Την εβδομάδα που μας πέρασε το Bitcoin έχασε το 20% της τιμής του, αποδεικνύοντας ότι η αστάθεια είναι μέσα στον πυρήνα των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα. Από την πλευρά των «παραδοσιακών» επενδύσεων κάτι τέτοιο είναι καταστροφικό, από την πλευρά των κρυπτονομισμάτων όμως είναι ένα φαινόμενο που δείχνει μελλοντική άνοδο.
Οι αναλυτές των αγορών κρυπτονομισμάτων επιμένουν ότι η φάση αυτή για το Bitcoin είναι διόρθωση και ξεκαθάρισμα της μόχλευσης σε υγιέστερα επίπεδα. Οι λόγοι για τους οποίους το Bitcoin θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία έχουν να κάνουν με το γενικότερο θετικό κλίμα απέναντι στο Bitcoin, την αύξηση των επενδύσεων σε EFT αλλά και στη βελτίωση των υποδομών γύρω από την αγορά κρυπτονομισμάτων. Συνεπώς, η μεγάλη πτώση που παρατηρούμε θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως παροδικό φαινόμενο.
Το «πακέτο υποδομών» και η Χίλαρι Κλίντον
Για να ισχύσει η εκτίμηση ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο πρέπει να εξετάσουμε τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του Bitcoin. Άπαξ και το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα συνδέθηκε μέσω του EFT με την Wall Street, μπήκε στο παιχνίδι των πιέσεων που ασκούν οι αποφάσεις της αμερικάνικης κυβέρνησης στην οικονομία.
Το περίφημο πακέτο Μπάιντεν για τις υποδομές περιείχε δύο σημαντικές διατάξεις που αφορούν την αγορά κρυπτονομισμάτων. Συγκεκριμένα, ορίστηκε η έννοια του σύμβουλου επενδύσεων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets broker) ως «κάθε άτομο που (προς εξέταση) είναι υπεύθυνος για την τακτική παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που πραγματοποιεί μεταφορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό άλλου ατόμου». Αυτή η διάταξη φαίνεται να αντιμετωπίζει το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων με ανάλογο τρόπο όπως αυτό των υπόλοιπων commodities και μετοχών, κάτι που εξηγεί εν μέρει την ανησυχία στην αγορά κρυπτονομισμάτων.
Το πιο σημαντικό σημείο όμως που αφορά τα κρυπτονομίσματα είναι η υποχρέωση να δηλώνονται στην Εφορία (IRS) όλες οι συναλλαγές που αφορούν ή εμπλέκουν «ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία» από 10.000 δολάρια και πάνω. Αυτό γίνεται, σύμφωνα με δηλώσεις Δημοκρατικών που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, για να μειωθεί το ξέπλυμα χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων.
Το δεύτερο «χτύπημα» για την αγορά κρυπτονομισμάτων, ήρθε για από την Χίλαρι Κλίντον την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη, η Κλίντον δήλωσε ότι τα εθνικά κράτη πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην άνοδο των κρυπτονομισμάτων και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό που μοιάζει με μια πολύ ενδιαφέρουσα και κάπως εξωτική προσπάθεια για την εξόρυξη νέων νομισμάτων και για συναλλαγές με αυτά (σ.σ. εννοεί τα κρυπτονομίσματα) έχει τη δυνατότητα να υπονομεύσει τα φυσικά νομίσματα, να υπονομεύσει τον ρόλο του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος, να αποσταθεροποιήσει κράτη, ξεκινώντας από τα μικρά και πηγαίνοντας στα μεγαλύτερα»..
Η σκέψη ότι τα κρυπτονομίσματα θα υπονομεύσουν το δολάριο και την ισχύ του δεν είναι καινούρια, ούτε ξένη στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Δημιουργεί όμως αναταραχή όταν ένα πολιτικό πρόσωπο υψηλού κύρους τοποθετείται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Συνεπώς, παρά τη μικρή άνοδο που αναμένεται την Δευτέρα, η τιμή του Bitcoin θα συνεχίσει στα σημερινά επίπεδα, μέχρι να «χωνευτούν» από την αγορά οι επερχόμενες αλλαγές.