Κάρλος Ταβάρες: Έως 50% το επιπλέον κόστος παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Κώστας Μπιτσικώκος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάρλος Ταβάρες: Έως 50% το επιπλέον κόστος παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Κάρλος Ταβάρες
O επικεφαλής του Ομίλου Stellantis υποστήριξε ότι οι προμηθευτές θα πρέπει να συνεισφέρουν στην απορρόφηση του υψηλού κόστους παραγωγής.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες βλέπουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους να ανεβαίνει. Παράλληλα η παραγωγή οχημάτων διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της έλλειψης ημιαγωγών.

Ο Κάρλος Ταβάρες, Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis, ενός εκ των τριών μεγαλύτερων ομίλων της αυτοκινητοβιομηχανίας διεθνώς, ανέφερε ότι ο κλάδος βρίσκεται υπό πίεση και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι μείωσης του κόστους παραγωγής οχημάτων. Ειδικά των ηλεκτρικών, τα οποία – όπως υποστήριξε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με επενδυτές – «έχουν αυξημένο κόστος κατά 40-50% σε σχέση με τα αντίστοιχα με συμβατικούς κινητήρες».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Detroit News, ο Ταβάρες είπε ότι οι προσπάθειες περιορισμού του κόστους δημιουργούν προστριβές στις σχέσεις των κατασκευαστών αυτοκινήτων με τους προμηθευτές τους. «Οι προμηθευτές αντιπροσωπεύουν το 85% του κόστους ενός οχήματος. Άρα πρέπει να αντιλαμβάνονται την προσπάθεια των αυτοκινητοβιομηχανιών να μειώσουν τα έξοδά τους, ώστε το κόστος της ηλεκτροκίνησης να μην περνά στους καταναλωτές. Θα πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια».

Πρόσφατα η Stellantis ανακοίνωσε τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα μετά το σχηματισμό της, με τα καθαρά κέρδη της να φτάνουν τα 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως έγινε γνωστό, θα επιβραβεύσει τους εργαζόμενούς της σε όλο τον κόσμο, διανέμοντάς τους 1,9 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider