Απώλειες για το πετρέλαιο από την κόντρα ΟΠΕΚ - Τραμπ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες για το πετρέλαιο από την κόντρα ΟΠΕΚ - Τραμπ

Με απώλειες της τάξης του 1,6% έκλεισαν τα συμβόλαια του πετρελαίου την Πέμπτη, με τον αμερικανικό αργό να πλήττεται από τα στοιχεία που μαρτυρούν ενίσχυση-έκπληξη στα αποθέματα, για πρώτη φορά μετά από ένα μήνα.

Αναλυτικότερα, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το αργό τύπου WTI έχασε 1,20 δολ. ή 1,6% για να κλείσει στα 72,94 δολ. το βαρέλι. Στο ICE του Λονδίνου, το Brent έχασε 1,1% ή 85 σεντς στα 77,39 δολ. το βαρέλι.

Οι πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν μια μέρα μετά τις δηλώσεις του αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ κατά τις οποίες κατηγόρησε τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ για αύξηση τιμών. Ο Τραμπ κατηγόρησε τον ΟΠΕΚ ότι ωθεί προς τα επάνω τις τιμές του πετρελαίου και κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως τη Σαουδική Αραβία, να αυξήσουν την παραγωγή τους αν θέλουν να συνεχίσει η Ουάσινγκτον να τους προστατεύει απέναντι στον κυριότερο αντίπαλό τους, το Ιράν.

«Το Μονοπώλιο του ΟΠΕΚ πρέπει να θυμάται ότι οι τιμές της βενζίνης έχουν αυξηθεί και κάνει ελάχιστα για να βοηθήσει. Αν κάνει κάτι, είναι να αυξάνει τις τιμές και οι ΗΠΑ προστατεύουν πολλά από τα μέλη του με αντάλλαγμα πολύ λίγα δολάρια. Αυτός ο δρόμος πρέπει να έχει δύο κατευθύνσεις. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΡΑ!», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Σε απάντησή του ο ΟΠΕΚ υπέδειξε τον αμερικανό Πρόεδρο ως υπεύθυνο για τις αναταράξεις στον εφοδιασμό του πετρελαίου εκτιμώντας ότι σύντομα ο μαύρος χρυσός μπορεί να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Μάλιστα ο Ιρανός διοικητής του ΟΠΕΚ, προειδοποίησε ότι θα αποδειχθούν μάταιες οι προσδοκίες ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα βοηθήσουν να πέσουν οι τιμές. Μιλώντας στο Reuters, o Χοσεΐν Καζεμπούρ Αρντεμπιλί, ανέφερε ότι ο Τραμπ «θα έπρεπε να αναμένει» ότι ο αποκλεισμός του Ιράν από τις διεθνείς αγορές, λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν και πάλι οι ΗΠΑ, θα είχε ως αποτέλεσμα να καταστούν οι ΗΠΑ «όμηρος της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας» οι οποίες, όπως είπε, δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν τις τιμές.

«Η ευθύνη για το γεγονός ότι όλοι οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο και ιδίως στις ΗΠΑ θα πληρώνουν αδικαιολόγητες τιμές, είναι αποκλειστικά δική σας (του Τραμπ) και η τιμή θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι», είπε.

Να σημειωθεί ότι ο Τραμπ καταγγέλλει τον ΟΠΕΚ ενώ ταυτόχρονα πιέζει τους Ευρωπαίους συμμάχους του να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν. Η Τεχεράνη από την πλευρά της απειλεί να διακόψει όλες τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω των στενών του Ορμούζ, σε αντίποινα για τυχόν εχθρικές ενέργειες των ΗΠΑ. Απευθυνόμενος στις χώρες της περιοχής, ο Καζεμπούρ είπε: «Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε, ξέρουμε ότι μπορούμε και πρέπει να συνυπάρξουμε. Κανείς δεν ζητά από εσάς (σ.σ. τον πρόεδρο Τραμπ) να προστατεύσετε κανέναν... Μάχεστε με τους πάντες, κύριε, αφότου αναλάβετε την εξουσία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider