Με ένα video που δείχνει το δημιούργημά της να πραγματοποιεί πραγματική πτήση, η γερμανική startup εταιρεία Lilium αποδεικνύει τη σοβαρότητα του εγχειρήματός της, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ιπτάμενου μέσου αστικών μετακινήσεων. Παρότι σύντομη και όχι εντυπωσιακή, η δοκιμαστική πτήση σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς το στόχο, που είναι να προσφέρονται οι υπηρεσίες ιπτάμενων ταξί έως το 2025 σε διάφορες μητροπόλεις του κόσμου.
Η Lilium πήρε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Αρχής το 2016 και από τότε αναπτύσσει συνεχώς το σχέδιο του ιπτάμενου ταξί. Το δημιούργημά της είναι ικανό για κάθετη απογείωση και προσγείωση, χωρίς τη διαμόρφωση drone άλλων, επίσης πειραματικών προτάσεων.
Η Lilium αναφέρει ότι η πτήση των τριών λεπτών ήταν μέρος της δοκιμής ελέγχου, που σχεδιάστηκε για να δει πώς συμπεριφέρεται το αεροσκάφος κατά τη διάρκεια ελιγμών, τους οποίους εκτέλεσε όπως αναμενόταν. Αυτή είναι η πρώτη φάση των δοκιμών και στη συνέχεια η εταιρεία θα προχωρήσει σε πτήση , η οποία θα περιλαμβάνει τη μετατόπιση των 12 πτερυγίων σε τέτοια γωνία, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη ταχύτητα πτήσης, που θα φτάνει έως και τα 300 χλμ./ώρα.
Τα ιπτάμενα οχήματα αστικών μετακινήσεων άρχισαν να αποτελούν ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση όταν έγινε πλέον προφανές ότι τις επόμενες δεκαετίες, οι μεγάλες πόλεις παγκοσμίως θα φιλοξενούν περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Με αυτό το δεδομένο, τα επίγεια μέσα μεταφοράς θα είναι πρακτικά ανίκανα να μετακινήσουν ένα τόσο μεγάλο όγκο ατόμων εντός των αστικών ορίων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, τα “ιπτάμενα ταξί” αποκτούν νόημα, με πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αεροσκαφών, όπως η Boeing και η Airbus, να έχουν ως στόχο τη δημιουργία αντίστοιχων προτάσεων.