Οι καλές ειδήσεις συνεχίζονται στο εγχώριο οικονομικό πεδίο, σε αντίθεση μάλιστα με τους «τριγμούς» που κυριαρχούν στα άλλα κράτη. Ανθεκτικά πλεονάσματα και ταχύτατη αποκλιμάκωση του χρέους όταν 11 χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν υπερβολικά ελλείμματα και η συζήτηση για νέα κρίση χρέους «φουντώνει», ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ πολύ πιο υψηλός από αυτόν της ΕΕ, αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από τις αγορές, ισχυρό οικονομικό κλίμα όταν στην ΕΕ δέχεται πλήγμα, είναι κάποια από στοιχεία που διαμορφώνουν την εικόνα της πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Είμαστε σε καλή τροχιά, το λένε οι θεσμοί, το δείχνουν οι αριθμοί, η οικονομία προχωρά και είναι ανθεκτική. Αλλά. Το «αλλά» έχει να κάνει με το γεγονός πως οι συνθήκες είναι δύσκολες. Δύσκολες κυρίως διεθνώς λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων, των μεγάλων ασαφειών και της οξύτερης (από το αναμενόμενο) επίπτωσης του κόστους δανεισμού και της πληθωριστικής κρίσης στις οικονομίες της ΕΕ.
Δύσκολες είναι οι συνθήκες όμως και εγχωρίως γιατί, όσο και να έχουμε προχωρήσει, όση πρόοδος και να υπάρχει, παραμένουν μεταρρυθμιστικά και δημοσιονομικά «βαρίδια» από τα οποία πρέπει να απαλλαγούμε, αλλά και απώλειες σε όρους εισοδημάτων, απασχόλησης και επενδύσεων που προκλήθηκαν τη δεκαετία της κρίσης (ή προϋπήρχαν) και δεν τις έχουμε καλύψει ακόμη πλήρως. Δεν βοηθά άλλωστε και η πληθωριστική κρίση.
Η «Ανάσταση» λοιπόν πρέπει να έρθει και στην πραγματική οικονομία και τούτο δεν θα είναι εύκολο. Πρώτα απ' όλα πρέπει να διασφαλισθεί πως δεν θα γίνει πισωγύρισμα. Είναι σαφές από τους νέους κανόνες της ΕΕ πως η δημοσιονομική πορεία θα είναι γραμμένη στην «πέτρα» και περιθώρια νέων παροχών δεν θα υπάρχουν, τουλάχιστο όχι φέτος, τουλάχιστον όχι πριν ξεκαθαρίσει και η ΕΕ τι ακριβώς πολιτική θα ακολουθήσει, πριν ανοίξει δηλαδή τα «χαρτιά» της τον Ιούλιο-Ιούλιο ή και αργότερα. Αυτό σημαίνει πως προς το παρόν ελπίδες για μία ηχηρή μείωση φόρων και εισφορών (που ζητά διαρκώς η αγορά) δεν μπορούν να έχουν βάση αν δεν βρεθούν νέες πηγές «δικών μας» εσόδων: είτε φορολογικών (πχ από τη φοροδιαφυγή) είτε από ισχυρή ανάπτυξη.
Δεν έχει έρθει λοιπόν ακόμη η «Ανάσταση» για την πραγματική οικονομία. Θέλει χρόνο, κόπο και μεγάλη προσοχή και προσπάθεια. Από όλους.