -19,81% και Τηλέτυπος -19,40%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider