Bitcoin: «Κλείνει» το χειρότερο τρίμηνο από το 2011 - Προς στιγμήν έχασε και τα 19.000 δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: «Κλείνει» το χειρότερο τρίμηνο από το 2011 - Προς στιγμήν έχασε και τα 19.000 δολάρια
Σημειώνει μια πτώση της τάξης του 58%, δηλαδή τη μεγαλύτερη από το γ’ τρίμηνο του 2011, όταν το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα βρισκόταν ακόμη στα πρώτα του βήματα.

«Kαθοδόν» για να καταγράψει το χειρότερο τρίμηνο του εδώ και πάνω από μία δεκαετία βρίσκεται το bitcoin καθώς η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες πλήττει τις αγορές, ενώ η κατάρρευση σημαντικών κρυπτονομισμάτων έφερε ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων από τους επενδυτές.

Πρόκειται για μια πτώση της τάξης του 58%, δηλαδή η μεγαλύτερη από το γ’ τρίμηνο του 2011, όταν το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα βρισκόταν ακόμη στα πρώτα του βήματα.

Την Πέμπτη, μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinDesk προς στιγμή το bitcoin έχασε και το όριο των 19.000 δολαρίων, υποχωρώντας 6% στα 18.979 δολάρια ενώ τα πιο ευμετάβλητα altcoin τα πήγαν χειρότερα, με το Avalanche και το Polygon να πέφτουν περίπου 10%.

Επί του παρόντος το bitcoin διαπραγματεύεται στα 19.040 δολάρια, μια πτώση 4,37% από χθες.

Την τελευταία δεκαετία το bitcoin γνώρισε και την εντυπωσιακή άνθηση αλλά και την οδυνηρή πτώση, με την αξία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων να διογκώνεται στα 3 τρισ. δολάρια, ευνοούμενα από την ολοένα μεγαλύτερη αποδοχή από τους θεσμικούς φορείς αλλά και από την κερδοσκοπία για μια σειρά από assets λόγω των τεράστιων όγκων χρήματος που έπεσαν στις αγορές με όχημα τα χαμηλά επιτόκια.

Ωστόσο, με τις απότομες μεταβολές του τελευταίου διαστήματος και την τρέχουσα bear market, πολλές κεντρικές τράπεζες θεωρούν τα crypto πλέον απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ενισχύοντας τον έλεγχο τους.

Συσσωρεύονται τα προβλήματα για τα crypto - Τι λέει η JPMorgan

Τα προβλήματα για την αγορά τις τελευταίες εβδομάδες συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο. Αρχικά, ήταν η κατάρρευση του TerraUSD και του «αδερφού» του Luna, με το stablecoin να χάνει την σταθερή ισοτιμία με το δολάριο, διαγράφοντας σχεδόν αμέσως περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία.

Επιπλέον, αρκετές crypto-«τράπεζες» αναγκάστηκαν να απαγορεύσουν τις αναλήψεις, αφήνοντας τους επενδυτές σε «χλωρό κλαρί».

Ακόμα πιο πρόσφατα, το εξέχον hedge fund των κρυπτονομισμάτων, Three Arrows Capital, διατάχθηκε σε εκκαθάριση μετά από αθέτηση αποπληρωμής δανείων στην Voyager Digital.

Όπως εξηγεί η JPMorgan σε report της, η Three Arrows Capital είχε υπό διαχείριση κρυπτονομίσματα αξίας άνω των 3 δισ. δολαρίων από τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένου του token Luna. Την περασμένη εβδομάδα, αρκετές πιστωτικές εταιρείες κρυπτονομισμάτων έχουν ρευστοποιήσει τις θέσεις του hedge fund. Η 3AC είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους συμμετέχοντες του Grayscale Bitcoin Trust, του μεγαλύτερου εισηγμένου crypto fund, καθώς και επενδυτής σε διάφορες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών DeFi όπως η AAVE.

Η JPMorgan τονίζει ότι όλες αυτές οι διασυνδέσεις καθώς και οι άμεσες και έμμεσες εκθέσεις στην 3ΑC δείχνουν γιατί η κατάρρευσή της αντηχεί σε τόσα πολλά διαφορετικά μέρη του crypto οικοσυστήματος. Επιπλέον, επισημαίνει πως οι miners είναι άλλη μια πηγή άγχους για την αγορά, καθώς οι ίδιοι εξαναγκάζονται σε μαζικό ξεπούλημα των κρυπτονομισμάτων τους για να καλύψουν το αυξημένο κόστος λειτουργιών τους. Το selloff εντάθηκε για τους πιο αδύναμους miners, αυτούς με υψηλότερο κόστος ή υψηλότερη μόχλευση, κατά την διάρκεια του Ιουνίου, και η τράπεζα προβλέπει να συνεχιστεί και το γ' τρίμηνο.

Άλλος ένας παράγοντας που υπογραμμίζει την «δύσκολη» περίοδο που βρίσκεται η αγορά των crypto είναι η συσχέτιση τους με την κίνηση των μετοχών, και συγκεκριμένα με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Οι απώλειες που σημειώνουν οι δείκτες της Wall Street προσθέτουν στην πίεση στα κρυπτονομίσματα, όπως και οι γενικότερες ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό, την επιθετική αύξηση των επιτοκίων, και μια επερχόμενη ύφεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

3AC: Θα αθετήσει δάνεια 675 εκατ. δολαρίων; - Φόβοι για ντόμινο στην αγορά των crypto

Bitcoin: «Παλεύει» με τα 20.000 δολάρια, καθώς συνεχίζονται οι πιέσεις στα crypto

Κρυπτονομίσματα: «Το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και στα 13.000 δολάρια», λέει αναλυτής

gazzetta
gazzetta reader insider insider