Λειψυδρία: Ένα SOS που εκπέμπεται χρόνια - Η διπλή πρόκληση εντός και εκτός συνόρων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Όταν λέγαμε κλιματική κρίση πρώτα έρχονταν στο μυαλό το ενεργειακό μέτωπο που ακόμη μαίνεται (όπως φαίνεται και από τους λογαριασμούς ρεύματος) αλλά και οι φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες και τα πολλά άλλα δεινά που γίνονται όλο και πιο έντονα και επικίνδυνα). Τα παραπάνω μέτωπα έρχονται ακόμη πρώτα ως προτεραιότητα όχι μόνο στην σκέψη αλλά και στην «τσέπη» της ΕΕ, στον κουμπαρά των κονδυλίων που διανέμει (πχ ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης). Και τούτο γιατί προφανώς χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, αλλά και γιατί αφορούν στο σύνολο των κρατών της ΕΕ.

Ωστόσο, ένα άλλο οξύτατο μέτωπο της κλιματικής κρίσης, που επίσης έχει φτάσει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, είναι αυτό της λειψυδρίας. Είναι μάλιστα ένα μέτωπο με πολλαπλή σημασία αφού είναι μία δυνάμει αιτία των παραπάνω  φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές), αλλά και έχει άμεση σχέση με την ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ. Καθιστά εξαιρετικά φλέγον το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. 

Προς το παρόν όμως τα σήματα κινδύνου για λειψυδρία είναι ορατά κυρίως στον Νότο της ΕΕ. Οι κραυγές αγωνίας από τις περιοχές και από τους κλάδους που ήδη πλήττονται μεταφέρουν ένα πρόβλημα που έβραζε εδώ και χρόνια, στην Ελλάδα και σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.

Τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν πως η λειψυδρία είναι πιο συχνή στη Νότια Ευρώπη, όπου περίπου το 30% του πληθυσμού της ζει σε περιοχές με μόνιμο πρόβλημα και το 70% του πληθυσμού ζει σε περιοχές με εποχικές πιέσεις κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών ου καλοκαιριού. Το πιο μεγάλο πρόβλημα το έχει η Κύπρος, μετά η Μάλτα και μετά η Ελλάδα….

Τα παραπάνω στοιχεία είναι από την φετινή Έκθεση Συνοχής της ΕΕ, αλλά αποτυπώνουν τα δεδομένα του 2019. Το πρόβλημα λοιπόν είναι γνωστό, το σήμα κινδύνου εκπέμπεται εδώ και χρόνια και η Ελλάδα το «παλεύει» με τα κονδύλια που της δίνουν. Η κατανομή στον τομέα «ύδατα» δεν είναι πλουσιοπάροχη, αφού είπαμε η ΕΕ δίνει έμφαση κυρίως στην ενέργεια όταν μιλά για κλιματική κρίση/μετάβαση.

Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει, τα λεφτά που της δίνουν, αφενός να τα αξιοποιήσει πλήρως (κάτι που είναι από μόνο του ένα μεγάλο στοίχημα γιατί πολλά πρέπει να διατεθούν από τις περιφέρειες και από τους αρμόδιους φορείς) και αφετέρου να διεκδικήσει επιπλέον χρηματοδότηση, δηλαδή πρόσθετα κονδύλια από την ΕΕ. Γιατί τα λεφτά δεν φτάνουν να καλύψουν τις πολύ μεγάλες ανάγκες.

Ποια είναι η εθνική στρατηγική; Στα έγγραφα για τον σχεδιασμό για το ΕΣΠΑ που τώρα τρέχει αναφέρεται ενδεικτικά για το πρόβλημα πως «στον τομέα των της διαχείρισης των υδάτινων πόρων «παρατηρούνται υψηλά ποσοστά διαρροών των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης, απαιτούνται επενδύσεις και δράσεις διαχείρισης για την πλήρη εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών. Απαιτείται επίσης η βελτίωση της κατάστασης πολλών επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων συστημάτων, η διακρατική συνεργασία για τις διασυνοριακές λεκάνες απορροής ποταμών και η εξειδίκευση και εφαρμογή των μέτρων της Θαλάσσιας Στρατηγικής. Σημαντικές είναι οι ανάγκες διαχείρισης λυμάτων καθώς και η υιοθέτηση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου διαχείριση της ιλύος και επάρκειας/ποιότητας πόσιμου νερού σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά και η ολοκλήρωση παρεμβάσεων έναντι διάβρωσης του αιγιαλού. Παράλληλα, είναι σημαντικό να ενδυναμωθούν και να υποστηριχθούν κατάλληλα οι φορείς σχεδιασμού, υλοποίησης και διαχείρισης και λειτουργίας των έργων υποδομής».

Με άλλα λόγια, όπως και στην ενεργειακή μετάβαση, έτσι και στο πεδίο των υδάτων η Ελλάδα έχει πολλές ανάγκες (και λόγω των παλαιών και ανεπαρκών δικτύων και της αποσπασματικής διαχείρισης που γίνεται, αλλά και λόγω των νέων προκλήσεων) και πρέπει να κλείσει πολλά μέτωπα. Ο λόγος για μέτωπα που εκτείνονται από τις υποδομές έως και τη διπλωματία υδάτων με τα Βαλκάνια.

Οι ανάγκες αυτές πλέον δεν είναι «θεωρητικές», η κρίση είναι εδώ. Είναι οξύτατη και  δεν αφορά  μόνο στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό,  αλλά συνολικά στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Άλλωστε το νερό είναι ΤΟ βασικό αγαθό.

Το θέμα των υδάτινων πόρων πρέπει να γίνει κεντρικό ζήτημα σε εγχώριο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εγχωρίως με μία στρατηγική η οποία θα πρέπει να επικαιροποιηθεί, να ενισχυθεί (θεσμικά και χρηματοδοτικά), αλλά και να διασφαλισθεί πως θα πετύχει στην πράξη. Σε επίπεδο ΕΕ με ισχυρή θέση στην μάχη για το τι θα γίνει μετά το 2026 στα κονδύλια και στις δυνατότητες που θα έχουν τα κράτη στα χέρια τους για να αντιμετωπίσουν μία κρίση λειψυδρίας και ερημοποίησης που αφορά (προς το παρόν) κυρίως τον Νότο  της Ευρώπης.

Όλες οι ειδήσεις

16:19

Πανώλη: Αίτημα YπΑΑΤ για πρόσθετη οικονομική στήριξη από την ΕΕ

16:15

Στην Ελλάδα το 3ο ακριβότερο παγωτό της ΕΕ

16:13

Alpha Bank: Ευεπηρέαστη η κινεζική οικονομία από πολιτικές εξελίξεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ

16:03

Ταϊλάνδη: Δικαστήριο διέταξε τη διάλυση αντιπολιτευόμενου κόμματος

15:56

BMW: Διερευνά την πιθανότητα εισαγωγής ανθρωποειδών ρομπότ στη διαδικασία παραγωγής αυτοκινήτων

15:52

Νεπάλ: Νεκροί και οι πέντε επιβαίνοντες ελικοπτέρου που συνετρίβη σε δάσος

15:28

Όλεγκ Ορλόφ: Έγινε συζήτηση και για νέες ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

15:20

Πούτιν: Η ουκρανική επίθεση στην περιφέρεια Κουρσκ είναι μεγάλη πρόκληση

15:17

ΟΤΕ: Οι πέντε προτεραιότητες της εποχής Νεμπή – Οι κινήσεις που αλλάζουν το πεδίο σε σταθερή και payTV

15:16

Πόσα χρήματα θα πάρει ο Τεντόγλου για το χρυσό μετάλλιο

15:15

Βρετανία: Το Λονδίνο ανακυκλώνει το χρυσό από ηλεκτρονικά απορρίμματα για να κόψει συλλεκτικά νομίσματα

14:58

Συνάντηση Θεοδωρικάκου με ΕΒΕΠ για εμπόριο, βιομηχανία και ναυτιλιακές υπηρεσίες

14:55

Ρωσία: Ουκρανικές δυνάμεις εισέβαλαν σε ρωσικά εδάφη - Σφοδρές μάχες στο Κουρσκ

14:47

Ρέθυμνο: Σε εξέλιξη φωτιά στο Χωρδάκι – Συνδράμουν εναέριες δυνάμεις

14:32

Disney: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη για το γ' τρίμηνο

14:19

Λειψυδρία: Ένα SOS που εκπέμπεται χρόνια - Η διπλή πρόκληση εντός και εκτός συνόρων

14:12

Μέση Ανατολή: Η πρόκληση της καταμέτρησης των νεκρών στην εμπόλεμη Γάζα

13:56

Γερμανία: Δύο νεκροί από την κατάρρευση ξενοδοχείου στην Ρηνανία - Παλατινάτο

13:40

Lufthansa: Παρατείνει την αναστολή χρήσης του ιρανικού και του ιρακινού εναέριου χώρου μέχρι και τις 13 Αυγούστου

13:33

Alpha Bank: Ποιες ΜμΕ συνεισφέρουν περισσότερο στην οικονομία - Γιατί πρέπει να αυξηθεί το μέγεθός τους

13:24

Βρετανία: Σε ύψιστη επιφυλακή παραμένουν οι αρχές για τον φόβο νέων ταραχών

13:18

SoftBank: Επέστρεψε στην κερδοφορία ο τεχνολογικός βραχίονας του Vision Fund

13:08

Η Χεζμπολάχ συγχαίρει τον νέο ηγέτη της Χαμάς Σινουάρ

13:00

Έως την Παρασκευή η υποβολή ενστάσεων για τις θέσεις στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ

12:47

Πράσινα τιμολόγια: Αύξηση 12% για τις επιχειρήσεις τον Αύγουστο – Ενισχυμένες εκπτώσεις από παρόχους

12:43

Τρίτος σεισμός 4,5 Ρίχτερ νότια της Κρήτης μέσα λίγη ώρα

12:40

Ρωσία: Φυλακίζεται στρατιωτικός μπλόγκερ για fake news σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία

12:30

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,5% για το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο το α' εξάμηνο

12:19

«Ταύροι» οι αναλυτές για τη ΔΕΗ μετά το Q2 και το deal στη Ρουμανία

12:15

ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας Όστιν θέλει να δικαστεί κανονικά ο «εγκέφαλος» της 11ης Σεπτεμβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider