Μπλόκο στα διόδια βάζει ο Δήμος Κηφισιάς

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλόκο στα διόδια βάζει ο Δήμος Κηφισιάς

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά των πλευρικών διοδίων σε Βαρυπόμπη και Άγιο Στέφανο, θα καταθέσει η Περιφέρεια Αττικής και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βόρειας Αττικής, ενώ ανάλογες προσφυγές έχει καταθέσει και ετοιμάζεται να καταθέσει ο δήμος Κηφισιάς.

Μιλώντας στο insider.gr o Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος για το θέμα της κατασκευής των πλευρικών διοδίων τονίζει «εδώ και τρία χρόνια έχουμε καταφέρει να μπλοκάρουμε την κατασκευή των διοδίων σε Βαρυπόμπη και Άγιο Στέφανο. Ήδη έχουμε αναθέσει σε εξειδικευμένο γραφείο να προχωρήσει στην κατάρτιση και υποβολή αίτησης ακύρωσης και αναστολής των διοδίων αυτών».

Σύμφωνα με τον κ. Θωμάκο «δεν είναι μόνο το κόστος που θα κληθούν να καταβάλλουν οι κάτοικοι και εργαζόμενοι στις περιοχές αυτές, αλλά και η περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα υπάρχει από την κατασκευή των διοδίων». «Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να το αποτρέψουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή των πλευρικών διοδίων έχει εγκριθεί από τον περασμένο Ιανουάριο και είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει το έργο, το οποίο παρέμεινε στα συρτάρια για τρία χρόνια μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων στους δήμους.

Μάλιστα σε όλο αυτό το διάστημα το ελληνικό δημόσιο έχει καταβάλλει στην κοινοπραξία Νέα Οδός, αποζημίωση 7 εκατ. ευρώ για τις καθυστερήσεις.

Η επιβολή των διοδίων όμως προκαλεί την οργή και όσων δουλεύουν στις περιοχές αυτές καθώς είναι δεκάδες οι εταιρίες που βρίσκονται εκεί και οι εργαζόμενοι σε αυτές θα επιβαρυνθούν με 22 ευρώ, μηνιαίως για τις μετακινήσεις τους.

Ειδικότερα με βάση τις προβλέψεις των συμβάσεων παραχώρησης, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. που εισέρχονται στην εθνική οδό στον κόμβο Αγίου Στεφάνου θα πληρώνουν διόδια 0,80 ευρώ, ενώ στον κόμβο της Βαρυμπόμπης 0,50 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που κατεβαίνει καθημερινά στην Αθήνα από τον Άγιο Στέφανο για τη δουλειά του θα επιβαρύνεται με περίπου 22 ευρώ τον μήνα, ποσό το οποίο μπορεί να περιοριστεί κοντά στα 15 ευρώ με τις εκπτώσεις για συχνούς χρήστες.

Το θέμα της επιβολής των διοδίων στην Βαρυπόμπη και τον Άγιο Στέφανο ζητήθηκε προ ημερών στο περιφερειακό συμβούλιο μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς έντασης και υπό αποδοκιμασίες, με την συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης της βόρειας Αττικής και του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Έβαλαν διόδια για τον δρόμο Ξυνιάδα – Τρίκαλα

Η εγκατάσταση των διοδίων σε Άγιο Στέφανο και Βαρυπόμπη προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε η κοινοπραξία που κατασκευάζει τον οδικό άξονα Ε65, για το τμήμα που ξεκινάει από τα Τρίκαλα και φτάνει στη…. Ξυνιάδα.

Για το λόγο αυτό άλλωστε υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι καλούνται να πληρώσουν για ένα δρόμο που πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ. Είναι άλλωστε, πρώτη φορά που θα πρέπει να τοποθετηθούν διόδια σε δρόμο για να κατασκευαστεί έργο σε άλλη περιοχή της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως με την πρώτη αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης προβλεπόταν πως οι σταθμοί διοδίων θα λειτουργούν τον Ιούλιο του 2014 για τον Άγιο Στέφανο και τον Ιούλιο του 2015 για την Βαρυπόμπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider