Τραπεζική ώθηση με χαμηλούς όγκους στο Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζική ώθηση με χαμηλούς όγκους στο Χρηματιστήριο

Με πτώση 9,84% έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, διευρύνοντας στο 28,45% τις απώλειες από την αρχή του έτους.

«Πολύ αργά και πολύ λίγο». Αυτό τον τίτλο δίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες στη σημερινή ανοδική αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποσαφηνίζοντας πως οι πολλές εντολές αγορών μπήκαν στο σύστημα την τελευταία ώρα των συναλλαγών και δεν συνοδεύθηκαν με υψηλούς τζίρους.

Τα αρνητικά στοιχεία για το ΑΕΠ του 2015 δεν επέτρεψαν στην αγορά να κινηθεί εξ αρχής με φουλ τις μηχανές, ωστόσο η ανακοίνωση πως η Deutsche Bank θα προχωρήσει σε επαναγορά ομολόγων ύψους 5,4 δισ. ευρώ -σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ρευστότητα της και στην αξία των ομολόγων της- τροφοδότησε το ράλι στην Ευρώπη και προσέφερε πρόσθετη δυναμική στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Οι τραπεζικές μετοχές αναδείχθηκαν πρωταγωνιστές της συνεδρίασης. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής (+25% στα 0,150 ευρώ), της Πειραιώς (+20,99% στα 0,098 ευρώ), της Alpha Bank (+13,79% στα 1,32 ευρώ) και της Eurobank (+10,20% στα 0,324 ευρώ).

Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας, σημειώνει στο insider.gr πως τα κέρδη του κλαδικού τραπεζικού δείκτη κατά 16,50% δεν δίνουν σαφές στίγμα για την βραχυπρόθεσμη πορεία των τραπεζικών τίτλων, κάτι που όπως σημειώνει θα διαφανεί μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας. «Τα δεδομένα που έχουν τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό εξακολουθούν να υφίστανται. Υπό αυτό το πρίσμα είναι δύσκολο να πει κανείς ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο», ανέφερε.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 454,29 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 3,04%. Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα και ανήλθε στα 52,35 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 150.632.334 τεμάχια. Ανοδικά κινήθηκαν 72 μετοχές, 39 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές.

Ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ αναφέρει πως τεχνικά το ανοδικό ξέσπασμα της σημερινής συνεδρίασης αποφόρτισε το σερί των 8 συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων αφού ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε αθροιστικές απώλειες 21% για να ανακάμψει από την ζώνη των 420 μονάδων.

«Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν µεν ισχυρή σε ένταση αλλά αδύναμη σε συναλλακτικό όγκο. Αυτό ενδεχομένως θέτει ένα στοιχείο προβληματισμού ως προς τις δυνατότητες αυτής της κίνησης καθώς η πτώση που προηγήθηκε έγινε µε τζίρους άνω των 70 εκατ. ευρώ γεγονός που θα βάλει ένα θέμα απορρόφησης της προσφοράς σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από τα τρέχοντα (460 μονάδες)», ανέφερε.

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών πραγματοποίησαν η Εθνική και η Πειραιώς με 54.864.431 και 42.222.612 τεμάχια, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 15,560 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 7,816 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 4,63%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,85%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Νηρέας +29,33%, Εθνική +25%, Πειραιώς +20,99% και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης +20%.Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Forthnet -19%, Βιοκαρπέτ -10%, Ιντεάλ -10% και Εβροφάρμα -9,69%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider