Πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία προέκυψαν και χθες για την πορεία της οικονομίας το τελευταίο διάστημα. Αυτή τη φορά μέσα από τον δείκτη του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα. Δείχνουν μεγάλη άνοδο και του γενικού δείκτη αλλά και των επί μέρους κλάδων. Ειδικά της βιομηχανίας και του τουρισμού, αλλά και του λιανεμπορίου ή των κατασκευών. Γενικώς λοιπόν πάμε καλά. Η οικονομία δείχνει γενική τάση ανάκαμψης με βάση τους δείκτες.
Υπάρχουν όπως και κάποια στοιχεία, στις ίδιες μετρήσεις του ΙΟΒΕ για τον μήνα Ιούλιο, που δείχνουν πως η κατάσταση παραμένει και ιδιαίτερα ευμετάβλητη. Ρωτώντας τους καταναλωτές, μετρά επιδείνωση της αντίληψης που αυτοί έχουν για την κατάσταση στην οικονομία και στην "τσέπη" τους. Αποδίδει την επιδείνωση στην μετάλλαξη Δέλτα και στην πρώτη εικόνα που υπήρχε στα μέσα Ιουλίου για την πορεία της. Αλλά και για τον φόβο των πολιτών για έναν πιθανό νέο κύκλο ευρύτερων περιορισμών. Εξηγεί μάλιστα πως η πορεία της πανδημίας θα είναι «βαρόμετρο» όλους τους επόμενους μήνες για την πορεία της οικονομίας. Και συστήνει συνεχή «εγρήγορση».
Το ΙΟΒΕ ουσιαστικά αποτυπώνει στις μετρήσεις του αυτό που ήδη γνωρίζουν οι πολίτες- καταναλωτές. Προφανώς ανησυχούν έχοντας κατά νου τα προηγούμενα κύματα πανδημίας και το τι συνέβη.
Γίνεται και πάλι σαφές πως κάθε υγειονομικό πισωγύρισμα επηρεάζει την πορεία της οικονομίας και – σε έναν βαθμό – την καταναλωτική συμπεριφορά και τη γενικότερη ψυχολογία της αγοράς. Μία ψυχολογία που θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του στοιχήματος της κυβέρνησης για σημαντική ανάκαμψη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 23021 και στις αρχές του 2022.
Δεν πρέπει λοιπόν η πανδημία να λειτουργήσει τροχιοδεικτικά για την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Κατά συνέπεια, πολλά θα κριθούν από τους εμβολιασμούς. Γιατί υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας ανθρώπων που δύσκολα πείθονται. Και το τι θα πράξουν το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει μία πολύ σημαντική παράμετρο για τη συνέχεια, δηλαδή για το αν θα υπάρξει τείχος ανοσίας και πόσο ισχυρό θα είναι.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν που η κυβέρνηση ετοιμάζει σκλήρυνση της στάσης της, διαχωρίζοντας εμβολιασμένους και μη. Καθώς θεωρείται ότι η μη επίτευξη τείχους ανοσίας και η παραμονή της πανδημίας θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υλοποίηση των σχεδίων αναφορικά με την οικονομία, αλλά και για την «ψυχολογία» των πολιτών εν γένει…