Η εξόρυξη Bitcoin έχει ανακάμψει πλήρως από την κινεζική καταστολή απέναντι στα κρυπτονομίσματα που οδήγησε περισσότερους από τους μισούς εξορύκτες του κόσμου να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους, κυριολεκτικά σε μια νύχτα, νωρίτερα φέτος.
Η ανάκτηση μετριέται εξετάζοντας το hashrate, έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υπολογιστική ισχύ ανά δευτερόλεπτο όλων των εξορυκτών στο δίκτυο bitcoin. Η Κίνα ήταν από καιρό το επίκεντρο της βιομηχανίας εξόρυξης bitcoin, με προηγούμενες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι το 65% έως 75% της παγκόσμιας εξόρυξης bitcoin συνέβαινε εκεί. Αλλά αφού το Πεκίνο ουσιαστικά απαγόρευσε τους εξορύκτες κρυπτονομισμάτων της χώρας τον Μάιο, περισσότερο από το 50% του hashrate του bitcoin εξαφανίστηκε από το παγκόσμιο δίκτυο.
Από την Παρασκευή, με βάση δεδομένα από το Blockchain.com, φαίνεται ότι το δίκτυο έχει ανακτήσει πλήρως αυτές τις απώλειες. Το hashrate του δικτύου αυξήθηκε κατά περίπου 113% σε πέντε μήνες.
«Το bitcoin άντεξε μια επίθεση από το κινέζικο κράτος, που στην πραγματικότητα απαγόρευσε την εξόρυξη και το δίκτυο την απέκρουσε», είπε ο Κέβιν Ζανγκ της εταιρείας ψηφιακών νομισμάτων Foundry, η οποία συνέβαλε στο να έρθει εξοπλισμός εξόρυξης στη Β. Αμερική αξίας πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια.
Η ανοδική δυναμική στο hashrate μπορεί να σημαίνει πολύ καλά νέα για την τιμή του πιο δημοφιλούς κρυπτονομίσματος στον κόσμο, η οποία μειώθηκε κατά 30% τον τελευταίο μήνα. Η απαγόρευση της Κίνας ήταν ένα σαφές σήμα «αγοράς», όπως ακριβώς συνέβη με την Google και το Facebook πριν από αυτήν, σύμφωνα με τον μηχανικό εξόρυξης bitcoin Μπράντον Αρβανάγκι ο οποίος τώρα διευθύνει τη Meow, μια εταιρεία που επιτρέπει τη συμμετοχή εταιρικού θησαυροφυλακίου σε αγορές κρυπτονομισμάτων.
Αλλά για τον Αρβανάγκι, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα όλης αυτής της δοκιμασίας είναι το γεγονός ότι η εξόρυξη bitcoin επιβίωσε από το μεγαλύτερο στρες τεστ, με κάποιο μικρό κόστος.
«Το δίκτυο bitcoin άντεξε μια επίθεση από μια μεγάλη υπερδύναμη και εμφανίστηκε ισχυρότερο από ποτέ έξι μήνες αργότερα. Πώς μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ξανά: «Αλλά τι θα γίνει αν τα κράτη απαγορεύσουν το bitcoin;», είπε ο Αρβανάγκι.
Ταχεία ανάκαμψη του Bitcoin
Όταν το μισό δίκτυο bitcoin έπεσε αυτήν την άνοιξη, πολλοί αναλυτές είπαν ότι οι εξορύκτες θα επέστρεφαν στο διαδίκτυο από τη Βόρεια Αμερική. Έγιναν επίσης πολλές προβλέψεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά του δικτύου στο προηγούμενο σημείο κορυφής. Όμως, σύμφωνα με στοιχεία του CNBC, κανείς δεν πίστευε ότι το δίκτυο εξόρυξης bitcoin δίκτυο θα ανακάμψει μέχρι το τέλος του έτους.
Ο εξορύκτης και μηχανικός bitcoin από το Τέξας, Μάρσαλ Λονγκ – ο οποίος είναι ο επικεφαλής ψηφιακής αρχιτεκτονικής στην Rhodium Enterprises, μια πλήρως ενσωματωμένη εταιρεία εξόρυξης bitcoin που χρησιμοποιεί υποδομή υγρής ψύξης – δήλωσε στο CNBC ότι έμεινε λίγο έκπληκτος από τον ρυθμό ανάκαμψής του δικτύου bitcoin.
«Σκέφτηκα ότι θα βρεθούμε σε αυτό το σημείο κάποια στιγμή στα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου», είπε. Άλλοι πίστευαν ότι θα χρειαζόταν ακόμη περισσότερο καιρό, από έξι μήνες ως έναν χρόνο παραπάνω από όσο προέβλεπε ο Λονγκ.
Σύμφωνα με τον Ζανγκ, η ταχεία ανάκαμψη του δικτύου bitcoin προέκυψε επειδή οι ΗΠΑ έθεσαν τις βάσεις για να γίνουν μια νέα Μέκκα της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Ο Ζανγκ λέει ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει «τεράστια όρεξη για ανάπτυξη, δημιουργία υποδομών και αξιοποίηση λανθάνουσας ισχύος».
Οι εταιρείες στις ΗΠΑ ενισχύουν αθόρυβα την ικανότητα φιλοξενίας τους εδώ και χρόνια, στοιχηματίζοντας ότι εάν υπήρχε η κατάλληλη υποδομή, οι εξορύκτες bitcoin θα δημιουργούσαν βάσεις στις ΗΠΑ όταν ήταν η κατάλληλη στιγμή.
Όταν το bitcoin κατέρρευσε στα τέλη του 2017 και η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων εισήλθε σε μια πολυετή αδράνεια, δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση για μεγάλες εξορυκτικές «φάρμες» bitcoin. Οι επιχειρήσεις εξόρυξης των ΗΠΑ είδαν την κατάσταση και άδραξαν την ευκαιρία να αναπτύξουν φτηνά ένα οικοσύστημα εξόρυξης στις ΗΠΑ.
Οι μεγάλες εταιρείες εξόρυξης, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, μπόρεσαν να αντλήσουν κεφάλαια για να κάνουν μεγάλες αγορές», δήλωσε ο Μάικ Κολάϊερ, Διευθύνων Σύμβουλος της Foundry.
Ο ιδρυτής της Core Scientific, Ντάριν Φάϊνστάϊν, συμφωνεί ότι υπήρξε μια σοβαρή ανάπτυξη της υποδομής εξόρυξης στην Αμερική. «Παρατηρήσαμε μια τεράστια άνοδο στις εξορυκτικές δραστηριότητες που θέλουν να μετεγκατασταθούν στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις ΗΠΑ», είπε.
Εταιρείες όπως η Core Scientific συνέχισαν να δημιουργούν χώρο φιλοξενίας καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου αδράνειας από το 2017 ως πρόσφατα, ώστε να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σύνδεσης νέου εξοπλισμού στο υπάρχον δίκτυο.
Ο Άλεξ Μπράμμερ της Luxor Mining, μιας «δεξαμενής κρυπτονομισμάτων» που δημιουργήθηκε για αναβαθμισμένους εξορύκτες, επισημαίνει ότι οι ώριμες κεφαλαιαγορές και τα χρηματοοικονομικά μέσα γύρω από τη βιομηχανία εξόρυξης έπαιξαν επίσης μεγάλο ρόλο στη γρήγορη άνοδο του κλάδου στις ΗΠΑ.
Ο Μπράμμερ λέει ότι πολλοί αμερικανικοί φορείς εκμετάλλευσης μπόρεσαν να αρχίσουν να επεκτείνονται γρήγορα όταν εξασφάλισαν χρηματοδότηση, αξιοποιώντας ένα πολυετές ιστορικό κερδοφορίας, αλλά και υπάρχον κεφάλαιο ως εγγύηση.
Ο Covid έπαιξε ρόλο
Αν και η παγκόσμια πανδημία έκλεισε μεγάλα τμήματα της οικονομίας, τα χρήματα από τις κρατικές ενισχύσεις αποδείχθηκαν ευεργετικά για τις εταιρείες εξόρυξης των ΗΠΑ.
«Όλα τα χρήματα που τυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σήμαιναν ότι χρειαζόταν να διατεθεί περισσότερο κεφάλαιο», εξήγησε ο Αρβανάγκι.
«Οι άνθρωποι έψαχναν μέρη για να αποταμιεύσουν τα μετρητά τους. Η όρεξη για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Πολλά από αυτά πιθανότατα βρήκαν τον δρόμο τους σε δραστηριότητες εξόρυξης bitcoin σε μέρη εκτός Κίνας», συνέχισε ο Αρβανάγκι.
Αυτό το στοίχημα απέδωσε. Τα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δείχνουν ότι οι ΗΠΑ είναι πλέον ο νούμερο ένα προορισμός για τους εξορύκτες bitcoin, επισκιάζοντας την Κίνα για πρώτη φορά.
Αλλά η εικόνα μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο φαίνεται
Σύμφωνα με πολλές πηγές, πολλοί εξορύκτες που δεν είχαν τους πόρους για να μετεγκατασταθούν παρέμειναν στην Κίνα, μεταφέροντας τις δραστηριότητές τους
«υπόγεια». Κάποιοι πήγαν «κάτω από τα ραντάρ», αντλώντας ενέργεια απευθείας από πηγές όπως τα υδροηλεκτρικά φράγματα, στη νότια επαρχία Σιτσουάν. Άλλοι χώρισαν τις εξορυκτικές τους δραστηριότητες σε πολύ μικρότερες φάρμες σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε οι αρχές να ήταν λιγότερο πιθανό να τις πάρουν είδηση.
Όποια και αν είναι η αιτία πίσω από την ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη του bitcoin, ο εξορύκτης bitcoin Αλεχάντρο ντε λα Τόρρε – ο οποίος έχει περάσει χρόνια εξορύσσοντας κρυπτονομίσματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και πιο πρόσφατα στο Ώστιν του Τέξας – είπε στο CNBC ότι το μεγαλύτερο μάθημα εδώ είναι η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας εξορυκτικής βιομηχανίας.
«Είμαι βέβαιος ότι τυχόν μη προβλεπόμενα και ακραία συμβάντα που μπορεί να εμφανιστούν στην εξόρυξη bitcoin στο μέλλον θα την επηρεάσουν επιδερμικά», δήλωσε ο ντε λα Τόρρε.