Κεντρικά η κυβέρνηση πέτυχε. Οι μεταρρυθμίσεις έγιναν και προεγκρίθηκε η 2η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, λαμβάνοντας μάλιστα εύσημα από τις Βρυξέλλες αφού και πάλι η χώρα βρέθηκε ανάμεσα στις πρώτες ανά την ΕΕ που έχουν τόσο ώριμα σχέδια. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το νέο ΕΣΠΑ αφού μετά την έγκρισή του προχωρούν ταχύτατα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα.
Μόνο που από εδώ και πέρα, για να συνεχισθεί αυτή η ορμή, η «ευθύνη» διαχέεται. Πρέπει ο κάθε φορέας να κάνει τη δουλειά του γιατί η σκυταλοδρομία ξεκίνησε και είναι δύσκολη.
Πλέον πρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά και αυτό προϋποθέτει να γίνουν με ταχύτητα οι προκηρύξεις διαγωνισμών και δράσεων αλλά και να προχωρήσουν γρήγορα οι αξιολογήσεις και οι συμβασιοποιήσεις. Γιατί, ξέρουμε από το παρελθόν, ότι αυτά συνήθως αργούν.
Δεν είναι όμως μόνο η ταχύτητα που παίζει ρόλο. Είναι και η ποιότητα.
Αυτή τη φορά πρέπει τα λεφτά να πιάσουν τόπο. Έχουν προγραμματιστεί να διατεθούν το 2023 11,9 δισ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που «μοιράζει» το ΕΣΠΑ, τα γεωργικά κονδύλια, αλλά και τον Αναπτυξιακό Νόμο (ο οποίος - να μην το ξεχνάμε - είναι εθνικό χρήμα που δεν χρηματοδοτούν οι Βρυξέλλες αλλά οι φόροι που πληρώνουν οι πολίτες για ιδιωτικές επενδύσεις).
Είναι μεγάλη λοιπόν η ανάγκη να ξεκινήσει με ταχύτητα η στήριξη της αγοράς μέσα από επενδυτικές δράσεις (αφού προς το παρόν πρόθεση της ΕΕ είναι τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση να δίνονται με το σταγονόμετρο). Και είναι επίσης ανάγκη αυτή η ταχύτητα να μην οδηγήσει σε «εκπτώσεις», αλλά τα χρήματα να φτάσουν σε αυτούς που πρέπει.
Να σημειωθεί ότι τα χρόνια των μνημονίων το πιο μεγάλο και το πιο εύκολο «θύμα» όταν υπήρχε απαίτηση για μείωση δαπανών ήταν οι δημόσιες επενδύσεις. Και τούτο γιατί ήταν χρήμα που δεν φαινόταν άμεσα στην τσέπη του πολίτη. Έτσι ενώ προηγουμένως ξεπερνούσαν αρκετά τα 10 δισ. ευρώ, κόπηκαν σε κάτω από 6 δισ. ευρώ. Και μετά το 2019 άρχισε η άνοδος.
Άρα, η κρατική μηχανή μπορεί να τα μοιράσει. Υπάρχει σίγουρα η «μνήμη» στους μηχανισμούς των φορέων. Αρκεί να ανατρέξουν σε αυτήν την εμπειρία, αλλά και να πάνε πιο… κάτω. Αυτή τη φορά τα κονδύλια θα πρέπει να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και να βοηθήσουν την Ελλάδα να γλυτώσει από την ύφεση, αλλά και να γυρίσει σελίδα.