Τα δίδυμα ελλείμματα είναι, ακόμη, εδώ  

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Κάποτε μιλάγαμε για δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικά και εξωτερικά) και για τους κίνδυνους που μπορεί να προκαλέσουν στην ελληνική οικονομία. Το «κάποτε» αφορά στα χρόνια της ευμάρειας, που αποδείχθηκε επίπλαστη, στα χρόνια που ετοιμαζόμασταν για το ευρώ και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε λοιπόν κάποιοι χαρακτήριζαν ως «γκρινιάρηδες» ή απαισιόδοξους όσους έκρουαν τον κώδωνα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Μέχρι που οι εν λόγω φόβοι – δυστυχώς - έγιναν πραγματικότητα, με ό,τι ακολούθησε.

Τώρα η εικόνα στην οικονομία βεβαίως δεν είναι η ίδια. Πολλές πληγές έχουν κλείσει, πολλά ανοίγματα διορθώθηκαν. Δημοσιονομικά, η ελληνική οικονομία θα επικυρώσει σε λίγες ημέρες από την ανακοίνωση της Eurostat τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που θα γίνουν  - προσεχώς - ακόμα ισχυρότερα: άνω του 2% του ΑΕΠ σε μόνιμη βάση. Βεβαίως, τα πλεονάσματα είναι τόσο υψηλά (δεσμευτικά για την άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής), γιατί πρέπει να μειωθεί το τεράστιο χρέος που μας «κληρονόμησαν» οι κρίσεις και θα οδηγήσει το καλοκαίρι στον «ορισμό» από τις Βρυξέλες ενός απαρέγκλιτου ορίου στην άνοδο των κρατικών δαπανών.

Στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, το έλλειμμα παραμένει. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στηρίζεται μόνο από την – σημαντική – άνοδο του τουρισμού, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις παραμένουν αναιμικές και χαμηλότερες σε σχέση με το 2022 με εξαιρετικά μικρή συμμετοχή της μεταποίησης, και με νέα «κρούσματα» εξόδου πολυεθνικών. Όσο για το εμπορικό ισοζύγιο, το πρόβλημα και υπήρχε και παραμένει, αφού τα μνημόνια δεν κατάφεραν να αλλάξουν (τουλάχιστον όχι επαρκώς) τη μεταστροφή του ιδιωτικού τομέα από τα μη εμπορεύσιμα στα εμπορεύσιμα αγαθά. Μάλιστα, τώρα που παίρνουν «μπρος» και οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται νέα πίεση για εισαγωγές εξοπλισμού, πρώτων υλών.

Η εικόνα από την ΤτΕ είναι ενδεικτική. Το 2023 οι εξαγωγές μας ήταν 35 δις ευρώ (χωρίς καύσιμα και πλοία) μειωμένες κατά 3% και οι εισαγωγές μας στα 60,4 δις ευρώ κατέγραψαν μείωση κατά 2,7%. Καθώς λοιπόν εισάγουμε πολύ περισσότερα από αυτά που εξάγουμε η μικρή μείωση εισαγωγών οδήγησε σε μείωση κατά 2,3% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (στα 25,4 δις ευρώ). Να σημειωθεί πως το εμπορικό μας έλλειμμα είναι το 2ο πιο μεγάλο σε απόλυτες τιμές στην ΕΕ μετά από αυτό της Γαλλίας (που βεβαίως έχει πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ). Ο τουρισμός βοήθησε με άνοδο εισπράξεων κατά 16,5% στα 20,6 δις ευρώ. Άλλοι τομείς όμως επιδεινώθηκαν με πιο κομβικό στοιχείο τις ροές των άμεσων ξένων επενδύσεων που περιορίσθηκαν σε 4,6 δις ευρώ (μείωση κατά 38,9% σε σχέση με το 2022). Να πούμε επίσης πως το έτος «ρεκόρ» 2022 των 7,9 δις ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων, μόνο τα 1,5 δις ευρώ ήταν προς την μεταποίηση και όλα τα προηγούμενα χρόνια ο εν λόγω τομέας δεν προσέλκυε ούτε ένα δις. Τον Ιανουάριο είχαμε διψήφια πτώση εξαγωγών και 376 εκατ ευρώ ροή άμεσων ξένων επενδύσεων. Αρα το πρόβλημα συνεχίζεται.

Το ζήτημα είναι πως το 2024 αλλά και τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία πρέπει να μάθει να πορεύεται σε ένα σκηνικό δυσμενών διεθνών οικονομικών και γεωπολιτικών δεδομένων που θα προκαλούν πρόσθετη πίεση και σε άλλα πεδία που μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον «ανοίγματα» στην οικονομία. Ενδεικτικά στο χρηματοπιστωτικό τομέα – στον οποίο έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος για την απομείωση των κόκκινων δανείων - το υψηλό κόστος δανεισμού ηχεί καμπανάκια σε όλα τα κράτη. Επίσης,  η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί το κύριο πρόβλημα όχι μόνο για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις με νέες κρίσεις τιμών να είναι στον «ορίζοντα». Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα αυξάνεται τους τελευταίους μήνες ταχύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, οι τιμές αγοράς και ενοικίασης κατοικίας συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και τούτο όταν ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτή – παρά τις διαδοχικές αυξήσεις μισθών -  η επαναφορά των εισοδημάτων των εργαζομένων στα προ κρίσεων επίπεδα.

Με άλλα λόγια, διαβαίνουμε μία δύσκολη συγκυρία διεθνώς αλλά και εγχωρίως. Έτσι, οι ευαλωτότητες, τα «ανοίγματα» που συνεχίζουν να υπάρχουν, θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή και φροντίδα για να συγκρατηθούν και για να συρρικνωθούν σε συνθήκες χαμηλότερης ανάπτυξης, μικρότερης ευχέρειας άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής και πιο έντονης πλέον πολιτικής αντιπαράθεσης εν όψει των «τεταμένων» όπως όλα δείχνουν επερχόμενων Ευρωεκλογών.

Όλες οι ειδήσεις

13:51

Γάζα: Σφοδρές μάχες IDF - Χαμάς στο βόρειο τμήμα

13:44

Θεσσαλονίκη: Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης από 20/5 μπαίνει ο ΟΑΣΘ

13:34

«Ταύροι» για τη μετοχή της Eurobank οι αναλυτές μετά το Q1

13:29

Μητσοτάκης: Αν η νέα ηγεσία της Β. Μακεδονίας δεν σεβαστεί τη Συμφωνία, ο δρόμος προς την ΕΕ θα παραμείνει κλειστός

13:23

Σκέρτσος: Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν για την ακρίβεια των πολυεθνικών

13:14

ΕΕΔΑΔΠ: Στα 1,2 δισ. ευρώ οι διμερείς ρυθμίσεις δανείων το α' τρίμηνο του 2024

13:08

Χρ. Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Τον Ιούνιο η απόφαση για τα μερίσματα του 2024

13:04

Μητσοτάκης: Επανάσταση στην Παιδεία το ψηφιακό σχολείο

12:53

Ισραήλ: Βαθιά ρήγματα στην κυβέρνηση Νετανιάχου για τον χωρίς στρατηγική πόλεμο στην Γάζα

12:39

Ενώπιον της ανακρίτριας ο δράστης της δολοφονίας της 40χρονης στο Μενίδι

12:36

Βόρεια Κορέα: Eκτόξευσε πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς

12:31

Ινδία: Η αύξηση του εμπορίου με τη Ρωσία δεν είναι «προσωρινό φαινόμενο»

12:24

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε τροχιά ανόδου η Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση

12:23

Τουρκία: Σε προχωρημένες συνομιλίες με τις κινεζικές BYD, Chery για εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων

12:10

ΟΑΣΑ: Αναβαθμίζει το δίκτυο νυχτερινών λεωφορειακών γραμμών για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού

12:04

Στην Ελλάδα ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ τη Δευτέρα- Συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη

11:58

Βόζεμπεργκ: Η Ευρώπη βάζει τέλος στη βία κατά των γυναικών

11:57

Νεότερα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Τι μπορούν να κάνουν για εθισμούς, χρόνια νεφρική νόσο, Alzheimer, Parkinson και άλλα νοσήματα 

11:52

Γάζα: Τα πρώτα φορτηγά με βοήθεια έφτασαν στον θύλακα μέσω της προσωρινής προβλήτας

11:47

Υγεία: Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν πέντε χρόνια έως το 2050

11:41

Sobi για πρώτο τρίμηνο του 2024: Δυναμικές πωλήσεις που αντανακλούν την ισχύ του εταιρικού χαρτοφυλακίου

11:34

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Πληρωμή 5,68 εκατ. ευρώ σε 1.686 δικαιούχους

11:28

Μπούχ (SSM): Αντιμέτωπες με νέους κινδύνους οι ευρωπαϊκές τράπεζες

11:19

Η αήττητη Λεβερκούζεν και η ενωμένη μοίρα της με την Μπάγερ

11:12

Χατζηδάκης: Δεν παίζουμε με τις φορολογικές δηλώσεις - Μήπως το πρόβλημα είναι ότι λιγότεροι φορολογούμενοι θα προσφύγουν φέτος στους λογιστές;

11:11

Alpha Bank: Μετασχηματισμός με επενδύσεις σε τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό

10:44

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

10:26

Σταϊκούρας: Τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους της Πρωτεύουσας

10:18

Γεραπετρίτης: Εκτιμώ θα υπάρξει επαναξιολόγηση εκ μέρους της Τουρκίας για τη Μονή της Χώρας

10:12

Όρμπαν: Ο Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου

gazzetta
gazzetta reader insider insider