Η ανακοίνωση της έκδοσης δεκαετούς ομολόγου πριν καν κλείσει ο πρώτος μήνας του έτους ήταν κάτι που μπορούσε να περιμένει κανείς, με δεδομένα τα αντανακλαστικά που έχει δείξει ο ΟΔΔΗΧ το 2022.
Το «νέο» ίσως βρίσκεται στο πως η στόχευση της έκδοσης είναι μεγάλη καθώς επιδιώκει να συγκεντρώσει 2,5 – 3 δισ. ευρώ, ανάλογα βέβαια με τη ζήτηση.
Η στόχευση είναι μεγάλη αν συνυπολογίσει κανείς ότι συνολικά στο 2023 έχει προγραμματισμένο δανεισμό μόλις 7 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια επιδιώκει να συγκεντρώσει περί τα 2/5 του συνολικού δανεισμού μέσα στον πρώτο μήνα του χρόνου, γεγονός κάθε άλλο παρά συνηθισμένο.
Τι ακριβώς συμβαίνει για να κινηθεί τόσο απότομα δεδομένων των συνθηκών – συνεχίζεται η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ – ο ΟΔΔΗΧ;
Οι αιτίες αυτής της κίνησης, πέραν των αναγκών που προκύπτουν από τις διαδικασίες ενεργού διαχείρισης του χρέους, έχουν να κάνουν με εγχώριους και διεθνείς «λόγους»:
- Κατ' αρχήν η εγχώρια οικονομία με την είσοδο στο 2023 μπαίνει στον εκλογικό κύκλο και είτε τον Απρίλιο, είτε τον Μάιο, θα γίνουν εκλογές οι οποίες θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα και δεύτερο γύρο. Πράγμα που σημαίνει πως από τον Φεβρουάριο και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού η πολιτική συνιστώσα του οικονομικού περιβάλλοντος χάνει την καταλληλόλητά της για δανεισμό...
- Από τις αρχές του χρόνου στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων κατεβαίνουν οι «ελέφαντες» όπως το ιταλικό ΥΠΟΙΚ που με δημόσιο χρέος πάνω από το 150% του ΑΕΠ θα αρχίσει να ζητάει από τις αγορές εκατοντάδες δισ. ευρώ (400 δισ. ευρώ περίπου συνολική αναχρηματοδότηση χρέους μέσα στο 2023) αυξάνοντας τις πιέσεις για τις αποδόσεις και τα spreads των υπερχρεωμένων – όπως η Ελλάδα – χωρών. Ο ΟΔΔΗΧ «έτρεξε» να προλάβει την αγορά πριν μπει μέσα ο «ελέφαντας»...
- Αυτή την εβδομάδα πρόκειται να γίνουν οι προβλεπόμενες συναντήσεις του ΟΔΔΗΧ με την Fitch (διαδικτυακά) για να ακολουθήσει στο τέλος του μήνα η αξιολόγηση του ελληνικού χρέους. Προφανώς οι εκτιμήσεις του ΟΔΔΗΧ είναι τέτοιες που – γνωρίζοντας καλύτερα από κάθε άλλον - δεν προβλέπει πως η έκδοση του δεκαετούς θα έπρεπε να περιμένει κάποια τόσο ισχυρή βελτίωση της αξιολόγησης που να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμά της. Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος δανεισμού του ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιηθεί μετά την αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης.
- Η ΕΚΤ, όπως όλα δείχνουν από τις τοποθετήσεις των στελεχών της με την είσοδο του 2023, θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων με ρυθμό που θα της επιτρέψει να ενισχύσει σχετικά το ευρώ έναντι του δολαρίου, προκειμένου να περιορίσει και τον εισαγόμενο πληθωρισμό, γεγονός που θα επιδεινώσει τις συνθήκες δανεισμού για τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης, προφανώς μαζί και της Ελλάδας.
Με αυτά τα δεδομένα ο ΟΔΔΗΧ «μαζεύει» το μεγαλύτερο δυνατό ποσό που μπορεί αυτή την εβδομάδα χωρίς να διακινδυνεύσει σοβαρή επιβάρυνση κόστους και πριν οι εσωτερικές πολιτικές και οι εξωτερικές νομισματικές συνθήκες επιδεινωθούν σημαντικά.
Οι «εκπλήξεις» όμως στο πλαίσιο του δανειστικού προγράμματος μέσα στο 2023 εξακολουθούν να είναι ενεργές και αφορούν αφ' ενός στην διατήρηση των πράξεων προεξόφλησης του διακρατικού δανείου (GLF) με σταθερό και προγραμματισμένο ρυθμό και αφ' εταίρου την ενεργοποίηση του κλάδου δανεισμού μέσω του ESG (πράσινης μετάβασης) ο οποίος θα εξακολουθήσει να υποστηρίζεται από το πρόγραμμα επανεπενδύσεων των λήξεων του PEPP από την ΕΚΤ.
Επιπλέον και μετά από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα, αναμένεται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του δημόσιου χρέους, η οποία ενδέχεται να διευκολυνθεί από αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας του ESM και του ρόλου του στην αξιολόγηση των δημοσιονομικών στοιχείων των χωρών μελών της Ευρωζώνης.
Με άλλα λόγια μετά την πρώτη «δόση» δανεισμού αυτή την εβδομάδα, μεγάλο μέρος του προγράμματος δανεισμού του 2023 θα «περιμένει» την πιστοληπτική αναβάθμιση για να ολοκληρωθεί.