Προ των πυλών τα αυτόνομα ιπτάμενα ταξί

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προ των πυλών τα αυτόνομα ιπτάμενα ταξί
To 2025 προβλέπεται, ότι θα ξεκινήσουν κανονικά δρομολόγια με αυτόνομα drones, που θα δώσουν λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα των μεγαλουπόλεων.

Είναι αθόρυβα, πετούν ρομποτικά χωρίς πιλότο και θα κοστίζουν φτηνότερα από τα συμβατικά ταξί. Μιλάμε για τα αυτόνομα drones, τα οποία –όπως φαίνεται- θα αρχίσουν να ίπτανται πάνω από τις πόλεις μας νωρίτερα από τα ρομποτικά οχήματα στους δρόμους μας. Το εναρκτήριο…λάκτισμα το έδωσε τον Φεβρουάριο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Daimler, Ντίτερ Τσέτσε, όταν δήλωσε ότι «εξελίσσουμε μαζί με τη νεοφυή εταιρεία Volocopter την κινητικότητα στην τρίτη της διάσταση. Αυτή τη χρονιά θα ξεκινήσουν τα ιπτάμενα ταξί μας στη Σιγκαπούρη». Ο Τσέτσε τόνισε, ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, μέχρι να είναι παντού διαθέσιμες τέτοιου είδους υπηρεσίες, τόνισε ωστόσο, ότι «τις προϋποθέσεις για ένα επιτυχημένο μέλλον τις δημιουργείς στο παρόν».

Πολλοί ειδικοί ερευνητές προβλέπουν, ότι το 2025 θα πετούν στις μεγαλουπόλεις ιπτάμενα ταξί χωρίς πιλότους, τα οποία θα μεταφέρουν επιβάτες σε προκαθορισμένα δρομολόγια. Τα συγκεκριμένα drones θα ανακουφίσουν έτσι τις αχανείς μητροπόλεις, που θα υποφέρουν τα επόμενα χρόνια ολοένα και περισσότερο από την αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων.

To 2025 ξεκινούν τα πρώτα δρομολόγια με ιπτάμενα, ρομποτικά ταξί.

Η γερμανική εταιρεία Volocopter θεωρείται πρωτοπόρος στην εξέλιξη drones για μεταφορά επιβατών, τα οποία είναι 100% ηλεκτρικά και απογειώνονται κάθετα. Στην Volocopter συμμετέχουν ως επενδυτές -εκτός από τη Daimler- η αμερικανική Intel με εξειδίκευση στα ηλεκτρονικά τσιπάκια, καθώς επίσης μία σειρά άλλων εταιρειών. Επίσης, έχει γίνει ήδη συμφωνία με το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης για στενή συνεργασία μεταξύ τους τα επόμενα χρόνια.

Εκπρόσωπος του γερμανικού αεροδρομίου αποκάλυψε τα εξής: «Εξελίσσουμε από κοινού σχέδια για την επίγεια υποδομή και τη λειτουργία ιπτάμενων ταξί σε αερολιμένες. Τα επονομαζόμενα Volocopter – Ports θα μπορούσαν να συνδέουν στο μέλλον κυκλοφοριακούς κόμβους μεταξύ τους, ενώ εξετάζεται επίσης μία σύνδεση από και προς το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης».

Το εναέριο δρομολόγιο θα κοστίζει φτηνότερα από ό,τι με ένα συμβατικό ταξί

Η Volocopter είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως, η οποία έλαβε άδεια πτήσεων για τη μεταφορά επιβατών από drones χωρίς χειριστές και πραγματοποίησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ντουμπάι την πρώτη δημόσια πτήση ενός τέτοιου διθέσιου drone πάνω από το κέντρο μίας πόλης. Το μοντέλο 2Χ πέταξε για λόγους ασφαλείας χωρίς επιβάτες, ενώ εφοδιάζεται με 18 ρότορες για αθόρυβη λειτουργία και προσφέρει 27 χιλιόμετρα αυτονομία.

Για να περάσουμε ωστόσο από τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας στην πράξη, θα πρέπει να κυμαίνεται το κόστος τέτοιων πτήσεων σε ρεαλιστικά επίπεδα. Γι αυτό, η Volocopter έχει κάνει ήδη τους πρώτους υπολογισμούς διαδρομών με τη βοήθεια μίας εταιρείας συμβούλων. Σύμφωνα με αυτούς, μία μεταφορά με αυτόνομο drone από το αεροδρόμιο της Στουτγκάρδης στην κωμόπολη Bietigheim- Bissingen, που απέχει 20 χιλιόμετρα από τον αερολιμένα, θα κόστιζε 57 ευρώ και θα πραγματοποιούταν σε μόλις έξι λεπτά. Σήμερα, κοστίζει η ίδια διαδρομή με γερμανικό ταξί περίπου 90 λεπτά και διαρκεί γύρω στη μισή ώρα!

Oι πρώτες πιλοτικές πτήσεις έχουν γίνει με διθέσια drones

Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το σενάριο με το Αμβούργο, που ανήκει επίσης στις ενδιαφερόμενες πόλεις για συνεργασία με την Volocopter. Σε αυτή την περίπτωση, μία ιπτάμενη μεταφορά από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης θα διαρκούσε μόλις τρία λεπτά και θα κοστολογείται γύρω στα 25 ευρώ, τη στιγμή που ένα συμβατικό ταξί χρειάζεται σήμερα λόγω της κυκλοφορίας τουλάχιστον 30 λεπτά για την ίδια διαδρομή και κοστίζει περίπου 35 ευρώ. Και εδώ εκτιμούν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου, ότι θα ξεκινήσουν τα πρώτα κανονικά δρομολόγια με τα ρομποτικά drones το 2025.

Kάπως έτσι θα είναι οι υποδομές για τα ιπτάμενα ρομποτικά ταξί

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider