Με το βλέμμα στην ΕΚΤ και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το βλέμμα στην ΕΚΤ και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθεροποιητικές κινήσεις καταγράφονται στο άνοιγμα των συναλλαγών της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να εναρμονίζεται με το κλίμα της Ευρώπης και να έχει στραμμένη την προσοχή στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Αναλυτές εκτιμούν πως μεταξύ άλλων η ευρωτράπεζα θα μειώσει και άλλο το ήδη αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4% από -0,3% σήμερα, με την εφαρμογή ενδεχομένως ενός συστήματος δύο ταχυτήτων βάσει του οποίου οι τράπεζες θα πληρώνουν το αρνητικό επιτόκιο ανάλογα με τον όγκο των χρημάτων που «παρκάρουν» στην ΕΚΤ και εφόσον αυτά ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Επίσης, αναμένεται να αυξηθούν και οι μηνιαίες αγορές ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ στα 75 - 80 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί κατά τουλάχιστον έξι μήνες και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κρατά τις 550 μονάδες, ωστόσο ο συναλλακτικός τζίρος είναι αισθητά μικρότερος εκείνων των προηγούμενων συνεδριάσεων. Με κέρδη 0,69% κινείται ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών παρά τις διακυμάνσεις. Η μετοχής της Πειραιώς κερδίζει 2,63%, ο τίτλος της Εθνικής 1,35%, η μετοχή της Eurobank σημειώνει άνοδο 0,86% και ο τίτλος της Alpha κερδίζει 0,57%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 553, 34 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,14%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,85 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 22 μετοχές, 12 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,12%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,45%.Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Κλουκίνας-Λάππας +5,44%, Πλαίσιο +3,0%, ΜΕΤΚΑ +1,63% και Ελλάκτωρ +1,53%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΙΑΣΩ -8,41%, Εβροφάρμα -6,98%, Καρατζή -6,27% και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,95%..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider