Γουόρεν Μπάφετ: 5 μαθήματα ζωής από τον πιο διάσημο επενδυτή που σήμερα γίνεται 94 ετών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γουόρεν Μπάφετ: 5 μαθήματα ζωής από τον πιο διάσημο επενδυτή που σήμερα γίνεται 94 ετών
Πέντε κορυφαίες επενδυτικές στρατηγικές του Μπάφετ για να τιμήσει τα 94α γενέθλια του δισεκατομμυριούχου επενδυτή

Ο Γουόρεν Μπάφετ αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές όλων των εποχών, έχοντας χτίσει μια απαράμιλλη φήμη όλα αυτά τα χρόνια λόγω της ακλόνητης δέσμευσής του για επενδύσεις αλλά και της βαθιάς κατανόησης των βιομηχανιών στις οποίες επιλέγει να επικεντρωθεί.

O μυθικός επενδυτής γίνεται σήμερα 94 ετών και μοιάζει πιο φιλόδοξος από ποτέ συνεχίσει την μακροπρόθεσμη επενδυτική προσέγγισή του, η οποία έχει αποφέρει σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους του. Μόλις την Τετάρτη, η επενδυτική του εταιρεία Berkshire Hathaway, της οποίας τον έλεγο ανέλαβε το 1965, έγινε μόλις η ένατη εταιρεία στην ιστορία που ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε κεφαλαιοποίηση. Όταν αγόρασε τη μετοχή την δεκαετία του 1960, αυτή διαπραγματευόταν περίπου στα 8 δολάρια. Από τον φετινό Ιούλιο, έχει εκτοξευτεί στα 620.000 δολάρια.

Με net worth που ξεπερνά τα 145 δισ. δολάρια και με το χαρακτηριστικό παρατσούκλι, "The Oracle of Omaha" να τον ακολουθεί, ο Μπάφετ μετά 83 χρόνια εμπειρίας στις επενδύσεις, αφού αγόρασε την πρώτη του μετοχή σε ηλικία 11 ετών, σύμφωνα με τον βιογράφο Roger Lowenstein.

Διαβάστε παρακάτω πέντε κορυφαίες επενδυτικές, και όχι μόνο, στρατηγικές του Γουόρεν Μπάφετ .

1. Η ήττα είναι μόνο μέρος της νίκης

Κανείς δεν φτάνει στο 94 χωρίς να έχει το μερίδιο που του αναλογεί σε ήττες. Αλλά ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της καριέρας του Μπάφετ ήταν η ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις και να προχωρά.

Η Berkshire έχει κάνει αρκετές γκάφες τα τελευταία χρόνια — πούλησε ολόκληρο το μερίδιο της στη General Motors στα τέλη του 2023 και φάνηκε να έχει εκτιμήσει λανθασμένα την πώληση της Apple το δεύτερο τρίμηνο, με τις μετοχές της κατασκευάστριας iPhone να αυξάνονται σχεδόν κατά 20% τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αλλά οι μεγαλύτερες νίκες του Μπάφετ - σκεφτείτε την Geico ή την American Express, ή την Coca-Cola — έχουν υπερβεί κατά πολύ αυτές τις απώλειες. Οι μετοχές Κατηγορίας Α της Berkshire αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση τα τελευταία 40 χρόνια, σε σύγκριση με άνοδο 11% για τον S&P 500 κατά την ίδια περίοδο.

Είναι μια υπενθύμιση ότι για να κάνετε σημαντικές επενδύσεις, συχνά πρέπει να είναι σωστή η επιλογή σας λίγο παραπάνω από το 50% τη δεδομένη στιγμή.

2. Τα μετρητά δεν είναι βασιλιάς — αλλά μην τα φοβάστε

Στο παρελθόν, ο Μπάφετ δεν φοβόταν να επικρίνει την ιδέα ότι η διατήρηση μετρητών στο χαρτοφυλάκιο τους είναι μια βιώσιμη επενδυτική στρατηγική.

«Όταν οι άνθρωποι μιλούν ότι τα μετρητά είναι βασιλιάς, δεν είναι βασιλιάς αν απλώς κάθονται εκεί και δεν κάνουν ποτέ τίποτα», δήλωσε σε μια συνέντευξη του 2008.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να επενδύσετε απλώς για χάρη του – αγοράζοντας «τυφλά» μετοχές ή άλλα περιουσιακά στοιχεία με τα οποία δεν είστε απόλυτα ευχαριστημένοι.

Ο ίδιος ο Μπάφετ έχει δείξει ότι μερικές φορές είναι εντάξει να παρακάμπτουμε περιόδους αναταράξεων στην αγορά – αυτή η χρονιά είναι ένα καλό παράδειγμα. Η Berkshire επί του παρόντος «κάθεται» επάνω σε ένα βουνό μετρητών, που πλησιάζουν το ποσό ρεκόρ των 200 δισ. δολαρίων. «Δεν νομίζω ότι κανείς που κάθεται σε αυτό το τραπέζι έχει ιδέα για το πώς να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά, και επομένως δεν τα χρησιμοποιούμε», είπε χαρακτηριστικά στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας το Σάββατο.

3. Είναι ΟΚ να αλλάξετε γνώμη

Ενώ ο Μπάφετ επαινεί την κατοχή μετοχών για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι επίσης υπέρμαχος της αλλαγής τακτικής όταν μια κατάσταση το απαιτεί. Για παράδειγμα, ιστορικά τάχθηκε κατά των επενδυτικών τραπεζών και δεν ήταν υπερβολικά πρόθυμος να επενδύσει σε αυτές.

Στη συνέχεια όμως διέσωσε την Bank of America, αγοράζοντας μετοχές αξίας 5 δισ. δολαρίων του ταλαιπωρημένου το 2011 τραπεζικού κολοσσού. Πρόσφατα, ξεκίνησε να πουλά πάλι τις μετοχές της BofA.

Άλλαξε επίσης γνώμη για την Apple και πούλησε πάνω από το 50% του μεριδίου του στην εταιρεία φέτος (λίγο πριν η Berkshire φτάσει το όριο του 1 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση).

4. Αγοράστε επιχειρήσεις, όχι διευθύνοντες συμβούλους

Ο Μπάφετ πιστεύει ότι «πρέπει να επενδύσεις σε μια επιχείρηση που μπορεί να διευθύνει ακόμα και ένας ανόητος, γιατί κάποια μέρα ένας ανόητος θα το κάνει».

Ο επιτυχημένος επενδυτής δεν θα αγοράσει μετοχές που εξαρτώνται από εξαιρετικούς μάνατζερ για να πετύχει και πιστεύει ότι ακόμη και ένας σπουδαίος CEO δεν μπορεί να αναστήσει μια επιχείρηση με φτωχά θεμελιώδη μεγέθη.

Είναι ένα μάθημα που μοιάζει εξαιρετικά σημαντικό την σημερινή εποχή, όταν τα αφεντικά ορισμένων megacap εταιρειών -βλέπε ο «θέλω να μπω στο κλουβί και να γίνω επίδοξος αθλητής του MMA», Μαρκ Ζούκερμπεργκ ή ο λάτρης του δερμάτινου μπουφάν Jensen Huang- έχουν γίνει αυτόνομες διασημότητες.

Πολλοί επενδυτές βλέπουν την αγορά μετοχών της Tesla ως μέσο για να επενδύσουν στο ίδιο το αφεντικό της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, Έλον Μασκ, αλλά ο Μπάφετ πιθανότατα θα τους έλεγε να επικεντρωθούν στα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας.

5. Μην αγοράζετε έργα τέχνης όπως η Μόνα Λίζα, αντ' αυτού επενδύστε

Η ατάκα του Μπάφετ από το 1996, «αν δεν είστε διατεθειμένοι να κρατήσετε μία μετοχή για 10 χρόνια, μην σκεφτείτε καν να την κρατήσετε για 10 λεπτά» ρίχνει λίγο φως σε ένα άλλο μάθημα ζωής. Μιλάει για τη δύναμη του ανατοκισμού.

Την αποκαλεί την «Μόνα Λίζα» του, όπου χρησιμοποιεί τον διάσημο πίνακα για να δείξει ότι αν ο Γάλλος βασιλιάς Φραγκίσκος, αντί να αγοράσει το πορτρέτο για 4.000 χρυσές κορόνες (20.000 δολάρια) τον 16ο αιώνα, είχε επενδύσει το ποσό με μέτρια ετήσια απόδοση 6%, τα ταμεία της Γαλλίας θα ήταν πλουσιότερα κατά 1 τετράκις εκατομμύρια δολάρια το 1963. Αυτό είναι 3.000 φορές το εθνικό χρέος της χώρας.

Η Μόνα Λίζα, εν τω μεταξύ, ήταν ασφαλισμένη κατά «μόνο» 100 εκατομμύρια δολάρια το 1962. Ο συγγραφέας της «Psychology of Money», Morgan Housel, σημείωσε ότι ο Μπάφετ έχει κερδίσει τα περισσότερα χρήματα από τα 60 του και μετά, κυρίως λόγω των απλών μαθηματικών του ανατοκισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider