Το μεγαλύτερο τεστ για το bitcoin στην 12ετή του πορεία αναμένεται πως θα είναι το «πείραμα» του Ελ Σαλβαδόρ να γίνει η πρώτη χώρα που υιοθετεί το κρυπτονόμισμα ως νόμιμο μέσο συναλλαγής. Χθες, Δευτέρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόκτηση μέσω αγοράς των πρώτων 200 bitcoin, συνεχίζοντας τις κινήσεις διασύνδεσης της οικονομίας της χώρας της με το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα του κόσμου.
Τόσο οι ένθερμοι υποστηρικτές, όσο και οι σκεπτικιστές των κρυπτονομισμάτων γενικότερα θα παρακολουθούν στενά την πορεία του bitcoin, για να δουν αν ένα σημαντικό ποσοστό των κατοίκων θα θέλουν να κάνουν συναλλαγές με bitcoin, μόλις αρχίσει να κυκλοφορεί παράλληλα με το αμερικανικό δολάριο, αλλά και αν θα έχει θετική επιρροή στο βίαιο και φτωχό κράτος της κεντρικής Αμερικής.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αν το πείραμα πετύχει, τότε και άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.
Bitcoin ATMs
Υπενθυμίζεται πως η χώρα ξεκίνησε να εγκαθιστά 200 ATM για bitcoin έτσι ώστε να επιτρέψει στους πολίτες την μετατροπή του crypto σε αμερικανικά δολάρια, ενώ η κυβέρνηση δημιούργησε ένα fund 150 εκατ. δολαρίων για να στηρίξει τις μετατροπές.
Οι πολίτες θα είναι σε θέση να «κατεβάζουν» το ψηφιακό πορτοφόλι της κυβέρνησης, να εισάγουν τον αριθμό ταυτότητας τους και να δέχονται 30 δολάρια σε bitcoin δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αλεχάντρο Ζελάγια, σύμφωνα με το Bloomberg. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να δέχονται το bitcoin για τις συναλλαγές τους και η κυβέρνηση θα το δέχεται για τις πληρωμές φόρων.
Το δολάριο θα παραμείνει το εθνικό νόμισμα, ενώ οι έμποροι και επιχειρηματίες που είναι «τεχνολογικά αδύναμοι» θα εξαιρεθούν από την υποχρεωτικότητα του νόμου.
Σκεπτικισμός για το... πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει για τα ρίσκα της χρήσης bitcoin, το οποίο έχασε σχεδόν το μισό της αξίας του για ένα μεγάλο διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Μάιο, ενώ και η Παγκόσμια Τράπεζα αρνήθηκε το αίτημα της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ να βοηθήσει με την καθολική υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος, λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και της έλλειψης διαφάνειας που μπορεί να υπάρξει.
Παράλληλα, τα νέα για την υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμο μέσω συναλλαγής, πυροδότησε ένα selloff στα ομόλογα δολαρίου της χώρας, αν και ήδη μία ημέρα αργότερα ανέκαμψε από τις απώλειες.
Selloff στις τιμές των κρυπτονομισμάτων
Το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) το bitcoin βρέθηκε πάνω από τα 52.000 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του Μαΐου. Ωστόσο, την Τρίτη υποχωρεί 1,1% στα 51.210 δολάρια, ενώ νωρίτερα υποχώρησε ακόμα και 4%.
Παράλληλα, το ether σημειώνει πτώση 4,6% στα 3.763 δολάρια, έχοντας φτάσει ακόμα και στο -6%.