Ο Κερκ εξορύσσει bitcoin στην κινεζική επαρχία Σιτσουάν, ελπίζοντας καθημερινά ότι δεν θα τον πιάσουν οι αρχές.
Όπως διάφοροι εξορύκτες κρυπτονομισμάτων που έχουν περάσει στην παρανομία από τότε που το Πεκίνο κατέστρεψε την επιχείρηση τους μέσα στο τρέχον έτος, ο Κερκ - που ζήτησε στο CNBC όπου δίνει συνέντευξη, να αναφέρεται μόνο με το ψευδώνυμό του για λόγους ασφαλείας- γίνεται εφευρετικός για να αποφύγει τον εντοπισμό.
Ο Κερκ έχει συνδέσει τον εξοπλισμό του για εξόρυξη σε διάφορους ιστότοπους, προκειμένου να μην ξεχωρίζει καμία λειτουργία στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Επιπλέον, έχει πάει «κάτω από τα ραντάρ», αντλώντας ηλεκτρική ενέργεια άμεσα από μικρές πηγές ενέργειας που δεν είναι συνδεδεμένες με το μεγαλύτερο δίκτυο, όπως είναι τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Έχει λάβει, επίσης, μέτρα για να κρύψει το γεωγραφικό ψηφιακό του αποτύπωμα.
Ο Κερκ λέει στο CNBC ότι έχει συνηθίσει να ξεπερνά τα εμπόδια εφόσον έχει επιλέξει να εργάζεται σε μια επιχείρηση στην Κίνα, ωστόσο οι τελευταίοι έξι μήνες έχουν στην πραγματικότητα αυξήσει τα διακυβεύματα γι’ αυτόν
«Δεν ξέρουμε ποτέ σε ποιο βαθμό η κυβέρνησή μας θα προσπαθήσει να μας πατάξει… να μας εξαφανίσει», δήλωσε ο Κερκ.
Ο Κερκ δεν είναι μόνος.
Παρόλο που το Πεκίνο απαγόρευσε πρώτη φορά την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων τον Μάιο και στη συνέχεια επέμεινε στην απαγόρευση εξόρυξης τον Σεπτέμβριο και για άλλη μια φορά τον Νοέμβριο, ορισμένες πηγές ενημερώνουν το CNBC ότι το 20% όλων των εξορύξεων bitcoin στον κόσμο παραμένουν στην Κίνα. Αυτό είναι πολύ μακριά από το υψηλό σημείο που είχε φτάσει, στο 65% έως 75% της παγκόσμιας αγοράς, αλλά είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο από την επίσημη εκτίμηση από το Πανεπιστήμιο του Cambridge που τοποθετεί το σημερινό μερίδιο της Κίνας στο 0%.
Τα δεδομένα από την κινεζική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Qihoo 360 δείχνουν ότι η «υπόγεια» εξόρυξη κρυπτονομισμάτων φαίνεται να είναι ζωντανή και ακμάζουσα στην Κίνα. Σε μια έκθεση τον Νοέμβριο, η ομάδα ανάλυσης υπολόγισε ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο 109.000 ενεργητικές διευθύνσεις IP εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στην Κίνα κάθε μέρα. Οι περισσότερες από αυτές τις διευθύνσεις, σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκονται στις επαρχίες Γκουανγκντόνγκ, Ζιανγκσού, Ζεγιάνγκ και Σαντόνγκ.
Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων έχει επιβιώσει στην Κίνα κατά το ήμισυ, ως αποτέλεσμα του ότι πολλοί εξορύκτες δεν έβλεπαν θετικά αν το Πεκίνο πραγματικά θεωρούσε κρίσιμη την απαγόρευση.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα επιτεθεί στα ψηφιακά νομίσματα, ωστόσο κάθε φορά, μετά το κάθε χτύπημα, οι αρχές ηρεμούσαν. Η ανακοίνωση του κινέζικου κράτους αυτή την άνοιξη ότι μπορεί να πατάξει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων συνδυάστηκε με την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μια εποχή αυξημένης πίεσης προς τους νομοθέτες για να επιδείξουν πυγμή. Ορισμένοι εξορύκτες - ιδιαίτερα μικρού μεγέθους χειριστές που δεν είχαν τα περιουσιακά στοιχεία ή τις διασυνδέσεις για μεταναστεύουν στο εξωτερικό - θεώρησαν ότι ο λόγος της κυβέρνησης γύρω από τα κρυπτονομίσματα ήταν λεονταρισμοί, προκειμένου να βγουν offline, να περάσουν απαρατήρητοι για λίγες μόνο εβδομάδες, μετά τις οποίες να ξαναμπούν online λαμβάνοντας μόνο μερικές πρόσθετες προφυλάξεις σε σχέση με πριν.
Αλλά αυτή η καταστολή κρυπτονομισμάτων φαίνεται να είναι τελείως διαφορετική για μερικές μόνο μαζικές αιτίες.
Πρώτον, η Κίνα έχει σημαντικές ελλείψεις ενέργειας, μια χρήσιμη πηγή σημαντική για τη μέθοδο εξόρυξης bitcoin. Το κράτος αντιμετώπισε τη χειρότερη έλλειψη ενέργειας της τελευταίας δεκαετίας, που ακολούθησε σημαντικές περικοπές ενέργειας, ειδικά στη βιομηχανία.
Επιπλέον, το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ανταποκρίνεται καλύτερα στους επιθετικούς τοπικούς περιβαλλοντικούς στόχους του, επειδή ωθεί να γίνει πραγματικότητα η ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060. Τον Νοέμβριο, η εκπρόσωπος των αρχών Μενγκ Γουέι επέκρινε την εξόρυξη bitcoin, αποκαλώντας την «εξαιρετικά επιβλαβή» παρακολούθηση και υπόσχεται αυστηρότερα μέτρα επιβολής.
Υπάρχουν διαφαινόμενοι ανταγωνιστές εξίσου για τα κρυπτονομίσματα, όπως το ψηφιακό γιουάν,. Το κινέζικο κράτος δοκιμάζει το προσωπικό του κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και το ψηφιακό ξένο νόμισμα, το οποίο μπορεί να δώσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση υψηλότερη ενέργεια για τον εντοπισμό των δαπανών σε πραγματικό χρόνο. Το να γίνουν πιο ανθεκτικές οι συναλλαγές σε ανταγωνιστικά κρυπτονομίσματα μπορεί κάλλιστα να είναι το ήμισυ ενός μεγαλύτερου σχεδίου για να διασφαλιστεί η υιοθέτηση αυτού του νέου κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ψηφιακών ξένων νομισμάτων, σύμφωνα με τον Φρεντ Θίελ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Marathon Digital και μέλος του ΔΣ της Bitcoin Mining.
«Η κυβέρνηση της Κίνας κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα θα εξαφανιστούν από τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά συστήματα και την οικονομία», υποστήριξε ο Θίελ. «Μέρος αυτού είναι να διασφαλιστεί η υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας και μέρος αυτού είναι πιθανότατα να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες χρηματοοικονομικής εποπτείας μπορούν να παρακολουθούν όλη την οικονομική δραστηριότητα».
Όποιο κι αν είναι το κίνητρο, η αυξανόμενη εχθρότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τις προσπάθειες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα είναι προφανής.
Στις επαρχίες Ζεντζιάνγκ, Τζιανξί, Χεμπέι και στο εσωτερικό της Μογγολίας, για παράδειγμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει λάβει διάφορα μέτρα, όπως το να ζητά από τους γηγενείς αξιωματικούς να κάνουν τους δικούς τους ελέγχους αυτοσυμμόρφωσης, να ελέγχουν τις διευθύνσεις IP για παράνομη εξόρυξη. επιδρομές σε παράνομα ορυχεία κρυπτογράφησης και σύλληψη και απέλαση μελών ύποπτων για συνεργασία σε προγράμματα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.
Οι αρχές μοιάζουν να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εξόρυξη που λαμβάνει χώρα σε ομαδικές εγκαταστάσεις και κολέγια, όπου το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας συνήθως κοστίζει χαμηλότερα από το τέλος λειτουργίας. Τον Νοέμβριο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποσχέθηκε να αυξήσει το κόστος ενέργειας για τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ενέργεια για την υποστήριξη της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων
Επιπλέον, οι αρχές αποκλείουν τις κρατικές εταιρείες που συνεργάζονται στο εμπόριο κρυπτονομισμάτων.
Αυτή την εβδομάδα, η Κεντρική Επιτροπή για την Επιθεώρηση της Πειθαρχίας της Κίνας, η επιθεώρηση της χώρας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δήλωσε ότι είχε αναγνωρίσει δεκάδες κρατικές οντότητες στην ιαπωνική επαρχία Ζεντζιάνγκ που χρησιμοποιούν δημόσια περιουσιακά στοιχεία για την εξόρυξη δώδεκα κρυπτονομισμάτων, μεταξύ των οποίων bitcoin, ethereum, litecoin και monero. Από τα σχεδόν 50 άτομα που έχουν τιμωρηθεί, τα 21 εργάζονταν σε κρατικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Στην παραλιακή περιοχή του Τζιανγκσού, ο επιτηρητής επικοινωνίας για την επαρχία ανακάλυψε ότι το 21% των διευθύνσεων IP που συνεργάζονται στην εξόρυξη κρυπτογράφησης προέρχονται από κρατικές εγκαταστάσεις.
Περνώντας στην παρανομία
Παρά τις σημαντικές και αυξανόμενες προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εξαλείψει όλους τους εξορύκτες κρυπτογράφησης, πολλοί, όπως ο Κερκ, έχουν ανακαλύψει μεθόδους για να επιβιώσουν χωρίς να ανιχνευθούν.
Όταν η Κίνα ξεκίνησε την κατάργηση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων τον Μάιο, πολλές από τις επιχειρήσεις χάλασαν σχεδόν σε μια μέρα, καθώς οι ανθρακωρύχοι περίμεναν να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός.
Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, υπάρχουν πολλά άτομα στην αγορά παράνομης εξόρυξης κρυπτονομισμάτων της Κίνας, μερικά από τα οποία έχουν συνεργάζονται στην Κίνα και άλλα που έχουν άμεσα δεδομένα για το πώς αυτές οι λειτουργίες ζουν κάτω από τον συνεχώς αυξανόμενο έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών.
Οι μεγαλύτεροι παίκτες των εξορύξεων, που είχαν ήδη διασυνδέσεις στο εξωτερικό και χρήματα για να περισσέψουν, απέκτησαν γρήγορα. Πολλοί έστειλαν τον εξοπλισμό τους και μετέφεραν τις ομάδες τους στο Καζακστάν, στις ΗΠΑ και σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο με χαμηλού κόστους ενέργεια και δυνατότητα φιλοξενίας στο διαδίκτυο.
Μερικοί που χτυπήθηκαν άσχημα από το κράτος, άφησαν τον εξοπλισμό τους σε αποθήκες στην Ασία και κατευθύνθηκαν σε πιο ευμενή περιβάλλοντα με άδεια χέρια, ως εναλλακτική εισαγωγή παραγγελιών για τα μηχανήματα τελευταίας γενιάς που θα παραδοθούν στα νέα τους σπίτια στο εξωτερικό.
Ωστόσο, οι μικρότεροι εξορύκτες με περιορισμένα κέρδη μίας χρήσης και λιγότερες παγκόσμιες συνδέσεις ανακάλυψαν ότι ήταν εξαντλητική η μετεγκατάσταση λόγω των περιορισμών ταξιδιών που σχετίζονται με την πανδημία, η συμφόρηση της αλυσίδας και της παράδοσης και οι αντίξοες μάχες στο εμπόριο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Η πώληση εξοπλισμού δεν ήταν τόσο αποτελεσματική, επειδή η πλημμύρα αποθεμάτων στην αγορά μεταπώλησης διέλυσε τη διαρκή χρέωση για τις εγκαταστάσεις εξόρυξης.
Οι μεσαίου μεγέθους εξορύκτες έχουν «κολλήσει 100%» σε αυτή την καταστολή των 12 μηνών, όπως αναφέρει το δίκτυο CNBC. Δεν μπορούσαν να πουλήσουν τον εξοπλισμό τους για να ανακτήσουν τις απώλειές τους, ούτε μπορούν να εξορύξουν με πλήρη ικανότητα για άλλη μια φορά, καθώς το ηλεκτρικό τους αποτύπωμα είναι απλό στην επιλογή.
Αλλά για τα μικρότερα ορυχεία, όπως αυτά που τρέχει ο Κερκ, ήταν πιο απλό να πετάξουν κάτω από το ραντάρ. Κάποιοι χώρισαν τις εξορυκτικές τους δραστηριότητες σε μια σειρά από «φάρμες εξόρυξης» σε ολόκληρη τη χώρα που οι αρχές ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να ανακαλύψουν. Άλλοι χρησιμοποίησαν μικρές, ανεξάρτητες πηγές ενέργειας, όπως μικροσκοπικά φράγματα σε αγροτικές περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένα με το κύριο ηλεκτρικό δίκτυο.
«Η εξόρυξη δεν είναι πλέον μια μεγάλη επιχείρηση», δήλωσε ένας εξορύκτης bitcoin που έχει περάσει χρόνια κόβοντας κρυπτονομίσματα παντού στον κόσμο, μαζί με την Κίνα, και ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος για την προστασία του από τις αρχές. Αντίθετα, η εξόρυξη έχει αποκτήσει μια επιπλέον αποσπασματική λειτουργία, με «μερικές χιλιάδες εξορύκτες από δω κι από κει»
«Μοιάζει περισσότερο με ένα είδος βοήθειας για να βγάλεις χρήματα για να βοηθήσεις να μετακινηθούν οι ανθρακωρύχοι έξω από τη χώρα».
Λειτουργώντας ένα παράνομο ορυχείο κρυπτονομισμάτων
Ο Κερκ – ο οποίος εξορύσσει κρυπτονομίσματα από το 2015 – έχει χίλια συστήματα εξόρυξης που μπορούν να τροφοδοτηθούν από ηλεκτρική ενέργεια δικτύου και άλλα 5 χιλιάδες συστήματα συνδεδεμένα με υδροηλεκτρική ενέργεια, απευθείας από την παροχή, στη νότια επαρχία Σιτσουάν.
Για ένα ολόκληρο μάτσο εξορυκτών που εργάζονται στην ενέργεια του δικτύου, ο Κερκ λέει στο CNBC ότι τους έχει απλώσει σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αποφύγει τον εντοπισμό από τις αρχές.
«Είναι παντού. Δεν θα βρείτε μοτίβο», δήλωσε ο Κερκ για τον εξοπλισμό εξόρυξης ο οποίος έχει συνδεθεί σε βιομηχανικά ίχνη ενέργειας, όπου οι φίλοι του θα τον αφήσουν να πάρει λίγη επιπλέον ενέργεια.
Αυτή είναι πλέον συχνή διαδικασία για πολλούς εξορύκτες, σύμφωνα με τον Μάρσαλ Λονγκ, ο οποίος εξορύσσει κρυπτονομίσματα για πάνω από μια δεκαετία σε τοποθεσίες όπως η Σουηδία, η Ισλανδία και η Κίνα.
«Αντλούν από το δίκτυο και είναι μικρότερης κλίμακας τώρα, επομένως είναι κατακερματισμένα», δήλωσε ο Λονγκ, αναφερόμενος στους πολλούς φίλους του που εξορύσσουν στην Κίνα κάτω από τα ραντάρ. «Συνήθως το κάνουν σε τμήματα των 20 μεγαβάτ ή μικρότερα, οπότε είναι σαν να αγοράζουν το σπίτι τους για να τους επιτρέψουν να εξορύξουν σε μικρή κλίμακα».
Για να το βάλουμε αυτό στο πλαίσιο, το κέντρο του Ντάλας χρησιμοποιεί 200 μεγαβάτ και μόλις η κατασκευή ολοκληρωθεί, το μεγαλύτερο ορυχείο της Αμερικής μπορεί να έχει πλήρη ενεργειακή ικανότητα 750 μεγαβάτ.
Αλλά ο Κερκ λέει ότι το πρόβλημα με αυτό το σύστημα είναι ότι η τιμολόγηση δικτύου είναι «πραγματικά ακριβή». Χρησιμοποιώντας ενεργειακές άδειες εκτός δικτύου για σημαντικά καλύτερα περιθώρια εσόδων και είναι πιο απλό να λειτουργείς με παράνομο τρόπο.
Η περίοδος υψηλής υγρασίας στην Κίνα διαρκεί από τον Μάιο έως τα τέλη του φθινοπώρου και οι βροχοπτώσεις σε επίπεδο μουσώνων ερμηνεύουν την αφθονία της υδροηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποτυπώνεται επιπλέον απλά χωρίς να καταμετράται.
Οι απαγορεύσεις κρυπτονομισμάτων του Πεκίνου έφτασαν εδώ καθώς οι εξορύκτες κατευθύνονται ήδη προς το Σιτσουάν και το Γιουνάν, δύο από τις κύριες επαρχίες για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, λόγω του αποκεντρωμένου πλήθους των 1000 φραγμάτων τους. Σε σύγκριση με τις καλλιέργειες άνθρακα στις βόρειες επαρχίες Σιντζιάνγκ και Μογγολία, οι οποίες έγιναν προμαχώνες της κοινότητας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, αυτά τα φράγματα είναι πολύ λιγότερο ανιχνεύσιμα και πιο ανθεκτικά στον προσδιορισμό - και λόγω αυτού του γεγονότος πολύ λιγότερο υπόλογα στους κανονισμούς λειτουργίας των αρχών.
«Υπάρχουν σίγουρα πολλοί εξορύκτες συνδεδεμένοι σε εκατοντάδες χιλιάδες υδροηλεκτρικά φράγματα εντός του Σιτσουάν», δήλωσε ο Kevin Zhang της εταιρείας ψηφιακών ξένων νομισμάτων Foundry, η οποία βοήθησε να μεταφερθεί εξοπλισμός εξόρυξης άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα στη Βόρεια Αμερική.
Στην περίπτωση του Κερκ, τα περισσότερα συστήματα εξόρυξής του λειτουργούν με υδροηλεκτρική ενέργεια. Έχει δύο μεγάλα «ορυχεία» στο Σιτσουάν. Το ένα είναι 12 μεγαβάτ και το δεύτερο οκτώ μεγαβάτ. Ο Κερκ λέει στο CNBC ότι στην Κίνα, ένα ορυχείο που είναι πάνω από ένα μεγαβάτ σε μια τοποθεσία είναι πλέον αρκετά μεγάλο.