Τετραπέρατος Μπάφετ: Ήταν μόλις 6 χρονών όταν είδε τις προοπτικές της Coca-Cola

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τετραπέρατος Μπάφετ: Ήταν μόλις 6 χρονών όταν είδε τις προοπτικές της Coca-Cola
Όταν το 1988 ο Γουόρεν Μπάφετ αγόρασε για πρώτη φορά 14 εκατομμύρια μετοχές της Coca - Cola, ξεδιπλωνόταν το μεγαλείο της βασικής επενδυτικής του φιλοσοφίας: «να αγοράζεις μια εκπληκτική εταιρεία, σε μια δίκαιη τιμή». Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κορυφαίος επενδυτής «γλυκοκοίταξε» το δημοφιλές αναψυκτικό.

Όταν το 1988 ο Γουόρεν Μπάφετ αγόρασε για πρώτη φορά 14 εκατομμύρια μετοχές της Coca - Cola, ξεδιπλωνόταν το μεγαλείο της βασικής επενδυτικής του φιλοσοφίας: «να αγοράζεις μια εκπληκτική εταιρεία, σε μια δίκαιη τιμή».

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κορυφαίος επενδυτής «γλυκοκοίταξε» το δημοφιλές αναψυκτικό. Ο Μπάφετ διέβλεψε τις επενδυτικές προοπτικές της Coca - Cola όταν ήταν μόλις... 6 ετών! (σ.σ. ο Μπάφετ έχει γεννηθεί το 1930). Στην τρυφερή εκείνη ηλικία, ο διορατικός επενδυτής κέρδιζε ήδη τα πρώτα του σεντς, πουλώντας τσίχλες στη γειτονιά. Τριγυρνούσε με έναν δίσκο και τις πουλούσε αυστηρά σε πακέτα των πέντε. Όταν μια γυναίκα του ζήτησε μόνο μία από τις τσίχλες, της αρνήθηκε. Το 1936 άρχισε να αγοράζει από το μανάβικο της οικογένειας κόκα κόλες: συνολικά έξι κάθε φορά, έναντι 25 σεντς για κάθε μία. Στη συνέχεια τις πουλούσε από πόρτα σε πόρτα ανεβάζοντας την τιμή κατά 5 σεντς. Πουλούσε κοκα κόλες ακόμη και όταν παραθέριζε με τους γονείς του σε μια λίμνη της Αΐόβα. Ο Μπάφετ έχει πει ότι τότε ήταν που συνειδητοποίησε την «εξαιρετική έλξη που ένιωθαν οι καταναλωτές για το αναψυκτικό και τις εμπορικές του δυνατότητες».

Σε τι φάση βρισκόταν, όμως, η Coca Cola όταν ο Μπάφετ έκανε τη μεγάλη του κίνηση; Το 1985 η Coca-Cola είχε λανσάρει τη «New Coke», μία στρατηγική κίνηση που αποδείχθηκε καταστροφική, με τους καταναλωτές να ζητούν επίμονα την επιστροφή της «Coca-Cola Classic» γεύσης και τη μετοχή της να κατρακυλά. Το 1988 η εταιρεία ήταν ακόμη σε φάση ανάκαμψης, επουλώνοντας τις πληγές που προκάλεσε στην εικόνα της. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τον Μπάφετ να επενδύσει στην Coca-Cola, ακόμα και όταν η αγορά ήταν ακόμη επιφυλακτική και η μετοχή παρέμεινε υποτιμημένη. Ο Μπάφετ είδε αξία εκεί που οι άλλοι έβλεπαν κίνδυνο. Και έτσι βρέθηκε με το 7% της εταιρείας στα χέρια του.

Το μερίδιο του Μπάφετ στην Coca Cola έφτασε τις 100 εκατομμύρια μετοχές έως το 1994. Μέχρι τα τέλη του 2020, η αξία της επένδυσής του είχε διογκωθεί σε πάνω από 20 δισ. δολάρια, έχοντας 20πλασιαστεί σε διάστημα περίπου 30 ετών. Αυτό την καθιστά μια από τις πιο επιτυχημένες κινήσεις στην λαμπρή καριέρα του 93χρονου επενδυτή: απέφερε ετήσια απόδοση περίπου 10%, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μερίσματα, το οποίο ήταν επίσης αρκετά σημαντικό δεδομένης της σταθερής πληρωμής μερισμάτων της Coca-Cola.

Σήμερα, μετά από 2 γύρους σπλιτ μετοχών 2 προς 1, το 2006 και το 2021, η συμμετοχή της εταιρείας του, Berkshire Hathaway, στην Coca-Cola αντιστοιχεί σε 400 εκατομμύρια μετοχές και αξίζει 26 δισ. δολάρια. Πρόκειται για την παλαιότερη και μακροβιότερη επένδυση του Μπάφετ.

Ταίριαξε γάντι με την επενδυτική φιλοσοφία του Μπάφετ

Αυτή η υπεραπόδοση της επένδυσης στην Coca - Cola, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της εξαιρετικής ικανότητας του Μπάφετ να εντοπίζει και να επενδύει σε υποτιμημένες μετοχές, υψηλής απόδοσης.

Η επένδυση του Μπάφετ στην Coca-Cola πρέπει να μπει στο «εγχειρίδιο» των επενδύσεων σε μετοχές αξίας. Βασικό της δίδαγμα είναι η δύναμη της μακροπρόθεσμης, υπομονετικής επένδυσης. Η στρατηγική του Μπάφετ δεν ήταν το γρήγορο κέρδος, αλλά το να διατηρήσει τη μετοχή μακροπρόθεσμα απολαμβάνοντας στο μεταξύ τα οφέλη καθώς η εταιρεία θα μεγάλωνε σταδιακά.

Ο Μπάφετ είδε στην Coca-Cola ένα πανίσχυρο μείγμα: δυνατό brand, ευρύ δίκτυο διανομής και προϊόν με καθολική απήχηση — όλα διαθέσιμα σε μειωμένη τιμή.

«Το χρηματιστήριο έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει χρήματα από τον ενεργό επενδυτή, στον υπομονετικό», συμβουλεύει ο Μπάφετ. Η επένδυσή του στην Coca-Cola είναι απόδειξη αυτής της διαχρονικής σοφίας.

Οι 10 μεγαλύτερες συμμετοχές της Berkshire Hathaway

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider