Εξαιρετικά εύθραστη προμηνύεται η χρηματιστηριακή εβδομάδα, μετά και το ιστορικό χαμηλό των 253,51 μονάδων που έφτασε ο τραπεζικός δείκτης στην έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας.
Η ιστορική πτώση του τραπεζικού δείκτη, οφείλεται στην έντονη κινητικότητα που υπάρχει στην Τράπεζα Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα στην πρόταση που κατέθεσαν οι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας Τζον Πόλσον (9,3%), Αριστοτέλης Μυστακίδης (άνω του 5%) και το αμερικανικό fund Bienville (5,5%) για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα οι τρεις μέτοχοι ζητούν από το ΤΧΣ, αφού προχωρήσει σε μετατροπή των CoCos (ονομαστικής αξίας 2,04 δισ. ευρώ) σε μετοχές, εν συνεχεία να υπάρξει ΑΜΚ, την οποία θα καλύψουν αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά τους.
Η μετοχή της Πειραιώς «κλείδωσε» στο limit down και θα υπάρξει αλυσιδωτό margin call.
Βαριές απώλειες για τις τράπεζες στο ταμπλό
Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε κύμα έντονων ρευστοποιήσεων τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς, όσο και στις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες, αλλά και στη μεγάλη μερίδα των blue chips. Από τις αρχές του έτους οι τράπεζες έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» των πωλητών, με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να καταγράφει απώλειες 68,27% της Τράπεζας Πειραιώς 72,24%, της Eurobank 66,31% και της Alpha Bank 74,93%. Παράλληλα στο ίδιο χρονικά διάστημα ο τραπεζικό δείκτης έχει καταγράψει απώλειες της τάξεως του 68,7%. Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν στο insider.gr πως τεχνικά ο δείκτης είναι για χαμηλότερα με reverse split, ειδικά αν επιβεβαιωθεί το σενάριο της ΑΜΚ στην Τράπεζα Πειραιώς.
Από την άλλη, ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, αναφέρει στο insider.gr πως το διεθνές αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε ήδη από τις πρωινές ώρες της Δευτέρα με επίκεντρο τις απώλειες που καταγράφει η Φρανκφούρτη (2,10%), η εξέλιξη στο μέτωπο της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και το δεύτερο κύμα πανδημίας που σαρώνει τις χώρες της Ευρώπης, υπό το φόβο νέων lockdown επιτείνουν τη νευρικότητα και το επενδυτικό stress στην αγορά. Όπως σημειώνει υπάρχει επιλεκτικότητα και συγκεκριμένο ενδιαφέρον σε τίτλους και κλάδους που μπορούν να αντιδράσουν στο ενδεχόμενο ένος νέου γύρου περιοριστικών μέτρων.
O Γενικός Δείκτης λίγο μετά τις 14:30 καταγράφει απώλειες 2,34% στις 598,00 μονάδες με τον τζίρο να φτάνει στα 37,85 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,84% στις 261,32 μονάδες. Αξίζει να σημειώθει πως έντονες πιέσεις δέχεται και ο κατασκευαστικός κλάδος, με την μετοχή του Ελλάκτωρ στο 5,23% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 2,38% και της Ιντρακάτ στο 3,13%, ενώ ηπιότερα κινείται η μετοχή του Άβαξ στο -0,94%.