Γιατί το bitcoin ανεβαίνει τόσο το 2023;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί το bitcoin ανεβαίνει τόσο το 2023;
To Bitcoin έκανε θετική εκκίνηση στο νέο έτος, με την τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος να έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 26% από τις αρχές Ιανουαρίου.

To Bitcoin έκανε θετική εκκίνηση στο νέο έτος, με την τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος να έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 26% από τις αρχές Ιανουαρίου.

Το Σάββατο, η τιμή του bitcoin ξεπέρασε τα 21.000 δολάρια ανά νόμισμα, για πρώτη φορά από τις 7 Νοεμβρίου. Απέχει, βέβαια, ακόμη πάρα πολύ από το ιστορικό υψηλό των 68.990 δολαρίων που πέτυχε τον Νοέμβριο του 2021. Αλλά έχει δώσει λόγους στους «παίκτες» της αγοράς να είναι κάπως αισιόδοξοι.

Το ράλι από τις αρχές του έτους ακολουθεί έπειτα από ένα ζοφερό 2022, που είδε την βιομηχανία των crypto να πλήττεται από χρεοκοπίες και σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης της FTX, αλλά και από την πτώση της ευρύτερης αγοράς, γεγονός που συνδέθηκε με τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων πίσω από την άνοδο του bitcoin το νέο έτος, όπως η αυξημένη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων, καθώς και οι αγορές από μεγάλους αγοραστές, γνωστούς ως «whales».

Νέα Χρονιά, νέα νομισματική πολιτική;

Ο πληθωρισμός «αποθερμαίνεται» και οι οικονομικοί δείκτες αποκαλύπτουν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Αυτό κάνει τους traders αισιόδοξους πως η Federal Reserve θα μπορούσε να αντιστρέψει, ή τουλάχιστον να χαλαρώσει, τη στρατηγική αύξησης των επιτοκίων.

«Το bitcoin δείχνει να έχει επανασυνδεθεί με τα μακροοικονομικά δεδομένα και οι επενδυτές αφήνουν πίσω τους την κατάρρευση της FTX», σχολιάζει ο Τζέιμς Μπάτερφιλ, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία διαχείρισης ψηφιακών assets, Coinshares. «Τα πιο σημαντικά μάκρο στα οποία εστιάζουν οι επενδυτές είναι ο αδύναμος δείκτης υπηρεσιών PMI και η καθοδική τάση των στοιχείων για την απασχόληση και τους μισθούς. Αυτό, σε συνδυασμό με την πτωτική τάση του πληθωρισμού έχει οδηγήσει σε βελτίωση της εμπιστοσύνης, ενώ έρχεται σε μια περίοδο που οι τιμές του bitcoin... κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Πίσω από το ράλι βρίσκεται η προοπτική μιας πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής λόγω των ασθενέστερων μάκρο και των χαμηλών αποτιμήσεων».

Η Fed αύξησε τα επιτόκια δανεισμού 7 φορές το 2022, δημιουργώντας «αντίθετο άνεμο» για τα πιο επικίνδυνα assets, όπως οι μετοχές -και ειδικότερα οι μετοχές τεχνολογίας. Τον Δεκέμβριο, το επιτόκιο των ομοσποδιακών κεφαλαίων αυξήθηκε στο 4,25%-4,50%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Το bitcoin εγκλωβίστηκε στο «δράμα» γύρω από τα επιτόκια δανεισμού, καθώς γίνεται από τους επενδυτές ολοένα και περισσότερο αντιληπτό ως asset υψηλού κινδύνου.

Οι υποστηρικτές του κρυπτονομίσματος συχνά πρόβαλλαν το bitcoin ως πιθανό asset αντιστάθμισης να αγοράσει κανείς σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού. Ωστόσο, το bitcoin δεν κατάφερε να πετύχει αυτόν τον στόχο το 2022, χάνοντας αντ' αυτού πάνω από το 60% της αξίας του, όσο η Αμερική και άλλες μεγάλες οικονομίες πάλευαν με τα υψηλότερα επιτόκια και το ακριβότερο κόστος ζωής.

Οι «φάλαινες» αγοράζουν bitcoin

Οι μεγαλύτεροι αγοραστές ψηφιακών νομισμάτων, γνωστοί ως «whales», μπορεί να ηγούνται του πρόσφατου ράλι του bitcoin, εκτιμά η Kaiko.

Η εταιρεία δεδομένων crypto γνωστοποίησε με μια σειρά από tweets τη Δευτέρα ότι οι όγκοι συναλλαγών έχουν σκαρφαλώσει από το μέσο επίπεδο των 700 δολαρίων στις 8 Ιανουαρίου, στα 1.100 δολάρια σήμερα στο ανταλλακτήριο Binance, δείχνοντας την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των whales στην αγορά.

Οι whales είναι οι επενδυτές που έχουν συλλέξει μεγάλους όγκους bitcoin. Κάποιοι είναι ιδιώτες, όπως ο CEO της MicroStrategy
CEO Michael Saylor και ο επενδυτής της Silicon Valley Tim Draper. Άλλοι είναι οντότητες όπως οι market makers, που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές στις συναλλαγές ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δανεισμός 2,5 - 3 δισ. τώρα και τα υπόλοιπα μετά την... αναβάθμιση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider