Νέοι σταθμοί ανεφοδιασμού ανοίγουν «δρόμο» στην αεριοκίνηση το 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέοι σταθμοί ανεφοδιασμού ανοίγουν «δρόμο» στην αεριοκίνηση το 2019
Αυξάνεται ο αριθμός πρατηρίων φυσικού αερίου κίνησης στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον επιπλέον πέντε πρατήρια ανεφοδιασμού φυσικού αερίου κίνησης αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στο 2019 ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό στα 16. Η διεύρυνση του δικτύου σε μεγάλες πόλεις εκτός της Αθήνας, της Λαμίας, τη Θεσσαλονίκης και του Βόλου (όπου ήδη λειτουργούν πρατήρια που έχουν ανοίξει η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με την ΕΚΟ με την ονομασία «Fisikon»).

Η ανάπτυξη του δικτύου πρατηρίων πραγματοποιείται με σχετική καθυστέρηση στην Ελλάδα, ωστόσο ήδη έχουν εγκριθεί εννέα εκατομμύρια ευρώ με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν νέες υποδομές για την επέκταση των σημείων ανεφοδιασμού φυσικού αερίου κίνησης (CNG) στην Ελλάδα μέσω του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connection Europe Facility - CEF).

Όπως προβλέπει το project η ΔΕΠΑ θα δημιουργήσει 13 νέα σημεία τροφοδοσίας CNG σε 10 υπάρχοντα πρατήρια υγρών καυσίμων με επέκταση της ισχύουσας άδειας λειτουργίας και συγκεκριμένα στις περιοχές της Λάρισας, της Θήβας, της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, της Κοζάνης, του Κιάτου, των Ιωαννίνων, της Ξάνθης και των Σερρών.

Νέες επενδύσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη

Πρατήρια φυσικού αερίου υπάρχουν παντού στην Ευρώπη και μάλιστα σε κάποιες χώρες το δίκτυο είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ιταλία υπάρχουν 1208 πρατήρια, στην Ισπανία 49, στη Βουλγαρία 102, στη Γαλλία 60, στη Γερμανία 866, στην Αυστρία 160.

Παράλληλα, σε όλη την Ευρώπη πραγματοποιούνται νέες επενδύσεις προκειμένου να διευρυνθεί το δίκτυο ανεφοδιασμού για το φυσικό αέριο κίνησης (CNG). Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορά στη συνεργασία των δύο ιταλικών επιχειρήσεων Eni και Snam οι οποίες σχεδιάζουν μέσω της κοινής θυγατρικής Snam4Mobility για την κατασκευή 20 νέων σταθμών ανεφοδιασμού.

Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια μιας άλλης η οποία είχε προηγηθεί και αφορούσε στη δημιουργία 14 σταθμών ανεφοδιασμού το α' τρίμηνο του 2019. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ και σκοπό έχει μεταξύ άλλων να διευκολύνει τη χρήση ενός εναλλακτικού καυσίμου όπως είανι το CNG.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider