Ρωσία και Σαουδική Αραβία «ρίχνουν» το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία και Σαουδική Αραβία «ρίχνουν» το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο έχει δύο ακόμη λόγους για να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα τη Δευτέρα, καθώς τα αποθέματα από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία σημείωσαν αύξηση, ενώ η οικονομική ανάπτυξη στην Ασία (στην οποία καταλήγει και μεγάλος όγκος των εξαγωγών) «έχει κολλήσει» εν μέσω εμπορικών διενέξεων μεταξύ της ασιατικής και της αμερικανικής ηπείρου.

Οι τιμές του αργού σήμερα Δευτέρα υποχωρούν οριακά κατά 0,13% στα 74,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent καταγράφει πτώση της τάξης των 83 σεντς, στα επίπεδα των 78,40 δολαρίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ σε ένα tweet το Σάββατο έγραψε ότι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή του πετρελαίου, «πιθανόν μέχρι και 2 εκατ. βαρέλια» όπως έγραψε ο Τραμπ.

Αλλά και η παραγωγή της Ρωσίας κινείται ανοδικά καθώς σημείωσαν αύξηση στα 11,06 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο από τα 10,97 εκατ. το Μάιο σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Αλλά και οι ΗΠΑ διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο στην αύξηση των αποθεμάτων.

Κατά την τελευταία διετία, η παραγωγή σημείωσε άνοδο 30% στα 10,09 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι οι τρεις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής πετρελαίου παράγουν περίπου 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα η καθεμιά καλύπτοντας το 1/3 της παγκόσμιας ζήτησης.

Η παγκόσμια ζήτηση από την άλλη κινείται σε αντίθετη τροχιά καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εμπορική διαμάχη με άλλες μεγάλες οικονομίες όπως είναι εκείνη της Κίνας, της ΕΕ, της Ινδίας και του Καναδά.

Mε πληροφορίες από το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider