Bitcoin: Ισχυρό rebound άνω των 38.000 δολαρίων μετά από το sell off της Πέμπτης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: Ισχυρό rebound άνω των 38.000 δολαρίων μετά από το sell off της Πέμπτης
Το χθεσινό sell off πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία προκάλεσε και μια –προσωρινή όπως αποδείχτηκε για την Wall Street- κατρακύλα στην αγορά μετοχών. 

Τα κρυπτονομίσματα επιδίδονται σε ισχυρό rebound την Παρασκευή μετά από το sell off της Πέμπτης με την απώλεια περίπου 150 δισ. δολαρίων που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το bitcoin διαπραγματεύεται περίπου 7,47% υψηλότερα στα 38.300 δολάρια την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του Coindesk, ενώ ξεπέρασε τα 39.000 δολάρια τις τελευταίες 24 ώρες, έχοντας πέσει στα 34.338,57 δολάρια την Πέμπτη.

Άλλα crypto, συμπεριλαμβανομένου του ether και του XRP, παρουσιάζουν διψήφια ποσοστιαία κέρδη.

Το χθεσινό sell off πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία προκάλεσε και μια –προσωρινή όπως αποδείχτηκε για την Wall Street- κατρακύλα στην αγορά μετοχών.

Η κίνηση της τιμής του bitcoin έχει πρόσφατα συσχετιστεί στενά με άλλα risk assets όπως οι μετοχές, καθώς εμπλέκονται περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές και έχουν εισέλθει στην αγορά βραχυπρόθεσμοι επενδυτές που διαπραγματεύονται bitcoin με τον ίδιο τρόπο που διαπραγματεύονται μετοχές.

Έτσι, η χθεσινή εκπληκτική ενδοσυνεδριακή αντιστροφή των δεικτών της Wall Street πέρασε και στα κρυπτονομίσματα.

Το short squeeze

Αλλά η μεγάλη ανάκαμψη των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε επίσης να είναι το αποτέλεσμα ενός short squeeze –όταν η έντονη άνοδος «πετά έξω» τους short traders- σύμφωνα με τον Vijay Ayyar, αντιπρόεδρο εταιρικής ανάπτυξης στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Luno.

«Δεδομένης της κατάστασης που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, οι συμμετέχοντες στην αγορά γενικά υποστήριξαν το bitcoin για να το προστατεύσουν από τους πτωτικούς κινδύνους. Αυτή ήταν ουσιαστικά μια αμυντική τοποθέτηση», είπε στο CNBC ο Ayyar.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η χαλάρωση της αγοράς και οι shorts να κλείνουν τις θέσεις τους».

Όταν οι επενδυτές υποχωρούν, ουσιαστικά στοιχηματίζουν στην πτώση της τιμής του κρυπτονομίσματος.

Οι επενδυτές μπορούν να κάνουν short το bitcoin αγοράζοντας ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης που στοιχηματίζει σε χαμηλότερη τιμή του κρυπτονομίσματος από ό,τι στο σημείο όπου διαπραγματεύεται όταν αγοράζουν αυτό το συμβόλαιο. Αυτά συνήθως έχουν ημερομηνία λήξης κατά την οποία πωλούνται.

Επίσης, τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων προσφέρουν στους επενδυτές προϊόντα που τους επιτρέπουν να αγοράζουν bitcoin μέσω συμβολαίων που δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτά ονομάζονται συμβόλαια αορίστου χρόνου.

Ένας επενδυτής που στοιχηματίζει ότι η τιμή του bitcoin θα πέσει θα πουλήσει ένα συμβόλαιο με την ελπίδα ότι όντως θα πέσει ώστε να μπορέσει να το αγοράσει ξανά σε χαμηλότερη τιμή και να κερδίσει τη διαφορά. Εάν η τιμή του συμβολαίου αυξηθεί και μια συναλλαγή κλείσει τη θέση του, τότε πρέπει να αγοράσουν ξανά αυτό το συμβόλαιο σε υψηλότερη τιμή.

Αυτό μπορεί να ωθήσει την τιμή του bitcoin υψηλότερα, με αποτέλεσμα το short squeeze.

Αυτός ο επενδυτής μπορεί επίσης να δανειστεί, ώστε να μην χρειάζεται να βάλει το 100% των χρημάτων που αξίζει το συμβόλαιο. Πρέπει όμως να χρηματοδοτεί συνεχώς τη θέση για να την κρατήσει ανοιχτή με ένα ελάχιστο χρηματικό ποσό. Όταν αυτό το ελάχιστο ποσό δεν μπορεί να καλυφθεί, μια ανταλλαγή μπορεί να κλείσει αυτήν τη θέση. Ή οι επενδυτές μπορεί να κλείσουν οι ίδιοι τις short θέσεις τους.

Ο Ayyar εξήγησε ότι αυτή είναι η βασική κινητήρια δύναμη αυτή τη στιγμή για την αύξηση του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bitcoin: Απώλειες έως και 15% από μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Δεν σταματά η πτώση του bitcoin -Αναλυτές «βλέπουν» τα $30.000 λόγω Ουκρανίας

Bitcoin: Διαλύεται η υπόθεση του «ψηφιακού χρυσού» - Μπαίνει σε «crypto winter»;

gazzetta
gazzetta reader insider insider